Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχει καύσωνα

Μπορεί το καλοκαίρι, επίσημα να ξεκινά αύριο, οι υψηλές θερμοκρασίες όμως είναι ήδη γεγονός. Στο τέλος της εβδομάδας μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχεις να αντιμετωπίσεις έναν μίνι καύσωνα και το πιθανότερο είναι να έχεις ήδη προγραμματίσεις μια μικρή απόδραση ή μπάνιο σε κάποια κοντινή παραλία. Παράλληλα όμως θα χρειαστεί να προσέξεις τη διατροφή σου αυτές τις ημέρες. Κράτησε σημειώσεις λοιπόν γιατί θα σου χρειαστούν. 

Αρχικά επιβάλλεται να πίνεις πολύ νερό που σημαίνει τουλάχιστον 2-3 λίτρα. Επίσης, γνωρίζεις πως όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ η όρεξή σου μειώνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή ταυτόχρονα ανεβαίνει και η θερμοκρασία του σώματος το οποίο προσπαθεί να τις ισσοροπήσει ώστε να μειώσει την πέψη, μία από τις λειτουργίες που την αυξάνουν. 

Παράλληλα όμως είτε μειώνεται είτε όχι η όρεξη το σωστό είναι να αποφεύγεις συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν νερό και δεν βαραίνουν. Λαχανικά όπως η ντομάτα, το αγγούρι και το μαρούλι αλλά και φρούτα όπως το καρπούζι, το πεπόνι και οι φράουλες ή τα κεράσια είναι ότι καλύτερο για τις πολύ ζεστές ημέρες. Τα παγωτά από την άλλη ή τα γλυκά του ψυγείου και τα αναψυκτικά, αν και πιστεύεις πως σε δροσίζουν στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει για λίγο και μόνο κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης και το πιθανότερο είναι αμέσως μετά να ζεσταίνεσαι ακόμη περισσότερο.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις τις ημέρες με καύσωνα

Πρωτεΐνες: Οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες όπως είναι το κρέας για παράδειγμα μιας και είναι δύσκολες στη χώνεψη. Αν δεν μπορείτε να τις αποφύγεις καλό είναι να τις περιορίσεις στο ελάχιστο. Αντικατέστησε τις πρωτεΐνες με υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά) που χωνεύονται ευκολότερα και χρειάζονται λιγότερη ενέργεια και παράλληλα θερμότητα στο σώμα. 

Πικάντικα: Είναι απλά απαγορευτικά και ο λόγος είναι απλός. Οι πικάντικες τροφές περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη η οποία αυξάνει πολύ τη θερμοκρασία του σώματος. Προσωρινά μεν και κυρίως κατά τη διάρκεια του γεύματος αλλά σε συνδυασμό με τον καύσωνα δημιουργεί ένα αίσθημα δυσφορίας και υπερβολικής ζέστης. 

Διουρητικές τροφές: Νερό ναι αλλά πράσινο τσάι, σόδα και ροφήματα με καφεΐνη όχι. Το σώμα πρέπει να συγκρατεί τα υγρά του και όχι να τα αποβάλλει, τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και λαχανικά όπως τα σπαράγγια και οι αγκινάρες και φρούτα όπως το μάνγκο που είναι γνωστά για τις διουρητικές τους ιδιότητες. 

 

 

Read More

And More