The Cheater’s Diet! Η δίαιτα που τα Σαββατοκύριακα μπορείς να τρως ό,τι -μα ό,τι- θέλεις…

Μήπως ανήκεις σε εκείνες που δεν μπορούν τις δίαιτες γιατί δεν αντέχουν την καταπίεση; Μήπως είσαι από εκείνες που η στέρηση μιας δίαιτας σε οδηγεί στην υπερφαγία αμέσως μετά; Σου έχω φανταστικά νέα. Ήρθε η δίαιτα που μπορείς το Σαββατοκύριακο να τρως ό,τι -μα ό,τι- θέλεις!!!

Το όνομά της τα λέει όλα! Τι είναι εκείνο που σε κάνει να “λυγίζεις” όταν ακολουθείς μια δίαιτα; Ποια είναι η πραγματική αιτία που τα παρατάς στη μέση; Μα φυσικά το γεγονός πως αισθάνεσαι καταπιεσμένη και νιώθεις τους περιορισμούς σε πιο λιπαρές, αλλά λατρεμένες τροφές να σε πνίγουν. Κι αν υπήρχε μια δίαιτα που θα σου επέτρεπε να “το ρίχνεις έξω” όλο το Σαββατοκύριακο απολαμβάνοντας πίτσα, το ποτάκι σου, κρέας, σοκολάτα και κανένα παγωτάκι;

Ο συγγραφέας του βιβλίου Cheater’s Diet διατροφολόγος Dr. Paul Rivas, βασίστηκε σε αυτήν την ιδέα για να σχεδιάσει μια διατροφή για όσους συνηθίζουν να “κλέβουν”, να αναζητούν παρακάμψεις στη διαδρομή. Ο ίδιος πιστεύει πως αν γυμνάζεσαι, τρως υγιεινά τον περισσότερο καιρό και “κλέβεις” στη διατροφή σου τα Σαββατοκύριακα, τότε μπορείς να χάσεις βάρος μόνιμα. Όπως μάλιστα σημειώνει η μέθοδός του αυτή έχει βοηθήσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να χάσουν τα περιττά κιλά!

Πώς λειτουργεί όμως; Η Cheater’s Diet έχει πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο κινείται στη λογική της Μεσογειακής και ακολουθεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής! Επιπλέον, συστήνεται να βάλεις στο πρόγραμμα γυμναστική σχεδόν σε καθημερνή βάση. Αυτά φυσικά από Δευτέρα εως Παρασκευή. Τις επόμενες 36 ώρες, από τις 9 το πρωί του Σαββάτου, μέχρι τις 9 το βράδυ της Κυριακής μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου κέικ με το πρωινό σου, να αφεθείς στην απόλαυση μιας πίτσας ή να βγεις και να πιεις το αγαπημένο σου cocktail.

Το μενού της εβδομάδας (Για τις καθημερινές)
Σύμφωνα με το βιβλίο το καθημερινό μενού κυμαίνεται κάπου μεταξύ 1600 και 1800 θερμίδων, χωρίς πολλά λιπαρά και με βασική τροφή την άπαχη πρωτεΐνη και τα λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά. Κάθε μέρα περιλαμβάνει τρία γεύματα και δύο-τρία σνακ. Δες παρακάτω ένα ενδεικτικό μενού…

Κάνε κλικ πάνω στην κάρτα για να δεις το μενού πιο αναλυτικά

Smart Tip: Το παραπάνω είναι ένα ενδεικτικό μενού. Αν θέλεις να ακολουθήσεις το πρόγραμμα κράτησε στο μυαλό σου τον “κανόνα του πιάτου” . Μοίρασε κάθε σου γεύμα στο πιάτο ως εξής:

– Γέμισε το ½ πιάτο με φρούτα και λαχανικά
– Συμπλήρωσε το ¼ του πιάτου με άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, άπαχο κρέας, μανιτάρια κτλ)
– Ολοκλήρωσε το μενού με ¼ του πιάτου αποτελούμενο από δημητριακά και προϊόντας ολικής άλεσης.
– Σε ό, τι αφορά τα σνακ εκείνα που θα βρίσκονται πάντα ψηλά στη λίστα είναι φρούτα, ξηροί καρποί, μπάρες πρωτεΐνης, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά κτλ.

Μάθε περισσότερα για τη δίαιτα του πιάτου και πως θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τη διατροφή σου με ένα “κλικ” εδώ

Σημείωση
: Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας απαγορεύεται δια ροπάλου η ζάχαρη, το λευκό ψωμί, τα κορεσμένα λιπαρά (τουτέστιν κόκκινο κρέας, βούτυρο κτλ) και το αλκοόλ.

Το μενού του Σαββατοκύριακου
Και ερχόμαστε στο πιο ευχάριστο κομμάτι αυτής της δίαιτας! Το Σαββατοκύριακο. Άκου λοιπόν τι είσαι “αναγκασμένη” να απολαμβάνεις το διήμερο αυτό! Ενδεικτικά…

Γενικά πρέπει να ξέρεις πως μπορείς να βάλεις στο μενού της “απάτης” όποιο τρόφιμο θέλεις και πιστεύεις ότι χρειάζεσαι για να μην νιώθεις στέρηση από τη δίαιτα της υπόλοιπης εβδομάδας. Μάλιστα ο εμπνευστής της διατροφής εξηγεί πως είναι υποχρεωτικό να βάλεις τα αγαπημένα σου τρόφιμα στο μενού του Σαββατοκύριακου, αν φυσικά θέλεις να λειτουργήσει η δίαιτα.

Diet Info: Το μόνο που θα πρέπει να αποφύγεις είναι τρόφιμα που σου προκαλούν “επεισόδια υπερφαγίας” εξηγεί ο Dr. Rivas. Μην σπας το κεφάλι σου να βρεις ποια είναι αυτά. Είναι εκείνα τα φαγητά στα οποία καταφεύγεις όταν δεν αισθάνεσαι καλά, όταν θέλεις να ξεφύγεις από στρες, άγχος και προβλήματα της καθημερινότητας. Ένα ημερολόγιο διατροφής παράλληλα με τη δίαιτα θα σε βοηθούσε να φτιάξεις μόνη σου τη λίστα με αυτά τα τρόφιμα, τα οποία καλό θα ήταν να αποφύγεις! Μάθε περισσότερα για το ημερολόγιο διατροφής με ένα “κλικ” εδώ

H γνώμη του ειδικού
Όπως με κάθε διάσημη δίαιτα, σου δίνουμε όσες περισσότερες πληροφορίες χρειάζεσαι για να μάθεις πως λειτουργεί, όμως ζητάμε και τη γνώμη ειδικών της διατροφής για την αποτελεσματικότητά της.

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαρας αναφέρει: “Αποτελεί μία δίαιτα με πράγματι χαμηλό ποσό λίπους, αλλά όσο λίπος αποδίδει στον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελεί κορεσμένο ή μονοακόρεστο λίπος, στην ουσία όχι ευεργετικό λίπος.

Επίσης, η φιλοσοφία του να καταναλώνουμε για 2 ημέρες και δη συνεχόμενες, τρόφιμα πλούσια σε λίπος μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε υπεργλυκαιμικά επεισόδια, με επόμενες υπογλυκαιμίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προσβάλει την υγεία τόσο, των υγιών διαιτωμένων, όσο και των ασθενών.

Να σημειωθεί, ότι σε υπέρμετρη κατανάλωση τέτοιων τροφίμων θα αυξηθεί ο βαθμός κατακράτησης υγρών, η αρτηριακή πίεση αίματος, το κοιλιακό λίπος και θα μειωθεί ο ρυθμός του μεταβολισμού.

Επίσης, να σημειωθεί ότι φορτίζει αρνητικά το πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα να εμφανισθεί μεγάλη συχνότητα αφοδέυσεων, το οποίο σημαίνει μειωμένη απορρόφηση των όσων θρεπτικών συστατικών θα λάμβαναν με μία τετοια διαιτητική οδηγία ή έντονου βαθμού δυσκοιλιότητα λόγω ανισορροπίας του ρυθμού της πέψης των τροφίμων μιας και στο εκάστοτε ελεύθερο διήμερο απορρυθμίζεται πλήρως το βιολογικό ρολόι. Μην ξεχνάμε το πείραμα Παβλόφ*. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πανέξυπνος με τεράστια δύναμη στη μνήμη του.

*Ρώσος επιστήμονας που έδειξε πως οι συνήθειες και τα αντανακλαστικά μπορούν να αποκτηθούν και τεχνητά. Χώρισε ένα πλήθος σκύλων σε δύο ομάδες και τους προσέφερε τροφή καθημερινά σε συγκεκριμένη ώρα. Στη μία ομάδα χτυπούσε ένα καμπανάκι, λίγα λεπτά πριν τους δώσει τροφή. Όταν μετά από αρκετό καιρό συνήθισαν στο πρόγραμμα αυτό, ο Παβλόφ χτυπούσε το καμπανάκι χωρίς να προσφέρει φαγητό και παρατήρησε τα σκυλιά αναζητούσαν με τον ήχο και την τροφή τους. Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε φυσικά στην ομάδα σκύλων όπου δεν συνέδεσε το τάισμα με το να χτυπά το καμπανάκι.

Read More

And More