Γνωστή και ως κοβαλαμίνη, η βιταμίνη B12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β που παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν και χρειάζεται σε μικρές ποσότητες, η έλλειψή της μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες, καθώς συμβάλλει στην ενέργεια, την ψυχική ευεξία, τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη γονιμότητα.
Αυτές είναι οι βασικές λειτουργίες της Β12
#1 Υποστήριξη του νευρικού συστήματος
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Συμμετέχει στη σύνθεση της μυελίνης, της ουσίας που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα. Η έλλειψη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα, μυρμηκίαση, απώλεια ισορροπίας και προβλήματα μνήμης.
#2 Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
Η Β12 συμβάλλει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς.
#3 Διατήρηση ενέργειας και ευεξίας
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα έλλειψης Β12 είναι η κόπωση. Αυτό συμβαίνει επειδή χωρίς επαρκή Β12, τα κύτταρα δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια αποτελεσματικά. Αν βιώνεις έντονη καθημερινότητα και επαγγελματική πίεση, θα δεις θεαματική διαφορά με τη λήψη βιταμίνης Β12.
#4 Υποστήριξη του μεταβολισμού και της καρδιακής υγείας
Η βιταμίνη Β12 βοηθά στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που, σε υψηλά επίπεδα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, η επαρκής πρόσληψη έχει καρδιοπροστατευτική δράση.

@istock
Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε έλλειψη Β12;
Ορισμένες γυναίκες διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης Β12 λόγω ειδικών διατροφικών συνηθειών, ορμονικών αλλαγών ή καταστάσεων υγείας:
Vegan διατροφή: Η Β12 βρίσκεται φυσικά μόνο σε ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά. Οπότε, αν ακολουθείς μια χορτοφαγική διατροφή χρειάζεται να λαμβάνεις τη βιταμίνη μέσω εμπλουτισμένων τροφών ή συμπληρωμάτων.
Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Κατά την εγκυμοσύνη, αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού σε Β12, τόσο για τη μητέρα όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα του μωρού, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η επαρκής πρόσληψη.
Ηλικία άνω των 50: Με την πάροδο του χρόνου, μειώνεται η ικανότητα του στομάχου να απορροφά τη βιταμίνη από τις τροφές, λόγω μείωσης του γαστρικού οξέος.
Ασθένειες του πεπτικού συστήματος: Παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn ή η γαστρεκτομή μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της Β12.
Ποια είναι τα συμπτώματα έλλειψης;
Η έλλειψη Β12 συχνά εξελίσσεται σταδιακά και τα συμπτώματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα για καιρό. Μερικά κοινά σημάδια είναι:
- Έντονη κόπωση και αδυναμία
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια
- Ζάλη και προβλήματα ισορροπίας
- Κακή μνήμη ή δυσκολία συγκέντρωσης
- Κατάθλιψη ή αλλαγές στη διάθεση
- Χλωμό ή κίτρινο χρώμα δέρματος
- Φλεγμονή ή πληγές στη γλώσσα
Διατροφικές πηγές βιταμίνης Β12
Για να εξασφαλίσεις επαρκή πρόσληψη βιταμίνης B12, ένταξε στη διατροφή σου τροφές όπως κρέας (ιδιαίτερα συκώτι), ψάρια (σαρδέλα, σολομός, τόνος), αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, εμπλουτισμένα δημητριακά ή φυτικά ροφήματα.
Σε περιπτώσεις έλλειψης ή αυξημένων αναγκών, μπορεί να απαιτείται η λήψη συμπληρωμάτων ή ενέσιμων σκευασμάτων κατόπιν ιατρικής σύστασης.
Η βιταμίνη Β12 είναι μια μικρή αλλά πανίσχυρη σύμμαχος της υγείας, ειδικά για τις γυναίκες που συχνά ισορροπούν μεταξύ πολλών ρόλων και υποχρεώσεων. Η σωστή διατροφή, οι τακτικές εξετάσεις αίματος και η επίγνωση των συμπτωμάτων έλλειψης μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Αν νιώθεις συνεχώς κουρασμένη ή παρατηρείς αλλαγές στη διάθεσή σου, ίσως αξίζει να ελέγξεις τα επίπεδα της Β12. Το σώμα σου, θα σε ευγνωμονεί!
Φωτογραφίες: @istock.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ