Δίαιτα ORAC από τον Δ. Γρηγοράκη: Χάσε έως 6 κιλά και ενίσχυσε το μεταβολισμό σου!

Έχει βοηθήσει αρκετές αναγνώστριες να χάσουν κιλά αλλά και να βελτιώσουν την διατροφή και την υγεία τους. Η διάσημη αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC του Δημήτρη Γρηγοράκη είναι και πάλι εδώ για να σε βοηθήσει να χάσεις έως και 6 κιλά σε ένα μήνα!

Ο αγαπημένος διαιτολόγος μας δίνει το νέο μενού της δίαιτας ORAC και μας εξηγεί αναλυτικά πόσο σημαντικά είναι τα αντιοξειδωτικά στο αδυνάτισμα και την υγεία, μιας και εκτός από τη ρύθμιση του βάρους, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Δες το πλάνο διατροφής και στο τέλος μην ξεχάσεις να διαβάσεις για τα φθινοπωρινά τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θα σου εξασφαλίσουν μια επαρκή ημερήσια ποσότητα σε αυτά!

ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΙΤΑ ORAC ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Το οξειδωτικό στρες φθείρει την ανθρώπινη υγεία και απορρυθμίζει τη μεταβολική ικανότητα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ενδογενής αντιοξειδωτική ικανότητά του. Έτσι λοιπόν το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ευαίσθητο, απορρυθμίζεται και δεν βοηθάει στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Η λύση λοιπόν είναι ένα μοντέλο διατροφής βασισμένο στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστασία, αλλά και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γιατί όταν ο μεταβολισμός και η υγεία λειτουργούν σε καλύτερες συνθήκες, τότε είναι πιο εύκολο να ρυθμιστεί και το βάρος.

Η αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC είναι η ιδανική μιας και συνδέει τις πολύτιμες δράσεις των αντιοξειδωτικών μαζί με τη φιλοσοφία της διατροφής που βασίζεται στο χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Επιπλέον, περιλαμβάνει τις δράσεις πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και ιδιαίτερα της βιταμίνη D, των ω-3 και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.


ΠΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διάφορες ερευνητικές εργασίες αναδεικνύουν τη σημασία των αντιοξειδωτικών στη ρύθμιση του βάρους μέσω μηχανισμών που περιλαμβάνουν. Κυρίως βελτιώνουν την ινσουλινοευαισθησία, την ικανότητα δηλαδή της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ιδιαίτερα της γλυκόζης. Άλλοι μηχανισμοί βοηθούν στην παρεμπόδιση της λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ένζυμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων, στη μείωση του οξειδωτικού στρες, αλλά και στον περιορισμό της φλεγμονής, (φαινόμενα που εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα στους παχύσαρκους), με δεδομένη την αντιφλεγμονώδη δράση που παρουσιάζουν ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις (π.χ. ρεσβερατρόλη, ολευρωπαΐνη κ.λπ.).

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

* Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες. Η μέγιστη μηνιαία απώλεια βάσει διεθνών συστάσεων είναι 4 κιλά.

Πόσες μονάδες ORAC χρειάζεσαι καθημερινά;
Ο δείκτης O.R.A.C. (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) απεικονίζει τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες. Στην πράξη ο δείκτης ORAC μπορεί να αποτελεί το αντιοξειδωτικό «νόμισμα» του οργανισμού, δηλαδή τη μονάδα μέτρησης της αντιοξειδωτικής απαίτησης του οργανισμού και της πρόσληψης μέσα από τα τρόφιμα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της ενέργειας (θερμίδων). Με απλά λόγια οι θερμίδες (ή πιο σωστά χιλιοθερμίδες- Kcal- Kjoule) των τροφίμων στην περίπτωση των αντιοξειδωτικών μπορούν να απεικονίζονται ως καθημερινή απαίτηση του οργανισμού ή παροχή από τα τρόφιμα με τη μορφή ORAC. Δηλαδή, ο δείκτης ORAC μπορεί να αποτελεί σε ελεύθερη μετάφραση τη «θερμίδα» στην περίπτωση των αντιοξειδωτικών.
Η διατροφή σε φυσιολογικές καταστάσεις, βάσει παλαιότερης σύστασης του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας (U.S.D.A.), θα πρέπει να περιέχει καθημερινά τουλάχιστον 3000–5000 μονάδες ORAC. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως ο καθένας έχει τις δικές του υψηλότερες ατομικές αντιοξειδωτικές ανάγκες σε μονάδες ORAC, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ενεργειακές απαιτήσεις (θερμίδες).

Φθινοπωρινά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (τα συγκεκριμένα τρόφιμα περιέχουν 1,000-3,000 μονάδες Orac/100γρ)
– Αχλάδια:
Είναι πλούσια σε πηκτίνη, η οποία συνδέεται με το νερό και περιορίζει την ποσότητα του λίπους που το σώμα σου απορροφά.
– Μήλα:
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ένα μέτριο μήλο (150γρ.) καλύπτει περίπου το 10% (2-3γρ.) των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε φυτικές ίνες. Οι άνθρωποι που παίρνουν περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή τους έχουν την τάση να ζυγίζουν λιγότερο, και οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού και μειώνοντας την ποσότητα των θερμίδων που αποθηκεύει το σώμα.
– Μπρόκολο:
Είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό.
– Ρόδια:
Οι επιστήμονες λένε ότι η κατανάλωση αυτού του φρούτου δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού και βελτιώνει τη γεύση όλων των τροφίμων. Επιπλέον, το ρόδι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που δρουν ως κατασταλτικό της όρεξης.
– Κάστανα:
Περιέχουν 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100γρ και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο, που σε κάνει να νιώθεις χορτάτη.
– Ακτινίδιο: Είναι πλούσιο στο αμινοξύ καρνιτίνη, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην μείωση του λίπους. Επιπλέον, το ακτινίδιο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, δεν εκκρίνονται αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και μειώνεται η τάση του οργανισμού να αποθηκεύει λίπος στην κοιλιά.
– Μανιτάρια:
Αποτελούν εξαιρετική τροφή χάρη στο υψηλό τους περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Έχουν μικρή θερμιδική αξία (150γρ. μανιτάρια δίνουν μόνο 32 θερμίδες, λιγότερη και από ένα φρούτο). Αυτό τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος. Η χαμηλή θερμιδική τους αξία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτωχά σε λίπος. Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και καθόλου κορεσμένα (κακά) λιπαρά. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών, που είναι χαρακτηριστική – στην περίπτωση της κυτταρίτιδας.
– Καρύδια (το συγκεκριμένα τρόφιμο περιέχει > 9,000 μονάδες Orac/100γρ):
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω-λιπαρά οξέα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More