10 διατροφικοί μύθοι που πρέπει να γνωρίζεις αν θες να χάσεις κιλά

Στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά, θα σπεύσουν σίγουρα πολλοί να σε συμβουλεύσουν για το πως θα τα καταφέρεις καλύτερα. Αυτές οι συμβουλές όμως, αν δεν προέρχονται από ειδικό, είναι πολύ πιθανό να σε οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα και αντί να χάσεις κιλά, να πάρεις. Είναι πολλοί εκείνοι οι διατροφικοί μύθοι που ακούς και πιστεύεις είτε ότι σε βοηθάνε να αδυνατίσεις, είτε ότι σε αποτρέπουν από το να φτάσεις τα κιλά των ονείρων σου. Είναι σημαντικό να κάνεις μια καλή έρευνα πριν αποφασίσεις να πάρεις σημαντικές διατροφικές αποφάσεις, για να ξέρεις τι ισχύει και τι όχι.

Παρακάτω ακολουθούν 10 διατροφικοί μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν:

1. Αν γίνεις βίγκαν, χάνεις κιλά: Παρόλο που οι έρευνες έχουν δείξει, πως οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες σε ημερήσια βάση από έναν άνθρωπο που τρώει κρέας, δεν σημαίνει ότι θα είναι και πιο αδύνατοι. Αν αποφασίσεις να γίνεις βίγκαν μόνο και μόνο για να αδυνατίσεις, μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένεις. Αν δεν είσαι προσεκτική με την διατροφή σου, υπάρχει ο κίνδυνος να μην πάρεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες που χρειάζεσαι για να έχεις ενέργεια και να λειτουργεί ο μεταβολισμός. Πολλοί που ξεκινούν για πρώτη φορά βίγκαν διατροφή, καταφεύγουν στην λύση επεξεργασμένων βίγκαν φαγητών, όπως μπισκότα, πατατάκια ή ακόμα και παγωτό, κάτι που οδηγεί στην αύξηση του βάρους τους.

2. Κόψε όλους τους υδατάνθρακες και θα αδυνατίσεις: Το σώμα σου θέλει υδατάνθρακες για να μπορέσει να έχει ενέργεια και πολλά φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες, είναι επίσης είναι πλούσια σε βασικές βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και διαιτητικές ίνες. Όλα αυτά σε βοηθούν να μένεις χορτάτη για περισσότερη ώρα και σου δίνουν ενέργεια για να μπορείς να γυμναστείς. Η εξάλειψη των υδατανθράκων από την διατροφή σου, όχι μόνο μειώνει τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τις βιταμίνες Β, αλλά και την καλή πηγή ινών. Επιπλέον, αν βγάλεις μια ολόκληρη διατροφική ομάδα από την καθημερινότητά σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξεις να την ζητάς περισσότερο. Για την ακρίβεια ο άμυλος και οι υδατάνθρακες, είναι ένα σημαντικό εργαλείο που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Παρέχουν ίνες που σε χορταίνουν, σύνθετους υδατάνθρακες για να διατηρούν τον “κινητήρα” σου σε λειτουργία όλη την ημέρα και διεγείρουν την παραγωγή σεροτονίνης, τον νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει την καλή διάθεση.

3. Τα αναψυκτικά διαίτης είναι φοβερός τρόπος για να μειώσεις τις θερμίδες: Μπορεί να νομίζεις ότι όταν πίνεις αναψυκτικά διαίτης με τεχνητά γλυκαντικά αποφεύγεις τις θερμίδες, στην πραγματικότητα όμως, καταλήγεις να αποζητάς την ζάχαρη ακόμα περισσότερο. Η “ψεύτικη” ζάχαρη μπορεί να ξεγελάσει το σώμα σου, αλλά δεν του δίνεις θερμίδες για να υποστηρίξει την γλυκύτητα και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Τα τεχνητά γλυκαντικά τείνουν να σου ανοίγουν την όρεξη, κάνοντας να θες όλο και πιο πολύ ζάχαρη, χωρίς όμως να σε ικανοποιούν όπως η κανονική ζάχαρη. Έτσι, μπορεί να καταλήξεις μετά να φας πολλά παραπάνω σνακς με ζάχαρη, ώστε να μπορέσεις να ικανοποιήσεις την όρεξή σου. Έρευνα έδειξε πως όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης, έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης σε σχέση με όσους δεν τα καταναλώνουν.

4. Τα σνακ χωρίς λιπαρά θα κάνουν την μέση σου πιο αδύνατη: Τα σνακ που είναι χαμηλά σε λιπαρά, έχουν συνήθως υποστεί επεξεργασία και έχουν χάσει το 1/4 των αρχικών, υγιεινών τους μονοακόρεστων λιπών. Οι εταιρείες συνήθως για να αντικαταστήσουν όσα μονοακόρεστα λίπη χάθηκαν, βάζουν πρόσθετα και ζάχαρη, καταλήγοντας να έχουν πάλι τις ίδιες θερμίδες. Το να επιλέγεις σνακ και φαγητά χαμηλά σε λιπαρά, για την ακρίβεια, δεν βοηθά και την σιλουέτα σου. Έρευνα έδειξε πως όσοι άνθρωποι κανονικού βάρους καταναλώνουν τέτοια σνακ τείνουν να τρώνε 22% περισσότερο, ενώ όσοι είναι υπέρβαροι τείνουν να τρώνε 50% περισσότερο. Το σώμα σου χρειάζεται λίπος για να μπορέσει να πάρει τις βιταμίνες που του χρειάζονται. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έδειξε πως όσοι κάνουν διατροφή κανονική σε λιπαρά, χάνουν βάρος δυο φορές πιο γρήγορα απ’ όσους καταναλώνουν φαγητά χαμηλά σε λιπαρά.

5. Τα φρούτα έχουν πολύ ζάχαρη και δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα: Με όλη την ζάχαρη που παίρνεις από τα επεξεργασμένα φαγητά, η ζάχαρη από τα φρούτα θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που σε απασχολεί. Αν εξαφανίσεις τα φρούτα από την διατροφή σου, σημαίνει πως θα χάσεις πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, που το σώμα σου μπορεί να απορροφήσει εύκολα όταν βρίσκονται στην φυσική τους μορφή. Δεν έχει νόημα να μην τρως φρούτα, όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, γιατί έτσι δεν θα καταναλώνεις ίνες που είναι σημαντικές για να σε κάνουν να νιώθεις χορτάτη.

6. Η καλύτερη διατροφή για να χάσεις βάρος είναι αυτή που βασίζεται στην πρωτεΐνη: Αν και η πρωτεΐνη είναι σημαντική στην απώλεια βάρους, το να αποκλείεις άλλες διατροφικές ομάδες, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να σε οδηγήσουν αργότερα στο να κάνεις υπερβολική τους κατανάλωση. Επίσης, με αυτού του είδους τη διατροφή χάνεις τα θρεπτικά συστατικά από τις ίνες, τις βιταμίνες και και τα ιχνοστοιχεία, που βρίσκονται στους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η πιθανότητα να τρέφεσαι με πολλά λίπη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.

7. Πρέπει να κόψεις όλες τις “λιχουδιές” που έχουν πολλές θερμίδες: Αν έχεις κόψει ποτέ “μαχαίρι” την πίτσα, τις σοκολάτες ή τα πατατάκια, θα ξέρεις πολύ καλά ότι μετά από λίγο αρχίζεις να τα “λιγουρεύεσαι” ακόμα περισσότερο. Το μυστικό είναι να έχεις μέτρο. Το όλα ή τίποτα δεν δουλεύει, όταν πρόκειται για δίαιτα. Δεν μπορείς να φας πίτσα, πατάτες τηγανιτές και τούρτες, όλα την ίδια μέρα, με σωστό προγραμματισμό όμως, θα μπορέσεις να συνεχίσεις να τα απολαμβάνεις, απλά με σύνεση και μέτρο.

8. Αν τρως μετά τις 20:00 παχαίνεις: Το να τρως μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, δεν θα σε κάνει να παχύνεις, γιατί πολύ απλά ο μεταβολισμός σου δεν ξέρει τι ώρα είναι. Οι θερμίδες είναι θερμίδες, ασχέτως με το πότε θα τις καταναλώσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι το πόσες θα καταναλώσεις. Εκείνο που έχει δώσει κακή φήμη στα βραδινά σνακ, είναι το γεγονός πως συνήθως πρόκειται για φαγητά όπως πατατάκια, πίτσα ή παγωτό, τα οποία έχουν πάρα πολλές θερμίδες και απλά προστίθενται σε αυτές που έχεις καταναλώσει όλη την ημέρα.

9. Θα κάψεις πιο πολύ λίπος αν δεν τρως πριν το γυμναστήριο: Όταν ασκείσαι καις τα αποθέματα γλυκογόνου που έχεις στον οργανισμό και αφού κάψεις αυτά, αρχίζεις να καις και λίπος. Είναι αλήθεια πως αν ασκηθείς με “άδειο στομάχι” θα κάψεις κατευθείαν λίπος, αλλά είναι πολύ πιθανό να χάσεις την ενέργειά σου πριν τελειώσεις την γυμναστική και μετά θα θες να φας ακόμα περισσότερο, για να μπορέσεις να αναπληρώσεις.

10. Μπορείς να φας ότι θες το Σαββατοκύριακο: Αν τα υπολογίσεις, το να τρως ότι θες από Παρασκευή έως Κυριακή, σημαίνει ότι 12 μέρες τον μήνα, τις μισές δηλαδή, θα τρως ανθυγιεινά. Αυτό δεν το λες ακριβώς και συνταγή επιτυχίας. Για την ακρίβεια μια τέτοια στρατηγική, απλά θα χαλάσει όλη την δουλειά που κάνεις τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.

Read More

And More