ΔΙΑΙΤΑ: Εκμεταλλεύσου τη διατροφή της Μεγάλης Εβδομάδας και χάσε κιλά…

Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι περισσότεροι νηστεύουν. Τι θα έλεγες λοιπόν να εκμεταλλευθείς τη διατροφή των ημερών και να χάσεις κι εκείνα τα δύο κιλάκια που σε ενοχλούν μέχρι το Πάσχα;

Ακολούθησε το πρόγραμμα και τις εντολές της διαιτολόγου και δες το λίπος να χάνεται από τα επίμαχα σημεία.

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Βιργινία Παπαεμμανουήλ ετοίμασε ένα μενού διατροφής για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ιδέες για νηστίσιμα φαγητά και αδυνάτισμα -δύο σε ένα!

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ TO ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

Αν θέλεις να κατεβάσεις το πρόγραμμα διατροφής στον υπολογιστή σου κάνε κλικ εδώ

Ανακάλυψε την πρωτεΐνη και το σίδηρο στα νηστίσιμα φαγητά…
Η πρωτεΐνη, όπως άλλωστε και ο σίδηρος είναι απαραίτητα στοιχεία για τον οργανισμό και καλό είναι να προσπαθήσεις να τα “ξετρυπώσεις” σε μια σειρά από τρόφιμα ακόμη και μέσα στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Άλλη μια δυσκολία σε περίοδο νηστείας είναι να δώσεις στον οργανισμό σου το απαραίτητο ασβέστιο, αλλά και τις βιταμίνες που χρειάζεται.

Γιατί;
Μα φυσικά επειδή οι πρωτεΐνες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και συντελούν στη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Η πολυήμερη αποχή από το κρέας από την άλλη, ενδέχεται να προκαλέσει ελάττωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα όπως γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση είναι να νιώσεις έντονα συμπτώματα ατονίας και εξάντλησης. Η διαιτολόγος σου εξηγεί τον τρόπο που θα δώσεις στον οργανισμό όλα όσα χρειάζεται:

Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών: Βασική πηγή πρωτεΐνης κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί. Η ένταξή των θαλασσινών στο διαιτολόγιό υποκαθιστά το κρέας και συνεισφέρει σημαντικά στην πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων που εκλείπουν από τα φυτικά τρόφιμα όπως είναι η βιταμίνη Β12.

Προσοχή: Τα θαλασσινά περιέχουν αρκετό νάτριο και χοληστερίνη, οπότε καλό είναι να τρώγονται με ιδιαίτερη προσοχή.

“Κατασκεύασε” πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από φυτικά προϊόντα: Για να σχηματίσουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (αντίστοιχη με αυτή του κρέατος) από φυτικής προέλευσης τρόφιμα καθοριστικής σημασίας είναι οι συνδυασμοί των τροφών που επιλέγουμε.

Τέτοιοι είναι:
Δημητριακά ολικής αλέσεως με ξηρούς καρπούς
Όσπρια με δημητριακά όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια με ρύζι ή πλιγούρι
Όσπρια με ξηρούς καρπούς όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια με καρύδια
Θαλασσινά με ρύζι ή μανιτάρια

Τα νηστίσιμα που θα σου προσφέρουν απόχερα σίδηρο: Βάλε στο μενού πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο και σπανάκι και σε όσπρια, και σε όσπρια όπως φακές και φασόλια μαυρομάτικα. Σίδηρο επίσης μας δίνει το Κινόα, η βρώμη, το κεχρί, το σουσάμι, τα κουκουνάρια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, οι ελιές, τα ξερά φρούτα (ιδίως σταφίδες και βερίκοκα) και η σόγια. Για να απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος από αυτές τις τροφές συνίσταται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως ντομάτα, πιπεριές, εσπεριδοειδή, λαχανάκια Βρυξελλών.

Το ασβέστιο στα λαχανικά: Κατανάλωσε καθημερινά σκουρόχρωμα λαχανικά (ιδίως μπρόκολο και σπανάκι), κρεμμύδι, σπόρους όπως το σουσάμι και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα για να καλύψεις τις ανάγκες που έχεις σε ασβέστιο. Μπορείς επίσης να καταναλώσεις εμπλουτισμένα με ασβέστιο φυτικά ροφήματα και επιδόρπια (από ρύζι, σόγια, φουντούκια, αμύγδαλα κ.ά.). Εξαιρετική πηγή ασβεστίου είναι το ταχίνι.

Κι όμως, έχεις ανάγκη και από λιπαρά: Τα ακόρεστα φυτικά λιπαρα σε φυσιολογικές ποσότητες θα βοηθήσουν τον οργανισμό. Ιδιαίτερα τα Ω3 καλά λιπαρά θα τα βρεις σε προϊόντα όπως λιναρόσπορο, καρύδια, κάσιους, μακαντέμια

Προσοχή: Λίπος από ελαιόλαδο, ελιές, ταχίνι, σπόρους, ξηρούς καρπούς και τα παράγωγά τους ναι μεν είναι ωφέλιμα, αλλά η υπερβολική τους κατανάλωση επιβαρύνει θερμιδικά και προσθέτει ανεπιθύμητα κιλά. Μια κουταλιά ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 120 θερμίδες, μια κουταλιά ταχίνι γύρω στις 100, ενώ μια χούφτα ξηροί καρποί πάνω από 150 θερμίδες !Τα τρόφιμα αυτά έχουν εξαιρετικές ιδιότητες αλλά βάλτε μέτρο στην κατανάλωση τους.

Read More

And More