Ανακύκλωση: Όσα πρέπει να ξέρεις για να το κάνεις σωστά

Η ανακύκλωση δεν είναι τάση. Είναι τρόπος ζωής. Ένας έμπρακτος τρόπος να στηρίξεις και εσύ το περιβάλλον, να το αγαπήσεις, να το φροντίσεις, να το προσέξεις. Παράλληλα, είναι και ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις, αφού το μόνο που χρειάζεται για να στεφθεί με επιτυχία είναι οργάνωση και διάθεση. Σκέψου απλά πόσα από τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς καθημερινά στην προπόνηση σου ή στο φαγητό σου ανήκουν, μετά τη χρήση τους, σε ένα μπλε ή πράσινο κάδο. Πλαστικά παγουρίνα, μπουκάλια χυμών, χάρτινες συσκευασίες τροφών και η λίστα μόλις ξεκίνησε. Το θέμα είναι το κάνεις και σωστά. Για αυτό, σου ετοιμάσαμε τον παρακάτω μπούσουλα….

Τι ανακυκλώνουμε;
Ένα από τα πρώτα βήματα προς την επιτυχία είναι να γνωρίζεις τι καταλήγει στους κάδους ανακύκλωσης και τι στους κάδους απορριμάτων. Και αυτό, γιατί στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τους εργαζόμενους στα κέντρα ανακύκλωσης και όχι να δυσκολέψουμε το έργο τους, καθυστερώντας τη δουλειά τους. Για αυτό, πριν κατευθυνθείς στον πλησιέστερο μπλε κάδο της γειτονιάς, τσέκαρε ότι στην τσάντα σου έχεις:

  • Πλαστικές συσκευασίες, όπως μπουκάλια νερού, λαδιού, χυμών, συσκευασμένων φρούτων και λαχανικών.
  • Γυάλινες συσκευασίες, όπως αναψυκτικών, ποτών, χυμών ή ανθρακούχου νερού.
  • Χάρτινες συσκευασίες, όπως γαλακτοκομικών προϊόντων, χάρτινες σακούλες που έχεις χρησιμοποιήσει, χαρτοκιβώτια, συσκευασίες φαγητού.
  • Αλουμινένιες συσκευασίες, όπως αναψυκτικών, κονσέρβες τροφίμων ή συσκευασίας τροφών με μακρινή ημερομηνία λήξης.
  • Μεταλλικές συσκευασίες, όπως τα μεγάλα κιβώτια με χρησιμοποιημένο λάδι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού, σώζεις τον πλανήτη από τη μακροχρόνια διαδικασία αποσυντίθεσης πλαστικών, η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 500 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών γυαλιού, προστατεύεις την άμμο των υδροβιότοπων και τη ζωή των μικρών ζώων που κατοικούν εκεί και εξοικονομούνται 12 κιλά πετρέλαιο, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του γυαλιού.

Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών χαρτιού, δεν κόβονται 17 ολόκληρα δέντρα και η φυσική ανάσα δροσιάς διατηρείται σώα και αβλαβής, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούνται 130 κιλά πετρέλαιο, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του χαρτιού.

Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών αλουμινίου, εξοικονομούνται 700 κιλά πετρελαίου που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του αλουμινίου και δεν γίνεται εξόρυξη 4,57 τόνων βωξίτη. Άσε που με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει ένα κουτί από αλουμίνιο, μπορείς να ακούσεις ραδιόφωνο για 4 ώρες, να δεις τηλεόραση για 3 ώρες και να αφήσεις το ψυγείο σου σε κανονική λειτουργία (όχι συντήρησης) για 4 ώρες.

Τι δεν ανακυκλώνουμε;
Επειδή είναι αρκετά πιθανό εντός της μπλε σου τσάντας να βρεθούν προϊόντα που δεν ανακυκλώνονται, τσέκαρε ότι δεν έχεις μέσα τα παρακάτω:

  • Πλαστικές συσκευασίες που δεν έχουν το ειδικό σήμα ανακύκλωσης και βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες. 
  • Χάρτινες συσκευασίες που έχουν απορροφήσει το λάδι από το φαγητό σου ή έχουν υπολείμματα τροφών.
  • Γυάλινες συσκευασίες που έχουν σπάσει ή ραγίσει.
  • Μεγάλα αντικείμενα που δεν πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές.
  • Χαρτοπετσέτες που είτε έχεις ήδη χρησιμοποιήσει, είτε όχι.
  • Υπολείμματα τροφών και γλυκών.

Τι ανακυκλώνουμε, αλλά όχι στους μπλε κάδους;
Φυσικά, η ανακύκλωση δεν περιορίζεται μόνο στους μπλε κάδους της γειτονιάς. Υπάρχουν διάφορα αντικείμενα, τα οποία ανακυκλώνονται, αλλά ξεχωριστά. Σημείωσε τα!

  • Οι μπαταρίες συλλέγονται και ανακυκλώνονται σε ειδικούς λευκούς κάδους που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ στην είσοδο ή μετά το ταμείο.
  • Οι μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές σε επίσης λευκά κιβώτια μεγαλύτερου μεγέθους με το εικονίδιο των ηλεκτρικών συσκευών πάνω.
  • Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια που έχεις αξιοποιήσει ως πρώτη ύλη στις δημιουργίες σου μπορείς να τα ανακυκλώσεις σε ειδικούς κάδους που θα βρεις πάλι στο σούπερ μάρκετ.
  • Τα ρούχα σου, τα συσκευάζεις σε ειδικές πάνινες τσάντες και μπορείς να τα αφήσεις πάλι σε ειδικούς κάδους που θα βρεις είτε έξω από το Δημαρχείο του δήμου σου, είτε από επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.

Τα βασικά βήματα για να το κάνεις σωστά
Υποσχεθήκαμε ότι θα σου δώσουμε το δικό μας μπούσουλα για να σου λυθεί κάθε απορία. Δες τα βασικά βήματα, ακολούθησε τα και κάνε την ανακύκλωση καθημερινή σου συνήθεια!

  1. Τοποθέτησε δύο κούτες ή τσάντες στο σπίτι, έναν για τα αντικείμενα που ανακυκλώνεις στους μπλε κάδους και έναν για τα υπόλοιπα. 
  2. Δίπλα ακριβώς, χρησιμοποίησε μία μικρή τσάντα, προκειμένου να μαζέψεις τις μπαταρίες και τους λαμπτήρες, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν έχουν θέση στους μπλε κάδους.
  3. Μεταφέρεις τα ανακυκλώσιμα υλικά σου σε πάνινη τσάντα και από εκεί είτε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είτε σε ειδικά μικρά “πράσινα πάρκα”, στα οποία ανακυκλώνεις την κάθε συσκευασία ξεχωριστά και παίρνεις ανταποδοτικά ένα μικρό ποσό πίσω.
  4. Κρατάς την πάνινη τσάντα και την επιστρέφεις στο σπίτι, για να αρχίσεις τον κύκλο ξανά.

Ανακύκλωση (κομποστοποίηση) τροφίμων
Ποιες είπε ότι όσα περισσεύουν από τις τροφές σου δεν μπορείς να τα ανακυκλώσεις και να βοηθήσεις ακόμα περισσότερο τον πλανήτη; Κάθε φορά που πετιέται τροφή, ουσιαστικά πετιέται, το νερό, η ενέργεια, ο χρόνος, οι εργατοώρες, το λίπασμα, το καύσιμο, η συσκευασία και το χρήμα που δαπανήθηκαν για να καλλιεργηθεί, να προετοιμαστεί, να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί και να μαγειρευτεί η τροφή που σερβίρεται στο πιάτο σου. Η λύση βρίσκεται στον κομποστοποιητή, μία συσκευή που θα σου λύσει τα χέρια. Αν δεν μπορείς να προμηθευτείς στο σπίτι, θα τον βρεις σε οργανωμένους δήμους ή σε εστιατόρια που επισκέπτεσαι.

Τι μπορείς να αφήσεις στον κομποστοποιητή;

  • Φρούτα ή λαχανικά, όλα τα είδη σιτηρών, ρυζιού, αλεύρι, αυγά, τσόφλια αυγών.
  • Διάφορα οργανικά απόβλητα χωρίς της συσκευασία τους
  • Κόκκοι καφέ ή σακουλάκια απο τσάι
  • Ψάρια, κρέατα, μικρά κόκαλα απο ψάρια ή κοτόπουλο
  • Γαρίδες ή θαλασσινά με μαλακό κέλυφος

Μην ξεχνάς!
Η ανακύκλωση είναι το τρίτο βήμα για ένα πιο καθαρό περιβάλλον με λιγότερη ρύπανση και περισσότερο βιώσιμη ατμόσφαιρα. Το πρώτο είναι η μείωση της ποσότητας των συγκεκριμένων υλικών που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα σου και το δεύτερο η επιλογή υλικών που επαναχρησιμοποιούνται, όπως παραδείγματος χάρη τα χάρτινα καλαμάκια. Έτοιμη να κάνεις τον κόσμο καλύτερο; 

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

 

 

 

 

Read More

And More