Δίαιτα: Πώς να διώξεις την κυτταρίτιδα! Γιατί η σωστή προετοιμασία για το μπικίνι ξεκινά τώρα!

Μας χωρίζουν μεν μερικοί ακόμη μήνες μέχρι το καλοκαίρι αλλά κάθε φορά που απλώνεις την ενυδατική σου κρέμα στο σώμα η όψη φλοιού πορτοκαλιού είναι εκεί να σου υπενθυμίζει ότι κάτι πρέπει να κάνεις και μάλιστα άμεσα αν θέλεις να δείχνεις υπέροχη με το μπικίνι σου στις διακοπές. 

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες και μια σωστή διατροφή συνδυαστικά με την άσκηση κάνουν θαύματα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είσαι προνοητική και να ξεκινήσεις την κατάλληλη δίαιτα το συντομότερο δυνατό. Η αγαπημένη μας Γεωργία Καπώλη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος είναι και πάλι εδώ για να σου προτείνει το κατάλληλο διατροφικό πλάνο. 

Η κυτταρίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος εφιάλτης των περισσότερων γυναικών μιας και η εμφάνισή της είναι ανεξάρτητη από το σωματικό βάρος. Προκειμένου να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα είναι σημαντικό ακόμη και τώρα το χειμώνα να εντάξετε στη διατροφή σας συνήθειες και τρόφιμα, τα οποία θα σας βοηθήσουν εξαφανίσετε από την επιδερμίδα σας τη όψη φλοιού πορτοκαλιού εγκαίρως πριν το καλοκαίρι.

Goodbye κυτταρίτιδα σε 5 βήματα: 

Η κυτταρίτιδα οφείλεται στη συσσώρευση λίπους και στη διόγκωση λιποκυττάρων ακριβώς κάτω από το δέρμα, με συνέπεια να χάνει την ελαστικότητά του ο συνδετικός ιστός. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι ή συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού. Συγκεκριμένα συστήνεται:

  1. Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι και κορεσμένα (ζωικά κακά) λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, τα ζωικά βούτυρα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα,οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φάγητα τύπου fast-food μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
  2. Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη (καραμέλες, πάστες, κέικ, κρουασάν κτλ.) μιας και η περίσσεια του αλκοόλ και της ζάχαρης στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.
  3. Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
  4. Η αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό, πράσινο τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα) συστήνεται μιας και διευκολύνει στο μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίσσεια της αποθήκευσης λίπους, εντείνεται η αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών).
  5. Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευσης των ιστών καθώς επίσης συμβάλλει στην καύση και απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

 Τα τρόφιμα σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

  1.  Εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια: είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας.
  2. Ψάρι, θαλασσινά, πουλερικά: είναι πλούσια σε χαλκό και ψευδάργυρο που ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας μιας και διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών, που είναι χαρακτηριστική στην περίπτωση της κυτταρίτιδας.
  3. Όσπρια & πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, ρόκα): είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.
  4. Δημητριακά ολικής αλέσεως: διακρίνονται για το πλούσιο περιεχόμενό τους σε σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν το μεταβολισμό.
  5. Ελιές/ξηροί καρποί: το αυξημένο περιεχόμενό τους σε βιταμίνη Επρολαμβάνει τη γήρανση του δέρματος την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση που εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Ταυτόχρονα, οι ελιές και οι ξηροί καρποί διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία με την αντιφλεγμονώδη δράση τους, ενισχύουν την καύση λίπους.
  6. Πράσινο τσάι:Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση (2-3 ποτήρια) πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες συμβάλλει στην αυξημένη καύση θερμίδων και συνεπώς στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Οι κατεχίνες παρουσιάζουν σημαντική δράση στο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ συμβάλλουν και στη βελτίωση της κατανομής του λίπους στο σώμα.

 Η ΔΙΑΙΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ, 2 φρυγανιές σικάλεως, 1 αυγό ποσέ, 2 φέτες αβοκάντο, καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 2 φιστίκια Βραζιλίας  & 1 μπανάνα &1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα φακές, 1 αυγό βραστό, Σαλάτα ρόκα-καρότο-αβοκάντο-ντοματίνια  & 5-6 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 2κ.σ. σταφίδες

ΒΡΑΔΥ: Κοτόπουλο βραστό & Σαλάτα ρόκα-καρότο-αβοκάντο-ντοματίνια 

ΤΡΙΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 2 ρυζογκοφρέτες & 1κ.γ. μέλι & ταχίνι ολικής αλέσεως, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Χυμό γκρέιπφρουτ & 4 κάστανα

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Ψάρι σούπα με καρότο, σέλινο, πατάτα, καρότο

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 μπανάνα & 3 καρύδια &1φλ. Ρόφημα πράσινο τσάι

ΒΡΑΔΥ: Τορτίγια ολικής αλέσεως & τυρί & αβοκάντο & ντοματίνια

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: Γάλα & 4κ.σ. Νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρόμη ολικής άλεσης & 1κ.σ. βατόμουρα Καφές στιγμιαίος

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 3 μανταρίνια & 5 καρύδια

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα γίγαντες & 1 μερίδα τυρί & 4 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, κανέλα, μήλο, 5 φουντούκια

ΒΡΑΔΥ: 1 αυγό βραστό, 1 μερίδα τυρί & σαλάτα μαρούλι – ρόκα – καρότο &  2 φέτες αβοκάντο

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 2 παξιμάδια κρίθινα ολικής χωρίς αλάτι με 1 κ.γλ. φιστικοβούτυρο & 1 ποτήρι γάλα 1,5 %, Καφές στιγμιαίος

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 3 φιστίκια Βραζιλίας & 1 πορτοκάλι &1φλ. Ρόφημα πράσινο τσάι ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Μπιφτέκια γαλοπούλα & ψητές πιπεριές &chips γλυκοπατάτας

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, κανέλα, 1κ.σ. λιναρόσπορο, 1 μπανάνα

ΒΡΑΔΥ: 1 τοστ με ψωμί Ζέας, τυρί & γαλοπούλα Light& σαλάτα ρόκα-καρότο-άνηθο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΡΩΙΝΟ: Ρόφημα αμυγδάλου & 2 ρυζογκοφρέτες & 1κ.γ. φιστικοβούτυρο & καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 3 καρύδια & 1 μήλο & 1φλ. Ρόφημα πράσινο τσάι

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: πέννες ολικής αλέσεως με μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι, ανθότυρο & σως αβοκάντο-λεμόνι-ελαιόλαδο 

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 2 παξιμάδια χαρουπιού & κρητική γραβιέρα light& χυμός ρόδι

ΒΡΑΔΥ:  Ομελέτα με μανιτάρια & ανθότυρο & σαλάτα μαρούλι-καρότο-ρόκα

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΠΡΩΙΝΟ: 2 παξιμάδια χαρουπιού & 1κ.γλ. μέλι & ταχίνι ολικής αλέσεως & 1 ποτήρι γάλα 1,5 %, καφές στιγμιαίος

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 μπανάνα & 1φλ. ρόφημα πράσινο τσάι

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Κουνουπίδι κοκκινιστό με πατάτες, 1 μερίδα τυρί & 4 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι & κανέλα & 2κ.σ. σταφίδες & 2 φιστίκια Βραζιλίας

ΒΡΑΔΥ: 1 αυγό βραστό & Κρητική γραβιέρα light& σαλάτα μαρούλι – ρόκα – καρότο & 2 φέτες αβοκάντο

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρόμη ολικής άλεσης, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μήλο & 3 φιστίκια Βραζιλίας & 1φλ. Ρόφημα πράσινο τσάι

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Γαλοπούλα ψητή & σαλάτα με κινόα, ρόκα, ντοματίνια, καρότο & 5-6 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι 2% &κανέλα & 2κ.σ. ρόδι

ΒΡΑΔΥ: Τορτίγια ολικής άλεσης & τυρί & αβοκάντο & ντοματίνια

 

Read More

And More