Ποια είναι τα λάθη που κάνεις στη δίαιτά σου και δεν χάνεις τελικά κιλά…

Πολλές φορές προκειμένου να χάσεις γρήγορα και εύκολα κιλά, καταφεύγεις σε μεθόδους που ταλαιπωρούν το σώμα σου και την ψυχολογία σου. Πιστεύεις ότι οι επιλογές σου είναι σωστές και ότι θα σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου, όμως στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να σε απομακρύνουν από αυτόν.
Ακολουθείς εξαντλητικές δίαιτες, μένεις νηστική πολλές ώρες, τρέφεσαι με συγκεκριμένα φαγητά και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να κουράζεις το σώμα και το μυαλό σου.

Ο διατροφολόγος-διαιτολόγος Νίκος Κριαράς μας επισημαίνει τα πιο βασικά και συνήθη λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε να ακολουθήσουμε μια δίαιτα.

1. Πιστεύεις ότι με τη δίαιτα πρέπει να στερηθείς τα αγαπημένα σου φαγητά. Θεωρείς πως υγιεινή διατροφή είναι μόνο τα λαχανικά και τα φρούτα κι ότι πρέπει να τρως περισσότερο αυτά. Και αναγκάζεσαι να φας κάποιο λαχανικό ή κάποιο υγιεινό φαγητό που εσύ το απεχθάνεσαι. Λάθος! Γιατί μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις τροφές. Και κρέας και υδατάνθρακες και ψάρι και λαχανικά -από όλα! Μην καταπιέζεις τον εαυτό σου. Μπορείς να τρως και τα αγαπημένα σου φαγητά απλά πρόσεξε τον συνδυασμό τους και την ποσότητά τους.


2. Αλλάζεις τα ωράρια που τρως.
Πιστεύεις ότι πρέπει να τηρείς συγκεκριμένες ώρες τα γεύματα της δίαιτας και έτσι αλλάζεις τις ώρες που συνήθιζες να τρως. Μένεις νηστική μέχρι το επόμενο γεύμα με αποτέλεσμα όλο αυτό να σε κουράζει ψυχολογικά. Δεν χρειάζεται να ακολουθείς ένα πρόγραμμα που δεν σε βολεύει και δεν εξυπηρετεί το ωράριο της δουλειάς σου ή τον τρόπο ζωής σου. Το μόνο που θα καταφέρεις εάν δεν σου έχει τύχει ακόμα, είναι να επιστρέψεις στο προηγούμενο πρόγραμμα που ακολουθούσες και με τις λάθος διατροφικές συνήθειες. Να ξέρεις πως το βάρος έτσι σταδιακά επιστρέφει και μαζί με αυτό και η ψυχολογική φόρτιση της άκαρπης προσπάθειας.

3. Κάνεις αυστηρή δίαιτα για να έχεις γρήγορο αποτέλεσμα. Ακολουθείς μια αυστηρή δίαιτα γιατί πιστεύεις ότι θα έχεις γρήγορα το αποτέλεσμα που θέλεις. Τα περιττά κιλά θα εξαφανιστούν και εσύ θα αποκτήσεις το σώμα που φανταζόσουν. Δεν υπολογίζεις όμως τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στον οργανισμό σου. Πέρα από πρόβλημα υγείας που μπορεί να δημιουργηθεί, υπάρχει και ο κίνδυνος να ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες και μάλιστα σε διπλό βαθμό!

4. Τρως λιγότερο απ’ ό,τι αναγράφει η δίαιτα. Από τη μεγάλη σου ανυπομονησία να χάσεις βάρος σκέφτεσαι πως εάν φας το μισό φαγητό από αυτό που προτείνει η δίαιτα, θα χάσεις τα διπλά κιλά. Αποφεύγεις τα ενδιάμεσα γεύματα γιατί πιστεύεις πως θα πάρεις λιγότερες θερμίδες έτσι, και το χειρότερο είναι ότι οι δίαιτες που περιλαμβάνουν πολλά και συχνά γεύματα δρουν αντίθετα στην προσπάθεια και τον σκοπό σου. Το αντίθετο! Σκοπός της δίαιτας αυτής είναι να έχεις ένα ισορροπημένο γεύμα κάθε μέρα προκειμένου να μην πεινάς αλλά και παράλληλα να χάνεις βάρος.

5. Απογοητεύεσαι και κουράζεσαι επειδή δεν επιτυγχάνεις το στόχο σου. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσεις ότι τα περιττά κιλά δεν τα απέκτησες σε μία μέρα! Αντίστοιχα δεν μπορείς να τα χάσεις και σε μία νύχτα! Ο οργανισμός σου χρειάζεται ένα μικρό χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί και να φέρει το αναμενόμενο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μην απογοητεύεσαι με την πρώτη δυσκολία. Η επιμονή και η σωστή προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς!

6. Τρως διαφορετικά φαγητά από τους υπόλοιπους της οικογένειας. Πιστεύοντας ότι η δίαιτα περιλαμβάνει μόνο ψητά ή βραστά φαγητά, αναγκάζεσαι και μαγειρεύεις διαφορετικά από τις καθημερινές σου διατροφικές συνήθειες. Αυτό έχει ως συνέπεια να περιορίζεται ο χρόνος σου, να κουράζεσαι και να σπαταλάς άδικα χρήματα. Ειδικά αν είσαι εργαζόμενη μητέρα, δεν είναι καθόλου εύκολο όπως θα έχεις διαπιστώσει να μαγειρεύεις δύο και τρία φαγητά καθημερινά.

7. Δεν συμμετέχεις στις εξόδους της παρέας. Η παρέα πάλι έχει κανονίσει έξοδο για φαγητό κι εσύ την απορρίπτεις. Γιατί φοβάσαι πως θα παρασυρθείς και θα χαλάσεις τη δίαιτά σου αν υποκύψεις στους πειρασμούς. Και έτσι προτιμάς για ακόμα μια φορά να μείνεις σπίτι. Δεν είναι λύση το να μείνεις χωρίς φίλους επειδή προσέχεις! Βγες μαζί τους, δοκίμασε ό,τι επιτρέπεται στο πλαίσιο της δίαιτας και απόλαυσε το βράδυ σου χωρίς ενοχές.

8. Δεν κάνεις συντήρηση. Κατορθώνεις να χάσεις τα κιλά που είχες θέσει ως στόχο και αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις από εδώ και πέρα. Δεν θέλεις να χάσεις κι άλλα κιλά. Εάν συντηρήσεις την προσπάθεια που έκανες τόσο καιρό, δεν θα χάσεις. Στόχος της συντήρησης είναι να μάθεις να τρως σωστά τα φαγητά που επιθυμείς χωρίς να παίρνεις επιπλέον λίπος και θερμίδες. Το φαγητό πρέπει να το απολαμβάνεις και να το χαίρεσαι και όχι να το βλέπεις σαν τον χειρότερο εχθρό σου!

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More