Η θρυλική δίαιτα Atkins

Η ΔΙΑΙΤΑ ATKINS ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ 7 ΚΙΛΑ ΣΕ ΔΥΟ ΜΟΛΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Είναι ίσως η πιο διάσημη, αλλά και η πιο αμφιλεγόμενη διατροφή των τελευταίων ετών. Το όνομά της το οφείλει στον εμπνευστή της, καθηγητή Atkins Αμερικανό καρδιολόγο που περιέγραψε το χορταστικό αυτό διαιτολόγιο. Η βασική της αρχή είναι πως τα υπέρβαρα άτομα δυσκολεύονται να χάσουν βάρος κυρίως λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων.

Οι υδατάνθρακες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, είναι η πρώτη πηγή ενέργειας για το σώμα. Όταν μειώσει κανείς τις ποσότητές τους, τότε ο οργανισμός στρέφεται προς το συσσωρευμένο λίπος για την απαραίτητη ενέργεια. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται λιπόλυση και σύμφωνα με τους οπαδούς της δίαιτας θα σε βοηθήσεις να χάσεις γρήγορα κιλά.

Τι μπορείς να φας και τι όχι;

Αστακός με βούτυρο, μπριζόλα, μπέικον και τσιζμπέργκερ είναι μερικά μόνο από τα λαχταριστά φαγητά που μπορείς να περιλαμβάνεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Στην πρώτη φάση η κατανάλωση υδατανθράκων είναι αυστηρά περιορισμένη στα 20 γραμμάτια την ημέρα, κάτι που μπορεί να προσλάβει κανείς από σαλάτες. Είναι το στάδιο που θα σε εισάγει στην λογική της Atkins και θα βάλει τον οργανισμό στην διαδικασία ταχεία καύσης λιπους. ΔΕΣ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (Όπως την δημοσιεύει το επίσημο site της Atkins)

Η δεύτερη φάση αυξάνει σταδιακά την ποσότητα υδατάνθρακα, κυρίως με πυκνά σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε ίνες φαγητά. Εδώ προστίθενται γαλακτοκομικά και άλλες τροφές. ΔΕΣ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ 2

Το επόμενο στάδιο αποτελεί την μετάβαση από την απώλεια βάρους, στην διατήρηση της φόρμας κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα βάρους. Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφών και ελέγχοντας την ποσότητα υδατανθράκων η μέθοδος υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα και υγεία. ΔΕΣ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ 3ΗΣ ΦΑΣΗΣ

Και το τελευταίο στάδιο είναι σύμφωνα με τους υποδτηρικτές της, το στάδιο δια βίου διατήρησης του βάρους, στο οποίο πλέον ο οργανισμός έχει συνηθίσει στην διατροφή που προτείνει το πρόγραμμα Atkins.

Αλκοόλ ή Καφέ

Στην πρώτη φάση της δίαιτας απαγορεύονται δια ροπάλου. Μετά τις δύο εβδομάδες μπορείς να απολαμβάνεις τον καφέ ή το κρασί σου, αρκεί να μην ξεπεράσεις το επιτρεπόμενο όριο υδατανθράκων.

Η οικογένεια θα σου συμπαρασταθεί;

Όχι ιδιαίτερα. Τόσο λίπος δεν ενδείκνυται για τα παιδιά σου, που πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά..

Να βγω έξω για φαγητό;

Φυσικά, η Atkins είναι η πιο ενδεδειγμένη δίαιτα για ένα τραπέζι, ιδιαίτερα αν αυτό είναι σε ταβέρνα με σπεσιαλιτέ ψητά κρέατα.

Ιδανική δίαιτα για…
λάτρεις του κρέατος και άτομα που δεν αντέχουν την χορτοφαγία για να χάσουν κιλά

Η γνώμη του ειδικού

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νίκος Κριαράς εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα της δίαιτας! “Είναι πασιφανές, ότι αν στερήσουμε απο τον οργανισμό τους ύδατανθρακες, το επόμενο καύσιμο υλικό είναι τα αμίνοξεα τα οποία λειτουργούν προς την διατήρηση σε υγιή επίπεδα της μυϊκής μάζας έτσι ώστε αν μεταβολίζονται πρώτα και εντόνως τότε δυσχεραίνεται η διατήρηση της μυϊκής μάζας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι η περίσσεια πρωτεϊνών, δεν αποδίδει οφέλη, διότι δεν μπορεί να μεταβολισθει προς πλήρη αξιοποίηση αλλά καταλήγει είτε σε μορφή λίπους είτε στη διαδικασία της αφόδευσης. Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται κετογονικη δίαιτα, μιας και οι κετονες σε υψηλά ποσοστα εμφανίζουν-προκαλούν ανωμαλίες διότι είναι τοξικές.

Όμως, όταν αποκλείουμε απο το διαιτολόγιο μας τους ύδατανθρακες, πέραν του προαναφερθέντος ζημιογόνου αποτελέσματος της μη προστασίας της μυϊκής μάζας, εμφανίζουν διάφορες άλλες ανωμαλίες. Ορισμένες εξ’αυτών, είναι ότι επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα, διότι η γλυκόζη αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας και ρυθμίζει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει την ψυχική διάθεση και ρυθμίζει την όρεξη. Επίσης, μειωμένα ποσα ύδατανθρακων, εμφανίζουν περιόδους δυσκοιλιότητας λόγω toυ χαμηλού ποσοστού φυτικών ινών.

Τέλος, οι βασικές διεργασίες, οι οποίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας, αποκλείονται ή εμφανίζουν καθυστέρηση. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία των νεφρώνων, του εγκεφάλου, των νεφρώνων, του συκωτιού, της μυϊκής ανάπτυξης, της μυϊκής ηλεκτρόδιεγερσης και φυσικά της καρδιάς, στις ανωτέρω εργασίες απαιτείται να αξιοποιηθεί το γλυκόγονο άμεσα πράγμα τo οποίο σημαίνει ότι στη δίαιτα Άτκινς εμφανίζεται καθυστέρηση η οποία μπορεί να κριθεί σημαντικα επιβλαβής.

Success Story

Η πρώην spice girl Geri Halliwell συγκαταλέγεται ανάμεσα στους διάσημους που εμπιστεύθηκαν την αμφιλεγόμενη δίαιτα Atkins. Η Geri είναι βέβαια επίσης αυτή που ανακοίνωσε δημόσια πως στο παρελθόν υπέφερε από διατροφικές διαταραχές, αποτέλεσμα της εμμονής της να χάσει κιλά!

Read More

And More