Χάσε 4 κιλά σε 1 εβδομάδα! Δίαιτα με βάση τον κύκλο της περιόδου

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ερευνητές συνδέουν το προεμμηνοροιακό σύνδρομο και τους πόνους της περιόδου με τη διατροφή και το στρες. Ακολούθησε το παρακάτω πρόγραμμα διατροφής και θα δεις διαφορά, τόσο στους πόνους της περιόδου, όσο φυσικά και στη γραμμή σου. Ακολουθώντας τη μεσοθερμική δίαιτα μπορείς να χάσεις μέχρι και 4 κιλά την εβδομάδα.
Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: 1η – 14η μέρα
Η πρώτη φάση του κύκλου περιλαμβάνει ένα μενού με μεγάλη ποικιλία φαγητών.

-Αν πρέπει να φας κόκκινο κρέας, δεν πρέπει να ξεπεράσεις τα 100-120 γρ. άπαχο κρέας 2 φορές την εβδομάδα.

-Φρόντισε να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις αερόβια άσκηση 15 με 30 λεπτά τη μέρα.
Πρωινό:
¾ του φλιτζανιού δημτριακά τύπου Bran
1 φλιτζάνι γάλα σόγιας
1 φλιτζάνι φρέσκο πεπόνι και φράουλες ή ½ φλιτζάνι blueberries

Πρωινό Snack:

½ φλιτζάνι φρέσκα φρούτα ή 150 γρ καρότα.
5 καρύδια ή αμύγδαλα
½ λίτρο νερό ή τσάι (απόφυγε τα αναψυκτικά)

Μεσημεριανό:

300 γρ χορτόσουπα
Σάντουιτς σε 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μαρούλι, ντομάτα και γαλοπούλα ή κοτόπουλο
Πράσινη Σαλάτα (2 κ.σ ελαιόλαδο)
½ φλιτζάνι μήλο σε φέτες
1 ποτήρι γάλα σόγιας ή ενισχυμένο calcium plus

Απογευματινό snack:
180 γρ γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Βραδινό:
120 γρ ψητό σολομό ή κάποιο άλλο ψάρι ψητό
1 φλιτζάνι μπρόκολο στον ατμό (ή άλλο λαχανικό)
Μια μεγάλη σαλάτα από ανάμεικτα πράσινα λαχανικά με πράσινες ή κόκκινες πιπεριές, αγγούρι και ντομάτα
Μια μικρή πατάτα ψητή, με μια ιδέα μαργαρίνης
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: 15η -28η μέρα
Το μενού εδώ είναι παρόμοιο με την πρώτη φάση με μικρές παραλλαγές. Περιορίζονται ελαφρώς τα γαλακτοκομικά τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με vegeterian προϊόντα όπως γάλα σόγιας. Από την άλλη αυξάνεται η ποσότητα πρωτεΐνης, ως πηγή αμινοξέων.
Πρωινό:
1 φλιτζάνι δημητριακά τύπου Bran
220 γρ γάλα σόγιας, ρυζιού ή καρύδας
½ φλιτζάνι φρέσκα μούρα, φράουλες ή μισή μπανάνα
Πρωινό Snack:
1 μήλο και 1 κ.σ φυστικοβούτυρο
Μεσημεριανό
1 φλιτζάνι φακές ή χορτόσουπα
1 κ.σ φυστικοβούτυρο σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης
½ φρούτο της επιλογής σου
Σαλάτα σπανάκι/μαρούλι με ελαόλαδο
Απογευματινό snack:
180 γρ. γιαούρτι
Βραδινό:
100 γρ ψητό ψάρι
½ φλιτζάνι μαύρο ρύζι με φασόλια
1 μικρή σαλάτα iceberg/σπανάκι, ντομάτε, κρεμμύδι και νιφάδες αμυγδάλου με 2 κ.σ ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι παγωμένο τσάι
Επειδή ο περιορισμός των γαλακτοκομικών στην δεύτερη αυτή φάση είναι λίγο αντιφατική, αφού τα προϊόντα αυτά έχουν εξαιρετική ποιότητα ασβεστίου και πρωτεΐνης, μπορείς να φροντίσεις να προσλαμβάνεις εναλλακτικές πηγές ασβεστίου (υποκατάστατα, συμπληρώματα).
Πρακτικές συμβουλές. Στην φάση αυτή θα πρέπει:
– Να αποφύγεις το αλκόολ
– Να περιορίσεις τα αυγά και ιδίως του κρόκκους
– Να αποφύγεις αναψυκτικά και σόδα που περιέχουν ασπαρτάμη
– Να μειώσεις το γάλα και τα γαλακτοκομικά
– Να αποφύγεις το κόκκινο κρέας
– Αν επιλέξεις κρέας για το μεσημεριανό σου, προτίμησε λαχανικά στο βραδινό της ίδιας μέρας και το αντίθετο
– Αύξησε την πρόσληψη φρούτων και των λαχανικών
– Μείωσε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κυρίως την ζάχαρη
– Μείωσε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, τσάι, καφέ
Ακολούθησε το πρόγραμμα διατροφής για δύο πλήρης κύκλους περιόδου, πριν αρχίσεις και πάλι να βάζεις άλλες τροφές στη διατροφή σου. Το ιδανικό θα ήταν να περάσεις τις ημέρες της περιόδου μια φορά χωρίς τους πόνους προεμμηνοριακού συνδρόμου. Σύντομα θα δεις αποτελέσματα και η δίαιτα της περιόδου θα σου γίνει δεύτερη φύση.

Η γνώμη του διαιτολόγου
Eμείς ζητήσαμε τη άποψη του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά. Η συγκεκριμένη δίαιτα, εμφανίζει κάλυψη της απαιτούμενης ποσότητας σε νερό. Έτσι, με βάση το πρότυπο διαιτολόγιο το οποίο προτείνεται, το 1/3 των αναγκών καλύπτεται μόνο και μόνο από την σύσταση σε νερό στα ενδιάμεσα γεύματα.
Τώρα, απο την άποψη των μακρόθρεπτικών, (ύδατανθρακες -πρωτεΐνες – λίπος), εμφανίζει πλήρης κάλυψη, τηρώντας την υγιής αναλογία των 50%-20%-30% αντιστοίχως. Αξίζει να σημειωθεί, ότι λόγω της μειωμένης κατανάλωσης σε άμυλώδη τρόφιμα, η κάλυψη του οργανισμού σε ενέργεια και στη προστασία έναντι της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, συστήνεται η κατανάλωση φρούτων αξιοποιώντας πλήρως το φυσικό σάκχαρο, την φρουκτόζη. Επίσης, οι πρωτεϊνικές ανάγκες, καλύπτονται πλήρως λόγω της σύστασης σε προϊόντων σόγιας.

Τα προϊόντα σόγιας τα οποία συστήνονται, προσφέρουν στον οργανισμό την υψηλή βιολογική αξία σε πρωτεϊνη και το σύμπλεγμα και των 22 απαραίτητων αμίνοξεων. Στη κατανάλωση των λιπαρών, η διάκριση σε πολυακόρεστα και μόνοακόρεστα τηρεί την πλήρη ισορροπία.

Όμως, τα προβλήματα εμφανίζονται όταν αναλύθηκαν τα μικρόθρεπτικα συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται μειωμένη κάλυψη στις ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κατα των μεγάλων ποσών αποβολής αίματος, ο οργανισμός χρειάζεται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ή τον σχηματισμό του μέσω διαφόρων διατροφικών συνδυασμών, αλλά δεν επιτυγχάνεται, εμφανίζοντας συμπτώματα ζάλης, λιποθυμίας, μειωμένης αυτοσυγκέντρωσης και θέτει τον οργανισμό εκτεθειμένο σε πρόκληση φλεγμονών.

Η κάλυψη στις ανάγκες του οργανισμού στο σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β, βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο εκτός από τις βιταμίνες Β12 και της Β6 ζωικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει, ότι εμφανίζονται προβλήματα του οργανισμού λόγω του ότι η έκτακτη κατάσταση της περιόδου χρειάζεται η αυξημένη τους κατανάλωση. Επίσης, εμφανίζονται μειωμένα ποσά σε ασβεστίο και σε μαγνησίο. Όμως, προτείνονται διάφορα γαλακτοκομικά με προσθήκη ασβεστίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα προϊόντα σόγιας πρέπει να καταναλώνονται σε μικρό ποσοστό σε άτομα τα οποία πάσχουν από θυρεοειδή νόσημα, ακόμη αν και προστατεύουν την οστική πυκνότητα των γυναικών, ενδέχεται να μεταβάλλουν τον εμμηνόρυσιακό κύκλο. Η άποψη μου, είναι ότι η συγκεκριμένη δίαιτα απλά καλύπτει ορισμένες διατροφικές ανάγκες διότι λαμβάνει υπ’όψιν τις συστάσεις στη διατροφή των 1400θερμίδων. Όμως, δεν θεωρείται λογικό να ακολουθηθεί μια τέτοιου είδους διατροφή, διότι η φάση της περιόδου θα πρέπει να προστατευθεί απο μια κατ’αποκλειστικότητα εξατομίκευμενη διατροφή, έχοντας εις γνώσιν τα ενδεχομένως ιατρικά προβλήματα. Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι η επίσκεψη σε ειδικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, θα μπορέσει να προσφέρει ένα ευεργετικό για την υγεία ειδικά καταρτισμένο διαιτολόγιο.

Read More

And More