Οι τροφές που θα βοηθήσουν να έχει η γυμναστική σου καλύτερα αποτελέσματα

Έχεις πάρει απόφαση ότι το 2017 θα αποκτήσεις το σώμα που θέλεις και το καλοκαίρι θα σε βρει στην καλύτερη φυσική κατάσταση! Για αυτό το λόγο φροντίζεις να μη χάνεις κανένα μάθημα pilates, αλλά ούτε την πρωινή σου ρουτίνα που περιλαμβάνει τζόκινγκ. Όσο για τη φράση “τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα γυμναστήριο”, έχει γίνει η δεύτερη φύση σου. Αρκεί όμως αυτό για για να αποκτήσεις το ιδανικό σώμα;

Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Θαλής Παναγιώτου, τονίζει πως η συστηματική προπόνηση πρέπει να υποστηριχθεί από την ανάλογη δίαιτα. Πρώτον για ένα σταθερό και ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη σιλουέτα μας. Δεύτερον γιατί με τη γυμναστική χάνουμε ενέργεια και ο οργανισμός μας για να παραμείνει δυνατός ώστε να συνεχίσει τις προπονήσεις με την ίδια ή σταδιακά μεγαλύτερη ένταση, έχει ανάγκη από τις κατάλληλες τροφές.

Δες λοιπόν τα magic foods που προτείνει ο ειδικός, καθώς και κάποια extra tips για μεγαλύτερα αποτελέσματα…

Οι τροφές που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου, είναι οι εξής:

Φρούτα
Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Όσο πιο πολύ γυμνάζεσαι, τόσο περισσότερη ανάγκη έχει ο οργανισμός σου από επιπλέον υγρά. Τα φρούτα λοιπόν είναι σε θέση να αναπληρώσουν τα υγρά και ιχνοστοιχεία που έχασες κατά την προπόνηση. Εκτός από αυτό, προκαλούν και το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να πεινάμε λιγότερο. Προτίμησε να απολαύσεις ένα φρούτο πριν την προπόνηση και ένα φυσικό χυμό φρούτων μετά από αυτή.

Λαχανικά
Τα ενδιάμεσα γεύματά σου, τα οποία συχνά αυξάνονται ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης του ατόμου, μπορούν πλέον εκτός από φρούτα να είναι και λαχανικά. Μερικά sticks λαχανικών ή μία μικρή σαλάτα θα σου δώσουν ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ιδανική επιλογή για ένα γεύμα μετά την προπόνηση.


Δημητριακά
Οι παρεξηγημένοι υδατάνθρακες είναι άκρως χρήσιμοι από άτομα που ασκούνται συστηματικά, καθώς τους χρειαζόμαστε για την απαιτούμενη ενέργεια. Μία καλή λύση λοιπόν αποτελούν τα δημητριακά ολικής άλεσης. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το ψωμί και η γλυκοπατάτα. Αν οι υδατάνθρακες συνδυαστούν με πράσινη σαλάτα, τότε έχουμε την απαιτούμενη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας.

Κρέας
Μύες χωρίς κρέας δεν γίνεται! Επίλεξε όμως να λάβεις την πρωτεΐνη σου όσο πιο φυσικά μπορείς. Τα συμπληρώματα διατροφής θέλουμε να τα καταναλώνουμε μόνο με την προτροπή ενός Ειδικού και όχι για να αντικαταστήσουμε κάποιες τροφικές ομάδες. Προτίμησε το λευκό κρέας, το ασπράδι του αβγού και άφησε το κόκκινο κρέας για μία φορά την εβδομάδα. Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα σιδηροπενίας, μπορείς να αυξήσεις την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στις δύο φορές την εβδομάδα.

Ψάρι
Λειτουργεί όπως και το κρέας. Μην αμελείς το ψάρι από τη διατροφή σου. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θέλουμε να υπάρχει στο τραπέζι μας.

Όσπρια
Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης. Έτσι συμβάλλουν στην απώλεια λίπους. Τώρα αν επιθυμείτε την αύξηση του μυϊκού ιστού σας, συνδυάστε τα με όσπρια, ψάρι ή κοτόπουλο.

Επιπλέον tips που θα βοηθήσουν το στόχο σου:

1. Διάλεξε να απολαύσεις τον αγαπημένο σου, πολύχρωμο φυσικό χυμό μετά την προπόνηση για την αναπλήρωση των υγρών.

2. Μην ξεκινήσεις την προπόνηση χωρίς να έχεις ένα μεγάλο μπουκάλι νερό μαζί σου.

3. Φρόντισε να μη χάνεις κανένα από τα πέντε βασικά γεύματα της ημέρας. Ανά δύο ώρες για το δεκατιανό και απογευματινό και ανά τέσσερις ώρες για τα τρία κυρίως γεύματα, με το βραδινό να έχει καταναλωθεί μέχρι τις εννέα με εννέα και μισή το βράδυ.

4. Μέσα στην επόμενη μισή ώρα από τη λήξη της προπόνησής σου, κατανάλωσε ένα γεύμα. Αυτό θεωρείται ως απαραίτητο για την άμεση αποκατάσταση των μυών.

5. Όσο αυξάνεις τις ώρες ή την ένταση της προπόνησης, ανάλογα θα πρέπει να αυξάνεις και τα μικρά ενδιάμεσα γεύματα με υγιεινά σνακ όπως είναι τα αποξηραμένα φρούτα, τα φρούτα, τα sticks λαχανικών και τη μαύρη σοκολάτα.

6.
Ζήτησε μία εξατομικευμένη δίαιτα από έναν Ειδικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και για το καλύτερο αποτέλεσμα, απαιτείται ένα διατροφικό πλάνο στα μέτρα σου. Αυτό θα προκύψει από κριτήρια όπως είναι η φυσική κατάσταση, η ηλικία, η συστηματικότητα της άσκησης, ακόμη και το είδος της άσκησης.

7. Μην υπερεκτιμάς τις ημερήσιες καύσεις σου όσο γυμνάζεσαι. Αν θέλεις να δεις τα αποτελέσματα στο σώμα σου, τότε θα πρέπει να προσέχεις τη διατροφή σου ακόμη και όταν έχεις αυξημένες καύσεις!


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More