The Instict Diet! Αν θέλεις να χάσεις 8 κιλά δεν έχεις παρά να “δαμάσεις” τα ένστικτά σου. Πως;

Δυσκολεύεσαι να πεις όχι στη σοκολάτα; Πάντα το παρακάνεις όταν το τραπέζι σου έχει μεγάλη ποικιλία; Το μυαλό σου παίζει περίεργα παιχνίδια τις νυχτερινές ώρες και τελικά παρασύρεσαι σε γευστικές ατασθαλίες; Είναι όλα ένστικτα γύρω από τη διατροφή… Διατροφικά ένστικτα που έχουμε όλοι και αν καταφέρεις να τα “δαμάσεις” θα χάσεις 8 κιλά σε 8 εβδομάδες. Και κυρίως θα είσαι πιο έτοιμη να διατηρήσεις το νέο σου βάρος για πάντα!

Πώς;
Γνώρισε την “The Insinct Diet” αποτέλεσμα 20 χρόνων επιστημονικής έρευνας, που απολαμβάνει διθυραμβικών κριτικών στο εξωτερικό!

ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ… ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η Instinct Diet επικεντρώνει σε βασικά προβλήματα που συνήθως παραβλέπεις, όπως η πείνα, η λιγούρα και το αίσθημα στέρησης. “Κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου μπορείς να αισθάνεσαι πιο ικανοποιημένη με όσα τρως και να μειώσεις τη λιγούρα για φαγητά με πολλές θερμίδες” αναφέρει η συγγραφέας της δίαιτας Sysan Roberts.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε 20 χρόνια κλινικής έρευνας από την ίδια τη Roberts, ερευνητή της διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts, σε συνδυασμό με προσωπικές της έρευνες για την κατανόηση του μηχανισμού απώλειας βάρους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ
Η δίαιτα υπογραμμίζει 5 διατροφικά ένστικτα που αν καταφέρεις να ελέγξεις, θα ελέγξεις και το βάρος σου:

1. Πείνα: το γνωστό σε όλους συναίσθημα που μας κάνει να θέλουμε να τρώμε ώσπου να αισθανθούμε πλήρεις.

2. Διαθεσιμότητα: Είναι φορές που δεν θέλεις να φας. Απλά επιλέγεις κάτι γιατί βρίσκεται εκεί. Είναι στο… οπτικό σου πεδίο.

3. “Ένταση” σε θερμίδες: Έχουμε όλοι μια αγάπη για φαγητά που έχουν εκατοντάδες θερμίδες.

4. Οικειότητα/Ανακούφιση: Το φαγητό είναι και ψυχολογία. Άλλος βρίσκει ηρεμία σε ένα κουτί μπισκότα και άλλος σε ένα καλό κομμάτι πίτσα. Όλοι όμως ψάχνουμε για τα γνωστά σε όλους comfort foods.

5. Ποικιλία: Είναι η τάση που έχουμε να τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα, επειδή έχουμε περισσότερες επιλογές. Πώς είναι το ελληνικό γιορτινό τραπέζι; Κάπως έτσι…

Το θέμα δεν είναι να εξαλείψεις αυτές σου τις ανάγκες, αλλά να μάθεις να τις ελέγχεις προς όφελός σου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσεις κιλά.

ΑΔΥΝΑΤΗ ΣΕ 8 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Η The Instinct Diet περιλαμβάνει 3 στάδια που όταν τα ολοκληρώσεις θα έχεις καταφέρει, όχι μόνο να χάσεις 8 κιλά, αλλά και να ελέγχεις απόλυτα τη διατροφή σου. Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά πως δεν θα πάρεις ξανά τα κιλά που έχασες:

Το πρώτο στάδιο που διαρκεί 2 εβδομάδες σε προετοιμάζει για πιο σωστή διατροφή με μια σειρά από τρόφιμα, που σύμφωνα με την Roberts είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μειώνεις την πείνα.

Σε αυτό το στάδιο ένα τριήμερο μενού επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές, ώστε να καλύψεις το διάστημα των 2 εβδομάδων. Μπορεί να μην σου δίνει πολλές επιλογές, είναι όμως και αυτό στο παιχνίδι της προσπάθειάς σου να καταπολεμήσεις το αίσθημα της πείνας. Από την άλλη, η έλλειψη ποικιλίας είναι ένας τρόπος να μάθεις να ελέγχεις αυτή σου την παρόρμηση να τρως περισσότερο, όταν έχεις μπροστά σου περισσότερες επιλογές.

Σημείωσε πως στην πρώτη φάση απαγορεύονται οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (λευκό αλεύρι, ψωμί, πατάτες), αλλά και το αλκόολ.

Το δεύτερο στάδιο κρατά 6 εβδομάδες και επιτρέπει μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων. Παράλληλα σου δίνει το χρόνο να αποκτήσεις πιο καλές διατροφικές συνήθειες. Αν λοιπόν στο πρώτο στάδιο έχεις μάθει σε πιο λίγο φαγητό, περιορισμένη ποικιλία και δεν αισθάνεσαι καταπίεση, τότε θα εκτιμήσεις πολύ περισσότερο την ποικιλία, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε περισσότερο φαγητό.

Αν και το μοτίβο είναι περίπου το ίδιο με το πρώτο στάδιο από πλευράς θερμίδων, τώρα μπορείς να επιλέξεις μεταξύ περισσότερων τροφίμων. Plus – ένα σνακ 100 θερμίδων που μπορείς να απολαύσεις ελεύθερα κάθε μέρα.

Κι επειδή δεν είναι όλοι μαθημένοι στη μαγειρική, το δεύτερο στάδιο χωρίζει τα μενoύ σε δύο κατηγορίες
– Simply Good Menu
Είναι ένα μενού για να ετοιμάσεις το φαγητό σου γρήγορα και απλά, χωρίς πολλές ώρες πάνω από την κατσαρόλα.

– Home Cooking Menu
Από την άλλη υπάρχει και το πρόγραμμα για τις πιο δεινές μαγείρισσες, με πιο “σπιτικές” συνταγές.

Η ερευνητής προτρέπει όσους ακολουθούν τη δίαιτα να προμηθευτούν και τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για τις 8 εβδομάδες που διαρκεί η δίαιτα. Πολυβιταμίνες, ασβέστιο και ιχυθυέλαιο σε μορφή συμπληρώματος διατροφής είναι αυτά που συστήνει.

Το τρίτο στάδιο είναι αφιερωμένο στην τεχνική που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις μόνιμα το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα

Ένα μενού διατροφής σου επιτρέπει να διατηρήσεις το βάρος που έχασες τις τελευταίες 8 εβδομάδες. Έχεις πλέον συνηθίσει και ξέρεις να υπολογίζεις τις θερμίδες που καταναλώνεις. Σε αυτή την τελευταία φάση η γυμναστική είναι πολύ σημαντική. Συστήνεται 15-30 λεπτά εξάσκησης την ημέρα, αφού βοηθά πολύ να διατηρήσεις το βάρος σου.

Τα προγράμματα σε κάθε φάση πλησιάζουν τις 1200 θερμίδες/ημέρα για όσους ζυγίζουν εως 80 κιλά. Άτομα που έχουν περισσότερα κιλά (από 80 εως 100 κιλά), προτρέπονται να καταναλώσουν 1600 θερμίδες/ημέρα, ενώ για υπέρβατα άτομα που ξεπερνούν τα 100 κιλά συστήνεται ένα μενού που φτάνει τις 1800 θερμίδες.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ
Ζητήσαμε τη γνώμη του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά για την The Instinct Diet! Μπορείς να την ακολουθήσεις; Θα έχεις αποτέλεσμα; “Σαφώς και δεν θεωρείται δίαιτα με στόχο την προάσπιση της υγείας και της καλής ψυχολογίας του διαιτώμενου. Δίνει τη δυνατότητα στον διαιτώμενο να αντλήσει από τις δυνάμεις του, την οποιαδήποτε κίνηση προς αποφυγή ή επιλογή ορισμέων τροφών, δίχως να κατανοεί ποιες τροφές είναι κατάλληλες για εκείνον και για την υγεία του.

Επίσης, χωρίς την επιστημονική παρακολούθηση θεωρείται δεδομένο ότι ο διαιτώμενος θα υποκύψει στο ψυχολογικό βάρος και θα παραιτητθεί της προσπάθειας επίτευξης του στόχου, ο οποίος είναι η μείωση του σωματικού βάρους και η ευρρωστία του οργανισμού.

Read More