Ακόμη ένα ποτηράκι! Όχι όμως και τσιγάρο

Από σήμερα δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές για ένα-δύο ποτηράκια καλό κρασί. Βρετανική έρευνα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το αλκοόλ, σε λογικές ποσότητες, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικών.

Τα κακά νέα

Πριν πανηγυρίσεις για τα καλά νέα, πρέπει ίσως να μάθεις και την μικρή υποσημείωση. Η οποιαδήποτε καλή επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό σου, γίνεται καπνός αν ταυτόχρονα καπνίζεις.

Οι επιστήμονες

Οι Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge παρακολούθησαν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που δεν κάπνιζαν, αλλά έπιναν με μέτρο μείωναν το ενδεχόμενο εγκεφαλικού έως και 40%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου. Για τις γυναίκες αυτή η “μετριοπαθής” κατανάλωση αλκοόλ μεταφράζεται από τους ερευνητές σε 1 ή 2 μικρά ποτηράκια κρασί. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το μέτρο είναι που κάνει την διαφορά.

Αντίθετα με τις ευεργετικές ιδιότητες που αναφέρει η έρευνα, αν συνηθίζει κανείς να πίνει χωρίς μέτρο τότε αυξάνει την αρτηριακή του πίεση. Και ως γνωστό, η πίεση είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, χωρίς να αναφερθούμε σε όλες τις άλλες αρνητικές του συνέπειες.

Η εξήγηση που έδωσαν οι επιστήμονες, είναι πως το αλκοόλ προκαλεί αραίωση στο αίμα, κατί που προστατεύει τον οργανισμό από την δημιουργία θρόμβων. Επιπλέον, απομακρύνει την πιθανότητα να φράξουν οι αρτηρίες λόγω υψηλής χοληστερίνης. Όταν από την άλλη κάποιος καπνίζει, το αίμα στις αρτηρίες διογκώνεται και αυξάνεται το ενδεχόμενο παρουσίασης θρόμβων. Είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία που ακυρώνει ουσιαστικά την επίδραση του αλκοόλ.
Άλλωστε ο Joe Korner από τον βρετανικό οργανισμό για τα εγκεφαλικά επεισόδια, The Stroke Association είναι σαφής: “Η σύνδεση ανάμεσα στην συνήθεια του καπνίσματος και των εγκεφαλικών είναι ξεκάθαρη. Το 10% των θανάτων από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και το 25% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων σχετίζεται με το κάπνισμα”!

Read More

And More