Υγιεινές τροφές: Ποιες είναι οι θερμιδικές παγίδες που κρύβουν;

Σνακ, υγιεινά πρωινά και νόστιμα πιάτα για τα οποία θα έβαζες το χέρι σου στη φωτιά ότι δεν έχουν πολλές θερμίδες! Είσαι σίγουρη; Μάθε τις παγίδες που κρύβουν και απόφυγε περιττές θερμίδες εκεί που δεν τις περιμένεις…

Αποξηραμένα φρούτα

Είναι νόστιμα και αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά σνακ. Το ήξερες όμως πως περιέχουν 5 με 8 φορές περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα; Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι σταφύλια περιέχει μόλις 60 θερμίδες, ενώ αντίστοιχη ποσότητα σταφίδας έχει 460. Σε αυτό πρόσθεσε και κάποιες συσκευασίες όπου τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.
Δημητριακά
Σηκώνεσαι το πρωί και καθώς απολαμβάνεις το λαχταριστό μπολ με τα δημητριακά σου νιώθεις την ενέργεια και την αυτοπεποίθηση -μιας και τρως υγιεινά- να ανεβαίνει κατακόρυφα. Γνωρίζεις όμως ακριβώς πόσες θερμίδες περιέχουν τα αγαπημένα σου δημητριακά; Πολλά από αυτά έχουν πολύ λάδι για να είναι τραγανά και φυσικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης για extra γεύση. Το αποτέλεσμα; Ένα μπολ μπορεί να σου δίνει μέχρι και 500 θερμίδες. Για αυτό προσοχή στις επιλογές σου. Οι συσκευασίες αναγράφουν τις θερμίδες.
Muffins ολικής άλεσης
Έχεις βρει τη λύση. Λατρεύεις τα muffin και ανακάλυψες μια συνταγή με αλεύρι ολικής άλεσης για λιγότερες θερμίδες. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αυτό είναι σίγουρο. Από την άλλη όμως το βούτυρο και η ζάχαρη κάνουν το νόστιμο muffin σου, ένα απλό στρογγυλό κομμάτι κέικ. Ένα μόνο από αυτά (20 περίπου γραμμάρια), μπορεί να περιέχει μέχρι και 420 θερμίδες.
Cafe au lait
Μα πόσο γάλα μπορεί να βάλεις στο καφέ, ώστε να σε απασχολούν οι θερμίδες; Κι όμως… Αν το γάλα είναι ημίπαχο, αρκούν δύο με τρία καφεδάκια την ημέρα για να προσθέσεις στη διατροφή σου 200 θερμίδες ημερησίως.
Συσκευασμένο τσάι
Τον τελευταίο καιρό, αποφεύγεις τους παχυντικούς καφέδες και τα ποτά. Τι καλύτερο από ένα ποτήρι τσάι; Έλα όμως που πολλά συσκευασμένα έτοιμα μπουκάλια τσάι περιέχουν ζάχαρη; Ένα μόνο μπουκάλι τέτοιο τσάι έχει μέχρι 200 θερμίδες – αντίστοιχες με ένα ποτήρι αναψυκτικού. Οποτε και πάλι τσέκαρε τις συσκευασίες.
Ριζογκοφρέτες
Ελαφριές και εξαιρετικές για ενδιάμεσα σνακ. Οι ειδικοί τις προτείνουν για να καταπολεμήσεις την ενοχλητική λιγούρα που σε πιάνει πότε-πότε! Καλό είναι όμως να μην διαλέξεις ριζογκοφρέτες με διάφορες γεύσεις. Συνήθως αυτές περιλαμβάνουν παραπάνω ζάχαρη.
Veggie Burgers
Είναι μια καλή ιδέα για να απολαύσεις ένα χορταστικό burger χωρίς τύψεις για λιπαρά! Δυστυχώς θα πρέπει όμως να μάθεις πως σε ό,τι έχει να κάνει με τις θερμίδες δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα. Ανάλογα με το είδος και τα υπόλοιπα συστατικά ένα τέτοιο Burger καταλήγει να έχει περισσότερες από 1000 θερμίδες.
Χυμός
“Τι καλύτερο από ένα ποτήρι χυμό φρούτων;” θα σκεφτείς. Οι συσκευασμένοι όμως χυμοί φρούτων έχουν τεράστιες ποσότητες υδατανθράκων. 1 μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή μήλο ισοδυναμεί με 5 φέτες ψωμί. Τι σημαίνει αυτό; Πως το ρόφημά σου περιέχει 12 κουταλιές ζάχαρη. Τουτέστιν 120 θερμίδες το λιγότερο.
Σαλάτες
Είναι φορές που αναγκάζεσαι να παραγγείλεις στο γραφείο. Οπότε επιλέγεις σαλάτα. Αν όμως η αγαπημένη σου σαλάτα έχει καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και παχυντικά dressing, ενδέχεται να ισοδυναμεί με ένα πελώριο γευστικό πιάτο ζυμαρικών.
Σούσι
Έχεις παρακολουθήσει τους Ιάπωνες. Όλοι τους απολαμβάνουν σούσι και είναι τόσο αδύνατοι! Παίρνεις λοιπόν τα ξυλάκια σου και το απολαμβάνεις σε κάθε ευκαιρία. Ψάρι με λαχανικά είναι άλλωστε… Πολλά όμως από τα gourmet ρολλάκια έχουν τυρί κρέμα, μαγιονέζα και αρκετό βούτυρο. Το πιάτο σου δηλαδή, το οποίο μεταξύ μας δεν είναι και το πιο χορταστικό, μπορεί να αγγίξει τις 500 ακόμη και τις 600 θερμίδες.

DON’T PANIC!
Μην πανικοβάλεσαι… Και προπαντός μην σκεφτείς να αποκλείσεις τα παραπάνω γεύματα από την καθημερινότητά σου. Τι μπορείς να κάνεις; Σε ό,τι έχει να κάνει με συσκευασμένα τρόφιμα, πολύ απλά αφιέρωσε λίγο χρόνο στο super market για να διαβάσεις προσεκτικά τα συστατικά. Εκεί θα ανακαλύψεις και την κρυμμένη ζάχαρη και τις παραπανήσιες θερμίδες. Αν θέλεις να πιεις χυμό, διάλεξε φυσικό χυμό, ενώ ζήτησε κάτι αντίστοιχο και για το τσάι σου.

Read More

And More