Light γλυκά: 5 συνταγές με λιγότερες από 300 θερμίδες για να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου

Κάνεις δίαιτα, αλλά θες το γλυκάκι σου. Και πολύ κάνεις. Γιατί, μία στερητική διατροφή μπορεί στην αρχή να σε βοηθάει να βλέπεις το αποτέλεσμα που τόσο επιθυμείς, όμως, μακροπρόθεσμα σου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα φαντάζεσαι. Ένα light γλυκό για το καλό. Ένα light γλυκό για να μην ζορίσεις τον οργανισμό σου. Ένα light γλυκό για να ικανοποιήσεις τον ουρανίσκο σου χωρίς τύψεις. Ε, λοιπόν, σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σου 5 light συνταγές για διαφορετικά γλυκά, προκειμένου να διαλέξεις το αγαπημένο σου και το να απολαύσεις με την καρδιά σου. Voila!

Ραγισμένα μπισκότα λεμόνι
(77 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Χυμός από δύο λεμόνια
  • 2 αβγά
  • 80 ml βούτυρο λιωμένο
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουτ. του γλυκού baking powder

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μίξερ, αναμειγνύεις το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάς σε μέτρια ένταση. Σταδιακά, προσθέτεις τα αβγά, τη βανίλια, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Συνεχίζεις να “χτυπάς” τα υλικά σου μέχρι να “δέσει” το μείγμα.
  • Κοσκινίζεις το αλεύρι και το προσθέτεις στον κάδο του μίξερ. Ρίχνεις το baking powder και το αφήνεις να δέσει και να σχηματιστεί μία κολλώδης ζύμη.
  • Σκεπάζεις το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνεις στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  • Αλευρώνεις απαλά τον πάγκο της κουζίνας και απλώνεις τη ζύμη σου.
  • Με ένα μαχαίρι κόβεις τη ζύμη στα δύο, μετά στα 4 και κάπως έτσι δημιουργείς τα 24 μελλοντικά μπισκότα.
  • Γεμίζεις ένα μπολ με άχνη ζάχαρη, σχηματίζεις μικρές μπουκιές ζύμης και τις περνάς από το μπολ με τη ζάχαρη.
  • Μεταφέρεις τα μπισκότα σου σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 15 λεπτά.
  • Τα αφήνεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και απολαμβάνεις.

Light Κέικ Σοκολάτας
(128 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1/2 φλιτζάνι κακάο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 5 κουτ. της σούπας μαγειρικό λάδι
  • 1 κουτ. της σούπας ξύδι
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 αβγό
  • 1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, σε ένα μπολ ανακατεύεις και χτυπάς τα ξηρά συστατικά.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ, κάνεις ακριβώς το ίδιο με τα υγρά συστατικά.
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και ενώνεις τα δύο μείγματα σε ένα μπολ.
  • Βουτυρώνεις και αλευρώνεις ελαφρά μία φόρμα για κέικ και απλώνεις ομοιόμορφα το τελικό σου μείγμα.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 – 35 λεπτά.

Μάφιν με μπανάνα και μύρτιλα
(131 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 2 1/2 φλιτζάνια μπανάνα, κομμένες φέτες
  • 1 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι blueberries
  • 50 γρ. κακάο
  • 1/3 του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. του γλυκού baking powder

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Σε ένα μπολ, ρίχνεις αρχικά τις μπανάνες και με ένα κουτάλι τις χτυπάς, μέχρι να λιώσουν. Προσθέτεις το φυστικοβούτυρο, το baking powder, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και αναμειγνύεις.
  • Μόλις το μείγμα σου αποκτήσει νέα υφή, ρίχνεις τα blueberries και συνεχίζεις το ανακάτεμα.
  • Βουτυρώνεις ελαφρά ένα ταψί για μάφιν ή 12 φόρμες για καπ κέικ και περιχύνεις προσεκτικά το μείγμα σου. Προσέχεις να γεμίσει λίγο παραπάνω από τη μέση και όχι μέχρι την κορυφή.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
  • Ξεφορμάρεις προσεκτικά και σερβίρεις.

Αφράτα ντόνατ με μήλο
(198 θερμίδες / μερίδα) 

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 1 1/2 φλιτζάνι μηλόξυδο
  • 3 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 2 κουτ. του γλυκού ξηρή κανέλα
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/4 του φλιτζανιού βούτυρο
  • 2 μεγάλα αβγά, χτυπημένα
  • 1 ασπράδι αβγού

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις ένα φλιτζάνι ζάχαρη και ένα κουτ. του γλυκού κανέλα.
  • Σε ένα τηγάνι, περιχύνεις το μηλόξυδο και ψήνεις σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η ποσότητα του να έχει μειωθεί στο μισό.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις ένα φλιτζάνι αλεύρι, το baking powder, δύο κουτ. του γλυκού κανέλα και αλάτι.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύεις τα αβγά, το βούτυρο και το μηλόξυδο από το τηγάνι.
  • Ενώνεις τα δύο μπολ σε ένα, προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σκεπάζεις με μία μεμβράνη και μεταφέρεις στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  • Παράλληλα, προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 180 βαθμούς C. Σε μία καλά αλευρωμένη επιφάνεια, γυρίζεις και χτυπάς τη ζύμη, μέχρι να γίνει λεπτή (περίπου 2 εκατοστά σε πάχος).
  • Κόβεις τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, αφήνοντας ένα κύκλο στο κέντρο. Επαναλαμβάνεις.
  • Μεταφέρεις τα ντόνατ σου προσεκτικά σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά συνολικά. Στα 10 λεπτά το αναποδογυρίζεις.
  • Μεταφέρεις τα ντόνατ σε ένα χαρτί, πασπαλίζεις λίγη ζάχαρη και απολαμβάνεις.

Red Velvet Κέικ
(295 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. του γλυκού λευκό ξύδι
  • 1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1 συσκευασία τυρί κρέμα
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 70 γρ. χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
  • 1/2 φλιτζάνι πεκάν, τριμμένο

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και αλευρώνεις απαλά μία φόρμα κέικ.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τα αυγά. Ανακατεύεις, προσθέτοντας το βουτυρόγαλα, το ξύδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Συνεχίζεις να ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα, όσο προσθέτεις τη σόδα μαγειρικής και το αλεύρι. Προσθέτεις τελευταίο το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάς, μέχρι να “δέσει” το μείγμα σου και μόλις συμβεί αυτό, το περιχύνεις στη φόρμα κέικ.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 20 – 25 λεπτά.
  • Μόλις ψηθεί, αναμειγνύεις σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής. Ρίχνεις τα διαλυμένα πεκάν και τοποθετείς τον αφρό που θα έχει σχηματιστεί στην κορυφή.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More