The Big Breakfast Diet! Βrownies, σοκολατάκια κι άλλοι πειρασμοί κάθε μέρα για πρωινό και χάνεις 14 κιλά

Άκου λοιπόν πως έχουν τα πράγματα… Για πρωινό δεν φωνάζουν όλοι οι διαιτολόγοι; Ε, αυτή η δίαιτα σου επιτρέπει να τρως τους πειρασμούς που θέλεις, αλλά το πρωί. Και μάλιστα υπόσχονται να χάσεις έως και 14 κιλά σε ένα μήνα, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι εμπνευστές της.

Η The Big Breakfast Diet είναι το όνομα της δίαιτας που σου υπόσχεται να χάσεις πολλά κιλά, απλά και μόνο κάνοντας το πρωινό σου κυριολεκτικά βασιλικό!

THE BIG BREAKFAST DIET
Αν πάρεις ένα ΜΕΓΑΛΟ πρωινό που θα φτάνει ακόμη και τις 800 θερμίδες πριν τις 9.00π.μ., επιταχύνεις το μεταβολισμό σου εκμεταλλευόμενη τον κιρκάδιο ρυθμό σου. Ο κιρκάδιος ρυθμός μπορεί να ρυθμίσει στο σώμα σου τη λειτουργία των ορμονών, το πως αυτό εκμεταλλεύται υδατάνθρακες και πρωτεΐνες για να πάρει ενέργεια και – πιο σημαντικό για τη δίαιτα – πόσο αποτελεσματικά καίει λίπος. Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζεται η Dr. Jakubowixz που έγραψε το ομότιτλο βιβλίο της δίαιτας.

Με τον όρο κιρκάδιο ρυθμό εννοούνται όλες οι βιολογικές λειτουργίες που κάνει ο ανθρώπινος οργανισμός σε διάστημα ενός εικοσιτετραώρου. Πάνω σε αυτόν βασίζεται και η δίαιτα, αφού σύμφωνα με έρευνες η ενέργεια που παίρνεις από το πρωινό, μπορεί να σε κρατήσει για 14 ολόκληρες ώρες.

Φαντάσου να πρέπει να φας τη μισή ποσότητα από όσα σου επιτρέπει να καταναλώσεις μια δίαιτα, σε ένα και μόνο γεύμα. Μπορεί να ακούγεται κάπως “ψυχαναγκαστικό”, αλλά κράτησε στο μυαλό σου πως αν είναι πρωί μπορείς να φας παγωτό, πίτσα, ντόνατ και άλλα αγαπημένα φαγητά που σε καμία άλλη δίαιτα δεν θα έμπαιναν ποτέ στο πρόγραμμα.

Έτσι, για να χάσεις βάρος ακολουθείς ένα διαιτολόγιο που δεν ξεπερνά τις 1200 θερμίδες την ημέρα. Από αυτές, τις 600 θερμίδες πρέπει να τις καταναλώσεις το πρωί!! “Όταν τρως τα σωστά φαγητά στη σωστή ώρα, τότε ο μεταβολισμός επιταχύνεται, ικανοποιείς τις λιγούρες πριν καν εμφανιστούν και το αποτέλεσμα είναι να χάσεις κιλά” αναφέρει η Dr. Jakubowixz.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ;
“Κλέψαμε” ένα χαρακτηριστικό μενού ημέρας, για να πάρεις μια ιδέα για το πως πρέπει να φτιάξεις το πρόγραμμά σου και να ακολουθήσεις τη δίαιτα.

Οδηγίες για να φτιάξεις το διαιτολόγιο μόνη σου: Ανεξάρτητα όμως από συγκεκριμένα φαγητά, μπορείς να καταστρώσεις το διατροφικό σου μενού και να ακολουθήσεις την Big Breakfast Diet έχοντας στο μυαλό σου τα παρακάτω.

– Για το πρωινό
: Ένταξε 7 μερίδες πρωτεΐνη (συμπεριλαμβανομένων και των γαλακτοκομικών), 2 μερίδες υδατάνθρακες, 2 μερίδες λιπαρά και 1 γλυκάκι.
– Για το μεσημεριανό: Υπολόγισε 3 μερίδες πρωτεΐνη, 5 μερίδες λαχανικά και 1 φρούτο
– Για το βραδινό σου: Φρόντισε να πειλαμβάνει μέχρι 3 μερίδες πρωτεΐνη, όσα πράσινα λαχανικά θέλεις και 2 φρούτα.

Για να μην “χαοθείς” με τις μερίδες δες ενδεικτικά τι εννοεί ένας διαιτολόγος όταν αναφέρεται σε μερίδες πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών!

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ – Μια μερίδα πρωτεΐνης αντιστοιχεί σε 90γρ. κρέατος ή 1 ποτήρι γάλα (και 1 κομμάτι τυρί)
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ – Mια μερίδα υδατάνθρακες θα βρεις σε 1 φέτα ψωμί, 1 κουλούρι, 1 1/2 φλιτζάνι βρασμένα ζυμαρικά ή 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά

ΛΙΠΑΡΑ – Mία μερίδα λιπαρών αντιστοιχεί σε 1 κ.γ. μαργαρίνη, 1 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. λάδι ή 1 κ.σ. dressing για σαλάτα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΔΙΑΙΤΑ;
Η βασική ιδέα είναι να τρως όσο πιο πλούσιο πρωινό γίνεται. Ωραία ως εδώ! Αν όμως δεν ακολουθείς και τους υπόλοιπους κανόνες της The Big Breakfast Diet τότε δεν θα έχεις αποτέλεσμα:

Προγραμμάτισε το πρωινό σου 15 λεπτά αφού σηκωθείς από το κρεβάτι και πάντα πριν τις 9.00π.μ. (για τους χειμερινούς μήνες μπορεί αυτό να πάρει παράταση μίας ώρας, δηλαδή να έχεις φάει το πρωινό σου ως τις 10.00πμ.)

Η The Big Breakfast Diet περιλαμβάνει κάθε μέρα γλυκό! Catchy έτσι; Αν το γλυκάκι σου είναι μέρος του πρωινού σου, σύμφωνα με τα λεγόμενα της συγγραφέα, τότε σε βοηθά να διώξεις τις λιγούρες για το υπόλοιπο της ημέρας.

Κάθε μέρα με το πρωινό σου μπορείς να έχεις από κρακεράκια, brownies, σοκολατάκια, μπισκοτάκια ginger, καραμέλες ζελεδάκια ή γλυκό του κουταλιού.

Προγραμμάτισε το επόμενο γεύμα, δηλαδή το μεσημεριανό, μέχρι τις 14.00μ.μ. (και εδώ μπορείς να παρατείνεις το γεύμα για τις 15.00 αν είναι χειμώνας) και το δείπνο σου 2-3 ώρες αργότερα.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ
Το TLIFE ζήτησε τη γνώμη του Διαιτολόγου Διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά. Πόσο έχουν βάση όσα ισχυρίζεται η The Big Breakfast Diet; Είναι ασφαλές να την ακολουθήσεις; Διάβασε την γνώμη του διαιτολόγου:

Η λογική της δίαιτα είναι λανθασμένη. Θα πρέπει να χωρίζουμε τα γεύματά μας ανάλογα με τους ρυθμούς της ζωής μας. Αν ένας άνθρωπος έχει ένα πρόγραμμα που η έντονη δραστηριότητα ξεκινά από το μεσημέρι και μετά θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο διατροφής του ανάλογα με τον τρόπο ζωής του.

Θα πρέπει επίσης να διακρίνουμε σωστά τις θερμίδες, μόνο και μόνο για να έχουμε σε συνεχή ρυθμό στον μεταβολισμό μας και να μπορεί έτσι εκείνος να κάψει και τα ήδη αποπθηκευμένα λίπη. Αν δηλαδή του δώσουμε την περισσότερη ενέργεια το πρωί, ο μεταβολισμός στη συνέχεια θα είναι πιο νωθρός και δεν θα μπορεί να κάψει το αποθηκευμένο λίπος και να χάσεις κιλά”

Επιπλέον, ένα πολύ μεγάλο γεύμα μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει πρόβλημα και στο πεπτικό σύστημα, αφού το φορτίζουμε απότομα μία φορά με πολύ φαγητό και στο υπόλοιπο της ημέρας το χαλαρώνουμε ή το “κοιμίζουμε”!

Read More

And More