Αδυνάτισμα: Οι περίεργοι λόγοι που δεν χάνεις βάρος

Ξεκίνησες δίαιτα, για να υποδεχθείς το καλοκαίρι πιο καλλίγραμμη από ποτέ. Μένεις πιστή. Εφαρμόζεις ακόμα και τις συμβουλές που σου έδωσε η διαιτολόγος, προκειμένου να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου. Τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε. Η ζυγαριά, όμως, κόλλησε! Τι φταίει και δεν χάνεις βάρος; Πόσο περίεργοι μπορεί να είναι οι λόγοι; Κάνε scroll – down!

Ξενυχτάς περισσότερο από όσο πρέπει
Κοιμάσαι αργά, ξυπνάς νωρίς. Οι ώρες που βρίσκεσαι στο κρεβάτι σου μειώνονται και μαζί τους μειώνουν και την ταχύτητα του μεταβολισμού να εξαφανίζει τα περιττά κιλά. Από τη μία, όσο περισσότερο μένεις ξύπνια τόσο αυξάνεται η επιθυμία σου να καταναλώσεις κάτι αλμυρό και γεμάτο σε αλάτι, ενώ από την άλλη λιγότερος ύπνος σημαίνει μικρότερη ποσότητα ορμονών, οι οποίες, όπως ξέρεις, εκκρίνονται όσο εσύ κοιμάσαι και βοηθούν την κοιλιά σου να γίνει επίπεδη. Για αυτό, χαλάρωσε και κοιμήσου σαν πουλάκι! Τουλάχιστον, για 8 ώρες, ε;

Τρως πολύ γρήγορα
Μην το γελάς! Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, όταν τρως το φαγητό σου πολύ γρήγορα, το σώμα σου δεν έχει το χρόνο να στείλει το σωστό μήνυμα στον εγκέφαλό σου και να του πει ότι μόλις χόρτασες. Για να τον ξεγελάσεις, δοκίμασε να μασάς το φαγητό σου περισσότερες φορές ή να τρως το κυρίως σου με το αντίθετο χέρι. Έτσι, θα σου πάρει πιο πολύ χρόνο μέχρι το πιάτο να αδειάσει.

Έχεις υπερβολικό άγχος
Κορτιζόλη, η ορμόνη δηλαδή που σε κάνει να στρεσάρεσαι, παντρεύεται το σπλαχνικό λίπος και έτσι κάθε φορά που εσύ αγχώνεσαι για τη δουλειά, τη σχέση και τις υποχρεώσεις σου, η κοιλιά δεν γίνεται επίπεδη και ο αριθμός στη ζυγαριά δεν πέφτει με ιδιαίτερη ευκολία. Προσπάθησε να βρεις μερικούς εναλλακτικούς – αλλά απλούς – τρόπους να αποβάλεις το άγχος από την καθημερινότητα σου, όπως το να εντάξεις στη ρουτίνα σου ένα χαλαρό περπάτημα στους δρόμους της πόλης ή στη φύση.

Μειώνεις απότομα τις θερμίδες
Μπορεί να πιστεύεις ότι όσο λιγότερο τρως, τόσο περισσότερο θα χάνεις βάρος, αλλά αν το παρακάνεις θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Μειώνοντας τις θερμίδες αρκετά, μειώνεται μακροπρόθεσμα ο μεταβολισμός, ενώ την ίδια στιγμή ο οργανισμός βρίσκεται σε άμυνα και αντιστέκεται στην απώλεια βάρους. Αντίο, αδυνάτισμα!

Δεν ενυδατώνεσαι αρκετά συχνά
Το νερό δεν χρησιμεύει μόνο για να χορταίνεις σε ένα πλάνο απώλειας βάρους, ούτε απλά ενεργοποιεί άμεσα τον μεταβολισμό σου. Η αφυδάτωση δημιουργεί προβλήματα στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και κάπως έτσι όλα επιβραδύνονται. Ναι, και η διαδικασία απώλεια βάρους. 

Πρόσεξε λίγο και τη γυμναστική
Εάν η δίαιτα γίνεται ταυτόχρονα με άσκηση και ειδικά γυμναστική με βάρη, είναι πολύ πιθανό η ζυγαριά να μην δείχνει την αντίστοιχη απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο γεγονός ότι η άσκηση κάνει τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες με την μορφή γλυκογόνου, διαδικασία που οδηγεί και σε κατακράτηση νερού μέσα στον μυ η οποία μπορεί να φτάσει έως και 1-2 κιλά παραπάνω στη ζυγαριά. Προσπάθησε, λοιπόν, να συνδυάζεις άσκηση και τροφές με τον σωστό τρόπο. 

Read More

And More