Αποτοξίνωση μια φορά την εβδομάδα: Αυτό είναι το ιδανικό πρόγραμμα

Είναι καλοκαίρι και οι πειρασμοί είναι πολλοί. Παγωτά, φρουτώδη κοκτέιλ και δροσερές μπύρες στην παραλία, είναι μερικά μόνο από αυτά που μας βγάζουν από τον ίσιο δρόμο της υγιεινής διατροφής τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά αν είσαι αυτούς που γενικότερα προσέχουν την διατροφή τους, τότε αυτές οι μικρές καλοκαιρινές ατασθαλίες μπορεί να φανούν μεγάλες για τον οργανισμό σου και ίσως θέλει να κάνει ένα διάλειμμα για να αποτοξινωθεί και να μπορέσει να απολαύσει και πάλι τα παγωτά…

Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου, τους μήνες αυτούς, αφού είναι κατεξοχήν η εποχή που όλοι χαλαρώνουν. Με μια μέρα αποτοξίνωσης την εβδομάδα, θα μπορείς να απολαμβάνεις τις άλλες έξι πριν έρθει η εποχή να φορέσεις και πάλι ζακέτα και να ξεκινήσεις διατροφή.

Το παρακάτω ημερήσιο πρόγραμμα αποτοξίνωσης μπορεί να γίνει ιδανικά και μια μέρα πριν φύγεις διακοπές, για να είναι έτοιμος ο οργανισμός σου για όλα τα τηγανιτά καλαμαράκια που θα φας στο νησί…

Πρωί

Μόλις ξυπνήσεις: Τα οφέλη του χυμού λεμονιού είναι πάρα πολλά, οπότε μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου, πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό (ξέρω είναι έξω έχει 40 βαθμούς αλλά σκέψου ότι είναι για μια μέρα) με χυμό λεμονιού. Εκτός από την βιταμίνη C που θα σου δώσει το νερό με το λεμόνι, θα βοηθήσει και στην τόνωση την πεπτικής οδού. Βεβαιώσου ότι θα πίνεις νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, αφού η ενυδάτωση είναι το κλειδί στην αποτοξίνωση.

Πριν το πρωινό: Όταν κάνεις αποτοξίνωση, δεν συνιστάται έντονη προπόνηση, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να διατηρείται το σώμα ζεστό και το αίμα να ρέει. Εάν αισθάνεσαι λίγο τεμπέλικα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξυπνήσει το σώμα, παρά με κάποια απαλή, γεμάτη ενέργεια γιόγκα. Βρες μερικές απλές ασκήσεις που σου ταιριάζουν και κάν’ τες πριν ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Το πρωινό: Ξεκίνα την μέρα σου με ένα γεύμα που θα σε χορτάσει αλλά δεν θα σε βαρύνει. Ένα smoothie με αβοκάντο, αμύγδαλα και σκόνη τσαγιού matcha, είναι μια ιδανική επιλογή για πρωινό.Το κύριο λιπαρό στο αβοκάντο είναι το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που υπάρχει και στο ελαιόλαδο. Το ελαϊκό οξύ είναι καλό για ένα υγιές δέρμα και υγιή μαλλιά, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου.

Δεκατιανό: Κατά τη διάρκεια μια αποτοξίνωσης είναι καλό να κόβεις τον καφέ, κάτι βέβαια που δεν είναι πάντα εύκολο. Αντί για καφέ όμως, μπορείς να επιλέξεις πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Αν αισθάνεσαι ότι θες ένα μικρό σνακ πριν το μεσημεριανό σου γεύμα, επέλεξε να φας ένα μήλο, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες ή γιαούρτι με μερικά βατόμουρα. Το γιαούρτι έχει προβιοτικά που θα σε βοηθήσουν στην πέψη.

Απόγευμα

Συχνά διαλείμματα: Προσπάθησε να κινείσαι όσο πιο πολύ γίνεται. Σήκω από το γραφείο και περπάτα λίγο, κάθε 20 λεπτά θα ήταν μια ιδανική συνθήκη. Αν δεν μπορείς να σηκώνεσαι τόσο συχνά, κάνε μερικές διατάσεις στον γραφείο και κάθε 20 λεπτά σταμάτα να κοιτάς τον υπολογιστή σου, για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα.

Μεσημεριανό γεύμα: Μην ξεφύγεις και επέλεξε να φας ένα ελαφρύ γεύμα που δεν θα σε βαρύνει. Μια καλοκαιρινή σούπα ή μια πλούσια σαλάτα, θα ήταν η ιδανική επιλογή. Καλό θα ήταν να μην φας στο γραφείο σου μπροστά από τον υπολογιστή και κλείσε το κινητό σου, για να μπορέσεις να συγκεντρωθείς στο γεύμα σου. Αν μπορείς μετά το μεσημεριανό σου, πήγαινε για ένα περπάτημα 20-30 λεπτά.

Σνακ: Αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να αντέξεις μέχρι το δείπνο, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το να πιεις ένα πράσινο smoothie. Αυτό το θρεπτικό ρόφημα έχει την ικανότητα να ενισχύει τη ενέργειας σου να σε κάνει να νιώσεις σαν να έχεις κάνει κάτι πραγματικά καλό για το σώμα σου. Επίσης, δεν βλάπτει και το γεγονός ότι είναι γεμάτο με πλήθος βασικών βιταμινών.

Βράδυ

Χαλάρωση: Πριν γυρίσεις σπίτι και βυθιστείς στον καναπέ, μπροστά από την τηλεόραση, βρες να κάνεις μια δραστηριότητα που όχι μόνο θα σε αποτοξινώσει αλλά και θα σε αναζωογονήσει, όπως ένα μασάζ ή μερικά λεπτά στην σάουνα. Και τα δυο βοηθούν στην αποσυμφόρηση της έντασης που ίσως έχει μαζευτεί στο σώμα σου και χαλαρώνουν τους μουδιασμένους μύες και τις κλειδώσεις.

Δείπνο: Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να απολαύσεις ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνη και φρέσκα λαχανικά. Μια καλή επιλογή θα ήταν ένα φιλέτο μπακαλιάρου με σαλάτα, που θα σου δώσει ίνες, πρωτεΐνη αλλά και βιταμίνες. Αντί να φας μπροστά στην τηλεόραση, πάρε το φαγητό σου και πήγαινε στην τραπεζαρία για να μπορέσεις να το απολαύσεις έτσι όπως πρέπει. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να επικεντρωθείς στο φαγητό σου. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μας κάνουν να τρώνε περισσότερο απ’ όσο έχουμε πραγματικά ανάγκη, είναι το γεγονός ότι τρώμε έχοντας την προσοχή μας στραμμένη αλλού.

Χαλάρωση: Ένα από τους καλύτερους τρόπους για να αποτοξινώσεις το σώμα σου, είναι να κοιμάσαι καλά και αρκετά. Ο ύπνος συνδέεται με την απώλεια βάρους, τα επίπεδα άγχους και τη γενικότερη υγεία. Μείνε για ένα βράδυ μακριά από την τεχνολογία, κάνε ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο και ετοιμάσου για έναν ξεκούραστο ύπνο.

 

Read More

And More