Δε φαντάζεσαι πόσο καλό σου κάνει να ανεβοκατεβαίνεις τις σκάλες του σπιτιού σου

Σκάλες ή ασανσέρ; Λέω να ξεκινήσω σήμερα θέτοντας σου αυτό το ερώτημα (αν και μεταξύ μας γνωρίζουμε και οι δύο τι θα επιλέξεις). Εντάξει, αν μόλις γύρισες σπίτι σου από τη δουλειά ή το σούπερ-μάρκετ και μένεις στον 4ο όροφο και βάλε είναι πολύ λογικό να θες να πάρεις το ασανσέρ.

Και, φυσικά, κανείς δε θα σε κατηγορήσει για αυτό. Όμως, κράτα κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού σου: Προσπάθησε να ανεβαίνεις από τις σκάλες δύο ή τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα. Εμπιστεύσου (εμένα και αρκετούς ειδικούς). Κάτι παραπάνω ξέρουν που στο προτείνουν ανεπιφύλακτα.

Αν βαριέσαι να ετοιμάζεσαι και να πηγαίνεις στο (γεμάτο) γυμναστήριο, σου έχω τη λύση: Φόρα ό,τι πρόχειρο βρεις στη ντουλάπα σου, κατέβα στο ισόγειο και άρχισε να ανεβοκατεβαίνεις τις σκάλες του σπιτιού. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να γυμνάσεις όλο σου το σώμα και να δεις την υγεία σου να παίρνει τα πάνω της.

– Θα κάψεις περισσότερες θερμίδες από το να τρέχεις στο διάδρομο του γυμναστηρίου. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε, όσοι ανεβοκατέβαιναν σκάλες τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον δέκα λεπτά ίδρωναν πολύ γρηγορότερα σε σύγκριση με εκείνους που αφιέρωναν τον ίδιο χρόνο στο διάδρομο. Πράγμα πολύ λογικό, αν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι στο διάδρομο τρέχουν στην ίδια ένταση όλο το δεκάλεπτο, ξεχνώντας να προσθέσουν αντίσταση και ανηφόρα. Και ξέρεις τι σημαίνει ευκολότερη εφίδρωση; Γρηγορότερο κάψιμο θερμίδων και απώλεια λίπους.

– Θα αποκτήσεις εντυπωσιακά πόδια και γλουτούς. Αν δεν έχεις ευαισθησία στα γόνατα ή στους αστραγάλους είναι η ιδανική άσκηση που μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις δυνατά πόδια και ανορθωμένο γλουτό. Επίσης, το γεγονός ότι συνέχεια αλλάζεις επίπεδα στο έδαφος (σκαλί – σκαλί) είναι η καλύτερη αφορμή για πολλές προβολές.

– Θα μειώσεις τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Αν έκανες πρόσφατα εξετάσεις αίματος και είδες τη χοληστερίνη σου λίγο τσιμπημένη, σου έχω τη λύση: περπάτησε στις σκάλες. Όπως μου είχε πει ένας παθολόγος, κάθε βήμα που κάνεις προς τα πάνω στη σκάλα ισούται με ένα βήμα προς τα κάτω στα επίπεδα της χοληστερίνης. Επομένως, άρχισε να περπατάς μέχρι τον έβδομο (αν μένεις σε πολυκατοικία) και μετά κατέβα με την άνεση σου.

– Θα αποκτήσεις ατσαλένια καρδιά. Όπως κάθε άσκηση αερόβιας, έτσι και η συγκεκριμένη θα κάνει την καρδιά σου πιο ανθεκτική. Σύμφωνα με έρευνες, θα μειώσει τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρδιοπάθεια κατά 30%.

– Θα οξυγονώνεσαι σωστά. Ο Σύλλογος Παθολόγων Ιατρών ενός από τα δημοφιλέστερα νοσοκομεία των Η.Π.Α. τονίζει ότι αν επιλέξεις να γυμνάζεσαι στη σκάλα θα βελτιώσεις την αναπνοή σου. Με τη σειρά της, η τελευταία οδηγεί στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Πόσο συχνά μπορείς να γυμνάζεσαι; 

Το ιδανικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις πάνω στη σκάλα για 15 λεπτά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Βάλε τα όχι και τόσο καλά σου και ξεκίνα!

Read More

And More