Και τώρα δίαιτα! Χάσε τα κιλά που πήρες στις γιορτές με αυτό το διαιτολόγιο

‏Οι γιορτές πέρασαν και εκτός από τις αναμνήσεις σου έμειναν και κάποια κιλά από όλα αυτά τα φαγητά, τα γλυκά και το ποτό. Όλο αυτό το διάστημα ήταν μόνο ξεφάντωμα αλλά και θερμίδες από λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και αλκοόλ! Και φυσικά τώρα έχεις την ανάγκη να ξεφορτωθείς αμέσως όλα αυτά τα περιττά κιλά για να μπορέσεις να επανέλθεις στο φυσιολογικό σου βάρος.

Η ιδανική λύση και πάλι δεν είναι η υιοθέτηση μιας αυστηρής δίαιτας αλλά η εφαρμογή ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, το οποίο θα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σε ποικιλία τροφίμων. Η διατροφολόγος – διαιτολόγος Γεωργία Καπώλη ετοίμασε ένα πρόγραμμα διατροφής για να μην στερηθείς το φαγητό αλλά και να μπορέσεις να βγεις νικήτρια από τη μάχη με τα κιλά σου!

Ακολούθησε τη διατροφή αυτή και τόνωσε τη ψυχολογία και τον οργανισμό σου!

Κάνε κλικ στο μενού για να δεις πιο αναλυτικά τι περιλαμβάνει…

/


Αν θέλεις κατεβάσεις το πρόγραμμα στον υπολογιστή σου κάνε κλικ
εδώ


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ

Εάν θεωρείς πως χρειάζεσαι περισσότερη πειθαρχεία, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές

1. Μείωσε τις μερίδες του μεσημεριανού και του βραδινού τουλάχιστον κατά 1/3 και προσπάθησε να προσλάβεις πιο ορθολογικά της ημερήσιες θερμίδες σε μικρά και συχνά γεύματα. Να τρως αργά και να σταματάς μόλις νιώθεις το αίσθημα του κορεσμού.
2. Ακολούθησε καθημερινά μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού και να επιτυγχάνεις συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού. Ελάττωσε το αίσθημα της πείνας τρώγοντας ένα μικρό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες μικρογεύμα, όπως φρούτο ή σαλάτα.
3. Το πρωινό διεγείρει τον μεταβολισμό και εφοδιάζει το σώμα με ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες. Η αποκατάσταση της περιόδου νηστείας που αντιμετώπισε ο οργανισμός κατά την διάρκεια του ύπνου είναι το σημείο κλειδί στην τόνωση του μεταβολικού ρυθμού.
4. Κατανάλωσε άφθονα φρούτα και τα λαχανικά (5 μερίδες/ημέρα), που αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.
5. Προτίμησε ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο, όσπρια, τα οποία τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.
6. Τρώγε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο, όσπρια, λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο), προκειμένου να λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
7. Κατανάλωνε καθημερινά 2 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι): Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν την αποθήκευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.
8. Πίνε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι. Ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.
9. Κατανάλωνε άφθονα φρούτα, τα οποία περιέχουν φυσικά σάκχαρα ικανά να αναπληρώσουν την τάση σου για γλυκό.
Υγιεινές προστάσεις αντί για γλυκό που μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά:
– Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς,
– Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)
– Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
– Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
– Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα, ή αποξηραμένα φρούτα,
– Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
– 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή 2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα.
10. Αυξήσε τη φυσική δραστηριότητα (καθημερινά 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα), έστω και λίγο. Ακόμη και ένας περίπατος μπορεί να σε βοηθήσει. Μόνο το περπάτημα θα σε βοηθήσει να τονώσεις τον μεταβολισμό σου και να επαναφέρεις τις καύσεις σε φυσιολογικά επίπεδα.


ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

– Μην υποβάλλεις τον εαυτό σου σε μια ολοήμερη αφαγία έως την ώρα του επικείμενου δείπνου. Όταν μένεις νηστική, τα επίπεδα σακχάρου σου μειώνονται με αποτέλεσμα να αναζητάς γρήγορη τόνωση και ενέργεια. Να έχεις πάντα μαζί σου σνακ χαμηλών θερμίδων και λίπους όπως είναι οι μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, οι ρυζογκοφρέτες, τα cream crackers σίκαλης, φρούτα, χυμοί, μπισκότα πολυδημητριακών.

-Περιόρισε τις γευστικές ατασθαλίες σε μία φορά την εβδομάδα. Όποτε έρχεσαι αντιμέτωπη με ένα πολύ ελκυστικό φαγητό να καταναλώνεις ένα μικρό μέρος από αυτό.

– Μην τρως αργά το βράδυ. Το γεύμα προ-ύπνου πρέπει να περιλαμβάνει 1 φρούτο και τουλάχιστον 3 ποτήρια νερό. Κι αυτό γιατί το νερό βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες πιο εύκολα.

– Απόφυγε τρόφιμα όπως κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά.

– Απόφυγε πλήρως κάθε κατανάλωση fast-food. Καιρός να έρθεις ξανά σε επαφή με την κουζίνα σου. Μην ξεχνάς πως κάτι τέτοιο θα σε ωφελήσει και οικονομικά.

-Μην πίνεις θερμίδες. Τα γλυκά ροφήματα (π.χ.σοκολάτα) προσθέτουν κενές θερμίδες στην καθημερινότητα μας. Επιπλέον, τα ροφήματα δεν προκαλούν τον κορεσμό που προκαλεί μία στερεά τροφή, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το αίσθημα της πείνας. Πιες άφθονο νερό αντί για τα παραπάνω!

Να θυμάσαι πάντα πως η απότομη απώλεια βάρους από ανορθόδοξες δίαιτες μπορεί να ανεβάσει πρόσκαιρα την ψυχολογία σου όμως να ξέρεις ότι κατά κανόνα ακολουθείται από γρήγορη επίσης θεαματική επανάκτηση του βάρους! Η σταδιακή απώλεια σωματικού βάρους (1% σωματικού βάρους την εβδομάδα) που προέρχεται από ισορροπημένο σε θρεπτικά συστατικά διαιτολόγιο σε συνδυασμό με αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας είναι και ο «ιδανικός» τρόπος αδυνατίσματος που θα επιφέρει και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More