5:2 Diet: Κάνεις δίαιτα δύο μέρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες πέντε τρως ό, τι θέλεις

5:2 Diet: Κάνεις δίαιτα δύο μέρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες πέντε τρως ό, τι θέλεις | tlife.gr

Άλλη μια δίαιτα που έκανε θραύση και έγινε πασίγνωστη σε χρόνο μηδέν στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα σχήματα διατροφής για το 2013 (πάντα από πλευράς απήχησης) και υπόσχεται να σε βοηθήσει να χάσεις περισσότερα από 6 κιλά το μήνα. Κι αν ο αριθμός δεν σου ακούγεται εντυπωσιακός, σημείωσε πως δίαιτα πρέπει να κάνεις μόνο δύο μέρες την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες έχεις το ελεύθερο να απολαύσεις τα αγαπημένα σου τρόφιμα! Εντάξει πάντα με ένα μέτρο, αλλά σίγουρα χωρίς να καταπιέζεσαι…

Σκεφτήκαμε λοιπόν πως μια τέτοια δίαιτα είναι ό, τι πρέπει για αυτές τις ημέρες! Γιατί; Μα επειδή θα απολαύσεις όλα τα καλούδια των γιορτών, κάνοντας δίαιτα μόνο δύο μέρες στο ενδιάμεσο! Φαντάσου να σε βλέπουν οι φίλοι σου να απολαμβάνεις τη γαλοπούλα και τα γλυκά στο ρεβεγιόν και εσύ να τους διαβεβαιώνεις πως είσαι σε… δίαιτα! Βέβαια, ζητήσαμε και την άποψη του διαιτολόγου για το αν αυτή η δίαιτα ενδείκνυται ή όχι. Διάβασε όλα τα στοιχεία λοιπόν και τα… συμπεράσματα δικά σου

Το best seller της διατροφής
Το βιβλίο 5:2 Diet ανέβηκε στην πρώτη θέση με τις πωλήσεις βιβλίων το Φεβρουάριο του 2013 και έγινε talk of the town. Τα δημοσιεύματα στη Μεγάλη Βρετανία ισχυρίζονται πως έχει ήδη γίνει η αγαπημένη δίαιτα δεκάδων celebrity. Αν και δεν μπορούμε να σε διαβεβαιώσουμε γι’ αυτό, σίγουρα μπορούμε να σου δώσουμε τις βασικές οδηγίες και ένα μενού διατροφής, όπως το δημοσίευσε στη Mirror η συγγραφέας της, Kate Harrison. Έχουμε και λέμε:

– Τις πέντε ημέρες της εβδομάδας μπορείς να έχεις κανονικό φαγητό και μόνο για 48 ώρες πρέπει να μειώνεις τις θερμίδες

– Τις ημέρες που κάνεις δίαιτα πρέπει να μειώσεις τις θερμίδες σου κατά 25% σε σχέση με τις ημερήσιες θερμιδικές σου ανάγκες. Η συγγραφέας εξηγεί πως μια γυναίκα πρέπει να παίρνει το πολύ 500 θερμίδες στις ημέρες της δίαιτας

Ποτέ οι δύο μέρες της δίαιτας δεν μπορεί να είναι συνεχόμενες, δηλαδή η μία μετά την άλλη.

– Κανείς δεν θα σου βάλει τις φωνές αν τις υπόλοιπες μέρες δεν είσαι και υπόδειγμα υγιεινής διατροφής. Η δημιουργός της 5:2 Diet ισχυρίζεται βέβαια πως το πρόγραμμα σε οδηγεί από μόνο του να ακολουθήσεις τα γεύματά του, χωρίς να πεινάς. Αν όμως ζηλέψεις κάτι ακόμη, τότε feel free!

Προσπάθησε από την άλλη να είσαι πολύ αυστηρή τις ημέρες που έχεις επιλέξει τη δίαιτα των 500 θερμίδων και να μην κάνεις παρασπονδίες.

Το μενού που ακολουθεί είναι σχεδιασμένο από τη συγγραφέα του βιβλίου. Εμείς απλά προσαρμόσαμε τις ημέρες της δίαιτας ώστε να μην πέφτουν ανήμερα Χριστουγέννων.

Κάνε κλικ επάνω στην κάρτα για να δεις το μενού αναλυτικά…
/
Αν θέλεις να κατεβάσεις τη δίαιτα στον υπολογιστή κάνε κλικ εδώ

Η γνώμη του ειδικού
Ζητήσαμε τη γνώμη του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δίαιτας και αυτή είναι η απάντησή του:

«Ανήκει στις »γρήγορες και στερητικές» διατροφές. Σε καμία περίπτωση, να μην ακολουθηθεί διότι προσβάλλει την υγεία του οργανισμού και μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό.

Πιο συγκεκριμένα, το να ακολουθηθεί μία διατροφική νηστεία σε συνεχές ρυθμό όλης της εβδομάδας δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερες εκφάνσεις και δεν θα αυξηθεί η κατακράτηση υγρών σε επόμενη αύξηση κατανάλωση τροφής, εάν εφαρμοσθεί μεθοδικά και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του διαιτολόγου-διατροφολόγου. Όμως, η παρούσα δίαιτα αποτελεί εφαλτήριο της καταστροφής μίας υγειούς διατροφής και της μείωσης της ευρωστίας του οργανισμού.

Το άνωθεν συμπέρασμα, εξάγεται στο γεγονός ότι ο διαιτώμενος μπορεί να καταναλώσει ότι θέλει ποιοτικώς αλλά και σε υπέρμετρο βαθμό αρκεί τις δύο ημέρες της εβδομάδας να υποσιτίζεται. Μία τέτοιου είδους κίνηση, το μοναδικό αποτέλεσμα το οποίο θα έχει, θα είναι να μειωθεί ο μεταβολισμός διότι την μία ημέρα ενδέχεται να δεχθεί υπερδιπλάσιο αριθμό θερμιδών και λίπους εν συγκρίσει με τη fasting ημέρα. Επίσης, την ημέρα του υποσιτισμού, οι μύες θα εμφανίσουν πείνα και επόμενη ατροφία, όπως επίσης θα προσβληθούν οι ορμόνες και θα υπάρξει διαταραχή των ηλεκτρολυτών, των μετάλλων και το σακχάρου αίματος. Τέλος, ενδέχεται να εμφανίσει διαταραχή στον καρδιακό ρυθμό, στο ανοσοποιητικό και στο ουρογεννητικό σύστημα.

Εν κατακλείδι, οποιαδήποτε τέτοιου είδους διατροφή πιθανόν να προσβάλλει την υγεία του διαιτωμένου, να του αποβάλλει τα υγρά, αλλά όχι το σωματικό λίπος, όπου αυτό επιδιώκουμε να επιτύχουμε».

READ more

Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου