9 άσχημα πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν κοιμάσαι αρκετά

Μήπως κοιμάσαι αργά; Μήπως κοιμάσαι λίγο; Μήπως κοιμάσαι με ανοιχτή την τηλεόραση; Ο ύπνος είναι απαραίτητος και αναγκαίος για τον οργανισμό μας, για την υγεία μας και όπως θα δεις παρακάτω και για πολλά άλλα πράγματα. Το ήξερες ότι αν δεν κοιμάσαι αρκετά παχαίνεις; Το ήξερες ότι αν δεν κοιμάσαι όσο χρειάζεσαι τρως περισσότερο;

Το να μην κοιμάσαι αρκετά έχει κάποιες συνέπειες, που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν σου γιατί από αυτές εξαρτάται το αδυνάτισμά σου, η ομορφιά σου και το μυαλό σου!

Μάθε τι συμβαίνει όταν δεν κοιμάσαι αρκετά
1. Τρως περισσότερο
300 θερμίδες παραπάνω, για να είμαι ακριβής. Μια έρευνα απέδειξε πως όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, τρως παραπάνω. Τα άτομα που συμμετείχαν, μπορούσαν να φάνε ό,τι ήθελαν, αλλά έπρεπε να κοιμούνται λίγο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τρώνε πολύ περισσότερο από ό,τι θα έτρωγαν αν κοιμούνταν κανονικά, ακόμα κι αν ακολουθούσαν με συνέπεια το διατροφικό τους πρόγραμμα.

2. Ζεις λιγότερο
Ερευνητές βρήκαν πως το μυστικό για μια καλύτερη, πιο ποιοτική και μακροχρόνια ζωή, είναι ο ύπνος. Γυναίκες που κοιμούνταν λιγότερο από 5 ώρες κάθε μέρα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από αυτές που κοιμούνταν πολλές ώρες.


3. Παχαίνεις
Περισσότερες ώρες ξύπνια, περισσότερες θερμίδες. Λογικά αν το σκεφτείς, όσο είσαι ξύπνια, τρως και περισσότερο. Και πολλές φορές όχι υγιεινά. Το να μην κοιμάσαι αρκετά, επίσης, προκαλεί stress στο σώμα, το οποίο κάνει τον μεταβολισμό πιο αργό και βοηθάει το λίπος να αποθηκευτεί στο σώμα σου. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στο βάρος σου.

4. Συρρικνώνεις στο μυαλό σου
Ερευνητές βρήκαν πως άτομα με χρόνιο πρόβλημα αϋπνίας, είχαν μικρότερους και λιγότερο “πυκνούς” εγκεφάλους. Πράγμα που επηρέαζε βασικά μέρη των νευρολογικών τους συστημάτων όπως την ικανότητα του να αποφασίζουν.

5. Αυξάνεις την πίεση του αίματός σου
Έρευνα απέδειξε πως ενήλικες που κοιμούνταν μια ώρα λιγότερο κάθε βράδυ για πέντε χρόνια, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.


6. Αρρωσταίνεις πιο εύκολα
Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο αλλά ο ύπνος παίζει ρόλο ακόμα και στο κρύωμά σου. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, είσαι πιο αδύναμη και πιο “ευαίσθητη” στις αρρώστιες και τις ιώσεις. Και αυτό γιατί ένας επαρκής και καλός ύπνος τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και το κρατάει δυνατό.

7. Δυσκολεύεις τη μνήμη σου
Σου έχει τύχει ποτέ να μην θυμάσαι τι πρέπει να κάνεις το πρωί μετά από μια νύχτα που όλο στριφογύριζες και πεταγόσουν; Αυτό οφείλεται σε μια διαδικασία που συμβαίνει στην αρχή του ύπνου και επηρεάζει τη μνήμη και τη δημιουργικότητα. Εάν λοιπόν κοιμηθείς ελάχιστα ένα βράδυ, φρόντισε μέσα στη μέρα να το αναπληρώσεις με ένα γρήγορο υπνάκο που θα φρεσκάρει εκτός από το πρόσωπό σου και τη μνήμη σου!

8. Δεν έχεις ενέργεια για να γυμναστείς
Και έτσι ακυρώνεις το “ραντεβού” σου με την προπόνησή σου. Η έλλειψη ύπνου σημαίνει έλλειψη ενέργειας και αυτό είναι αναμενόμενο. Πώς να έχεις μετά διάθεση και δυνάμεις να πας γυμναστήριο;

9. Γίνεσαι ιδιότροπη
Δεν έχεις ενέργεια, δεν έχεις διάθεση… δεν μιλάς σε κανέναν και όλα σε ενοχλούν. Και αυτό το επιβεβαιώνει και έρευνα, η οποία βρήκε πως όταν δεν έχουμε κοιμηθεί πολύ, δεν μπορούμε να ανταπεξέρθουμε με τα συναισθήματά μας και έτσι γινόμαστε δύστροπες.

Μπορεί τα παραπάνω να το έκαναν πιο σαφές, αλλά ήξερες και από μόνη σου ότι μετά από έναν κακό ύπνο νιώθεις ατονία, κούραση, νεύρα και πείνα. Για να μην νιώθεις “ανίκανη” να ανταπεξέλθεις στις καθημερινές σου υποχρεώσεις, φρόντισε να κοιμάσαι τουλάχιστον 8 ώρες!

Read More

And More