ΔΙΑΙΤΑ DETOX: Χάσε 4 κιλά κάνοντας αποτοξίνωση

Αποτοξίνωση και απώλεια βάρους! Σαν να λέμε, με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια. Ήπιες, έφαγες, ξέχασες το γυμναστήριο για λίγες μέρες και τώρα προσπαθείς σχεδόν αγχωμένη να σώσεις τις ατασθαλίες του τριημέρου. Φυσικά εγώ από τη μεριά μου δεν θα μπορούσα να σε αφήσω με αυτό το άγχος και για αυτό το λόγο αποφάσισα να απευθυνθώ στη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βιολέτα Τζεμολλάρι και συνεργάτιδα του Δημήτρη Γρηγοράκη.

Η ειδικός, που λες, αποφάσισε να μας προτείνει ένα διατροφικό μενού και 10 “χρυσούς” κανόνες με στόχο το γρήγορο detox, αλλά και τη μείωση του αριθμού της ζυγαριάς. Αφού λοιπόν ξέχασες την ισορροπημένη διατροφή για λίγες μέρες και αφέθηκες εύκολα στα τσιμπολογήματα και στα λαχταριστά εδέσματα, ήρθε η ώρα να πιάσεις πάλι “δουλειά” και να κάνεις μια αναδιοργάνωση των συνηθειών σου με αυτό το αποτοξινωτικό μενού…

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

*EXTRA INFO:
Πριν και μετά από κάθε μεσημεριανό κατανάλωσε ένα φλιτζάνι ζεστό ή πράσινο τσάι, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης!

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

1. Καταναλώστε περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά
Δεν χρειάζεται να είσαι χορτοφάγος για να ενσωματώσεις περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου. Τα φρούτα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε νερό, όχι μόνο σε ξεδιψάνε αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν τη διούρηση, μέσω της οποίας αποβάλλονται οι τοξίνες. Με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνεις φυτικές ίνες και κάλιο, που σε χορταίνουν πιο γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους και την κατακράτηση.

Το πρωινό είναι ίσως η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να ενσωματώσεις περισσότερα φρούτα στη διατροφή σου, δεδομένου ότι πολλοί από εμάς προτιμούν πιο γλυκές γεύσεις όταν ξυπνάμε. Αν δεν έχεις χρόνο να μασήσεις την τροφή σου πρωί – πρωί, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου πρωινό smoothie.

Όσον αφορά τα λαχανικά, μπορείς να φας μια τεράστια σαλάτα το μεσημέρι ή το βράδυ! Προσπάθησε να ραντίζεις πάντα τα λαχανικά με ελαιόλαδο, προκειμένου να προστατέψεις και να αυξήσεις την απορρόφηση των βιταμινών που περιέχουν. Μπορείς επίσης να προσθέσεις στις σαλάτες σου αβοκάντο, το οποίο είναι ένα λιπαρό φρούτο με πολλά οφέλη και κρεμώδη υφή που δίνει ιδιαίτερη γεύση.

2. Μην ξεχνάς την ενυδάτωση
Σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Η επίδραση του νερού στο μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται στα 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, κατανάλωση 1.5 λίτρο νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες. Επιτυγχάνοντας αύξηση της μεταβολικής λειτουργίας, έστω και σε χαμηλά επίπεδα, αυξάνεται η θερμιδική δαπάνη με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του βάρους, εφόσον δε σημειωθεί αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity κατέληξε στο ότι η κατανάλωση νερού ενίσχυσε την απώλεια βάρους των γυναικών που έλαβαν μέρος, αυξάνοντας τα επίπεδα της μεταβολικής τους λειτουργίας ανεξάρτητα από τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας.

Εάν το νερό σου φαίνεται “βαρετό”, πρόσθεσε ένα κομμάτι πορτοκάλι ή λεμόνι ή αγγούρι ή μέντα για να δώσεις γεύση. Στην πρόσληψη υγρών συμβάλλουν: Νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχα γαλακτοκομικά, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης.

3. Μαγείρεψε στο σπίτι
Όταν τρως έξω, τα φαγητά είναι επιβαρυμένα με επεξεργασμένα σάκχαρα, trans και κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, που επιβαρύνουν τον οργανισμό, προκαλούν πρήξιμο και πολλές φορές μπορεί να αυξήσουν το δείκτη της ζυγαριάς.

4. Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα
Όταν γυμνάζεσαι σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο έντασης, εργάζεται και το αναπνευστικό σου σύστημα το οποίο προωθεί την αποτοξίνωση. Η εφίδρωση αποβάλει τις τοξίνες μέσω του δέρματος και του λεμφικού συστήματος.

Ενσωμάτωσε απλές ασκήσεις αναπνοής στην καθημερινότητά σου, για να αυξήσεις τη ροή του αίματος και την προώθηση της καλύτερης υγείας.

5. Απόφυγε το αλκοόλ
Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα. Ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από αιτίες όπως ο καρκίνος και η κίρρωση του ήπατος.

6. Μείωσε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων
Δεδομένου ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε τοξίνες από το περιβάλλον καθημερινά, χρειαζόμαστε περισσότερες αλκαλικές ουσίες για την εξισορρόπηση του pH μας. Για αυτό συνίσταται η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων, τα οποία είναι αλκαλικά. Ενώ το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη φύση τους είναι όξινα. Το κρέας επίσης, είναι πλούσιο σε θερμίδες, λίπος και χοληστερόλη.

7. Περιόρισε το λίπος
Το λίπος έχει σημαντικές λειτουργίες, όπως η προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από οξειδωτικές βλάβες και η ενίσχυση της απορρόφησης των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών τροφών μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης.

Επέλεξε αντί για τα ζωικά λίπη του κόκκινου κρέατος, τα τρόφιμα που περιέχουν ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, οι ελιές, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο, τα οποία είναι ωφέλημα για τον οργανισμό μιας και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προάγοντας τη μείωση του λίπους. Απόφυγε τα πολυακόρεστα έλαια, όπως το λάδι από καλαμπόκι, σόγια και το ηλιέλαιο.

8. Κατανάλωσε πράσινο τσάι
Δυο φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως βοηθούν τον οργανισμό να καθαρίσει αλλά και ρυθμίσει το πεπτικό σύστημα. Επιπρόσθετα, προσφέρει ενέργεια και μας βοηθά να κάψουμε μερικές παραπάνω θερμίδες. Μπορείς να το καταναλώσεις είτε ζεστό είτε κρύο. Τέλος, είναι προτιμότερο να μην προσθέτεις ζάχαρη σε αυτό.

9. Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά
Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της βέλτιστης πέψης, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όπως της βιταμίνης Β, και στον καθαρισμό των όξινων αποβλήτων. Αυτά τα καλά βακτήρια μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και να συμβάλουν στην αύξηση της ενέργειας. Το γιαούρτι, το κεφίρ ή αριάνι ή ξινόγαλο αποτελούν τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε προβιοτικά.

10. Πρόσθεσε φρέσκα βότανα
Τα φρέσκα βότανα στα φαγητά και συγκεκριμένα το κόλιανδρο, έχει μια μοναδική αποτοξινωτική δράση. Επιπλέον μπορεί να προσφέρει έντονη γεύση στο φαγητό σου και να σε βοηθήσει να αποχωριστείς το αλάτι.


* Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More