“Προσπαθώ να πάρω κάποια κιλά και δεν μπορώ. Τι να κάνω;”

Συνήθως οι γυναίκες αναζητούν τρόπους να χάσουν κιλά. Υπάρχουν όμως και κάποια κορίτσια που προσπαθούν να πάρουν κιλά και δεν μπορούν. Τα μηνύματα που έφταναν στο TLIFE ήταν αρκετά για να απευθυνθούμε σε μια διαιτολόγο και να σας βρούμε την ιδανικότερη λύση.

Οι ιδανικές αναλογίες δεν αφορούν μόνο στις γυναίκες που θέλουν να χάσουν μερικά κιλάκια. Υπάρχουν πολλές που προσπαθούν να πάρουν βάρος, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Συχνά, γυναίκες που είναι πιο αδύνατες από το φυσιολογικό, νιώθουν εξίσου άσχημα με το σώμα τους και δυσκολεύονται να βγουν στην παραλία.

Κι όμως… δεν είναι εύκολο να πάρεις κιλά!

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Κυριακή Γούτα μας εξηγεί πως μπορεί μια γυναίκα να αυξήσει τις θερμίδες που παίρνει ημερησίως και να επανέλθει στο φυσιολογικό βάρος. “Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι πως η διαδικασία αύξησης του βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κρύβει κινδύνους” αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο για να προσθέσεις ένα κιλό, πρέπει να καταναλώσεις φαγητό που ισοδυναμεί με 7.500 θερμίδες επιπλέον. Κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται σύστημα και υπομονή!

“Ξεκίνα με αύξηση των θερμίδων κατά 500 θερμίδες ημερησίως. Δηλαδή αν καταναλώνει κάποιος 2.000 θερμίδες θα πρέπει να τις κάνει 2.500 θερμίδες.” εξηγεί η διαιτολόγος διατροφολόγος Κυριακή Γιούτα. Φρόντισε λοιπόν να τρως πολλά γεύματα την ημέρα, έτσι ώστε το σώμα να πάρει όλες τις επιπλέον θερμίδες που χρειάζεται και να τις διαχειριστεί όπως πρέπει.

Και βέβαια, το γεγονός πως πρέπει να τρως γεύματα με περισσότερες θερμίδες, δεν σημαίνει πως μπορείς να τρως οτιδήποτε. Μπορεί για παράδειγμα οι σαλάτες, τα φρούτα και τα ψάρια να είναι η σωστή επιλογή και σε μια δίαιτα για να χάσεις βάρος, αλλά δεν πρέπει να λείπουν ούτε από το δικό σου μενού. “Οι επιπλέον θερμίδες θα πρέπει να είναι ποιοτικές και όχι άχρηστες θερμίδες. Σε ένα σωστό πρόγραμμα για αύξηση βάρους οι θερμίδες που προσθέτουμε είναι από τροφές που καλύπτουν όλες τις απαραίτητες κατηγορίες τροφίμων και όχι από άχρηστες τροφές όπως γλυκά, σουβλάκια ή άλλα τέτοια τρόφιμα” σημειώνει η κα. Γιούτα.

Τέλος πολύ σημαντική είναι και η κατανάλωση άφθονου νερού. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Κυριακή Γιούτα συστήνει τουλάχιστον 1,5 λίτρο κάθε μέρα. “Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ είναι πως η αύξηση των κιλών όπως και η μείωσή τους είναι αποτέλεσμα μίας χρόνιας προσπάθειας και όχι κάποιων ημερών ή μηνών. Πρέπει να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια μίας ζωής” τονίζει η κα. Γιούτα.

Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ζητήσαμε την συμβουλή της ψυχολόγου Φρόσως Μίτσιου για το θέμα. Η κακή ψυχολογία, είτε πρόκειται για μια γυναίκα που θέλει να χάσει κιλα, είτε για κάποια που προσπαθεί να πάρει είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Είναι πολύ σημαντικό να συμφιλιωθείς με την εικόνα σου και φυσικά να επιβραβεύεις την προσπάθειά σου, ακόμη κι αν δεν βλέπεις άμεσα αποτέλεσμα. “Σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να νιώθουμε κακά με το σώμα μας, διότι η εικόνα που έχουμε για αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογία μας. Ενδεχομένως να μην είναι απλή υπόθεση να πάρεις τα αναγκαία κιλά, αλλά η προσπάθεια μετρά και θα σας δικαιώσει”

Read More

And More