Αγνή: “Δεν έχω πρόβλημα με το βάρος μου, αλλά έχω λίπος στην κοιλιά. Τι να κάνω;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ύψος 1.75 και ζυγίζω 58 κιλά. Δεν έχω κανένα παράπονο με το βάρος μου, αλλά παρατηρώ να συγκεντρώνεται συνεχώς λίπος στην κάτω κοιλιακή χώρα. Είμαι 43 ετών και αθλούμαι σχεδόν καθημερινά. Θα ήθελα να μάθω τι πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα στη διατροφή μου καθώς και να μου δώσετε οποιαδήποτε άλλη συμβουλή σας!
Αγνή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η απώλεια λίπους στην κοιλιακή χώρα βελτιώνεται σημαντικά με ασκήσεις όπως κοιλιακοί, περπάτημα, κολύμπι και ελλειπτικό πρόγραμμα.

Σε επίπεδο διατροφής δώστε έμφαση στην εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων καθώς επίσης και στα ακόλουθα:

1. Πίνετε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους.

2. Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά): η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.

3. Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί): Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό.

4. Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc

Read More

And More