Μήπως για τη νέα σεζόν υποσχέθηκες στον εαυτό σου να χάσεις 4 κιλά; Αυτή είναι η δίαιτά σου

Για κάποιες οι διακοπές τελείωσαν, για κάποιες άλλες συνεχίζονται. Ήδη όμως οι πρώτες υποσχέσεις για τη νέα σεζόν έχουν ακουστεί. Θα γυμναστώ, θα προσέχω τη διατροφή μου, θα χάσω μερικά κιλά…

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη ετοίμασε ένα μενού, βασισμένο στους κανόνες της ισορροπημένης διατροφής για να χάσεις μέχρι και τέσσερα κιλά σε ένα μήνα.

Kάνε κλικ επάνω στην κάρτα για να δεις το μενού αναλυτικά…

Αν θέλεις να κατεβάσεις το πρόγραμμα στον υπολογιστή σου κάνε κλικ εδώ

ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Τα 5 σημεία κλειδιά για ασφαλές αδυνάτισμα, όπου ο μεταβολισμός και η καύση λίπους ενεργοποιούνται συνοψίζονται στα εξής:

1. Να έχεις ρεαλιστικούς στόχους: Ξεκινώντας διατροφή για να μειώσουμε το σωματικό βάρος, καλό είναι να έχουμε υπόψιν ότι μια φυσιολογική απώλεια βάρους κυμαίνεται στα 2-4 κιλά το μήνα. Ο οργανισμός μας δηλαδή πρέπει να χάνει 0,5 – 1 κιλό την εβδομάδα. Ό,τι παραπάνω χάνεται και σίγουρα με κόπο, δεν είναι λίπος αλλά μυς και υγρά. Το να θέλουμε να χάσουμε πιο γρήγορα το βάρος μας, είναι μια λάθος άποψη που φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε.

2. Ενυδατώσου και αδυνάτισε: Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών (8-12 ποτήρια καθημερινά), τα οποία ενισχύουν τις καύσεις και συμμετέχουν στην αποβολή τοξινών μέσω της διούρησης και της εφίδρωσης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%, ενώ η κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες.

Ωστόσο, το νερό δεν αποτελεί το μόνο υγρό για την ενυδάτωση του οργανισμού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα. Μία εναλλακτική πρόταση του νερού αποτελούν: ο καφές (ελληνικός ή στιγμιαίος), τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι, τα γαλακτοκομικά και τα ροφήματα (π.χ. κρόκος κοζάνης) με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό.

3. Εκμεταλλεύσου την καλοκαιρία για να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα: η μεγαλύτερη διάρκεια της μέρα είναι μία καλή ευκαιρία για να ενισχύσεις τη σωματική άσκηση, που είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την τόνωση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Έτσι, το καλοκαίρι μπορεί να τρως το ίδιο με το χειμώνα, αλλά αυτό το οποίο καις είναι πολύ περισσότερο!!!

Επιπλέον, η καλοκαιρία βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την όρεξή. Συγκεκριμένα, η ευδιαθεσία η οποία προκαλείται σε σημαντικό βαθμό από την καλοκαιρία συμβάλλει στην αυξημένη έκκριση κατεχολαμινών, με κύριους αντιπροσώπους την αδρεναλίνη και τη νορ-αδρεναλίνη. Οι δύο βασικές ορμόνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι ισχυροί ανορεξιογόνοι θερμογενετικοί και λιπολυτικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, τόσο στο επίπεδο του περιορισμού της όρεξης όσο και σε αυξημένη καύση θερμίδων, αλλά και σε αυξημένη διάσπαση του λίπους.

4. Όσο πιο συχνά… τόσο πιο καλά! Για μία ακόμη φορά ανατρέπεται ο μύθος ότι για να χάσεις πρέπει να πεινάσεις. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι το μυστικό για μία σωστή διατροφή. Οι λόγοι είναι οι εξής:

α.Πρόσληψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα.

β.Συνεχής ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.

γ.Σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης & γλυκόζης

δ.Έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

5. Μάσησε αργά κάθε μπουκιά: Το καλό μάσημα της τροφής βοηθάει την καλύτερη αξιοποίησή της από τον οργανισμό, καθώς επιτρέπει στα ένζυμα του σάλιου να διασπάσουν κάθε τροφή στα θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελείται.
Παράλληλα, όταν τρως αργά προλαβαίνει να φτάσει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύεις να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση πραγματικά χρειάζεσαι, από καθαρή λαιμαργία.
Γι’ αυτό άλλωστε τα άτομα που τρώνε υπερβολικά αργά είναι κατά κανόνα αδύνατα και παραμένουν έτσι μια ολόκληρη ζωή χωρίς να χρειάζεται να κάνουν δίαιτα.

Read More

And More