ΔΙΑΤΡΟΦΗ: 5 καθημερινά λάθη που πρέπει να διορθώσεις γιατί σε παχαίνουν!

Τα ίδια και τα ίδια. Μια συνεχόμενη προσπάθεια να αδυνατίσουμε, να χάσουμε κιλά ή να μην ξαναπάρουμε αυτά που χάσαμε. Κι όμως, προσπαθώντας να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, κάνουμε λάθη που τελικά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο οργανισμός μας είναι σαν μια μηχανή, ο μεταβολισμός θέλει συνεχώς “καύσιμα” σε τακτά χρονικά διαστήματα για να λειτουργεί καλύτερα. Και κάπου εκεί κάνουμε λάθη. Η διαιτολόγος Μαργαρίτα Μπουλούμπαση υπογραμμίζει τις παγίδες που πέφτουμε καθημερινά και μας απομακρύνουν από το στόχο μας.

1. Παραλείπουμε γεύματα
Τις περισσότερες φορές, όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, αποφασίζει να κόψει το βραδινό. Θεωρούμε πως κόβοντας το βραδινό θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Φυσικά αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη. Με το να μείνουμε νηστικές έως το πρωί αυτό που θα καταφέρουμε είναι μεν να σηκωθούμε και να δούμε την κοιλιά μας μέσα, από τη άλλη δε, θα σηκωθούμε πολύ πεινασμένες με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε τη διπλάσια ποσότητα!
Φρόντισε λοιπόν να μην παραλείπεις γεύματα. Απλά να αποφεύγεις τις τεράστιες ποσότητες και τις κακές επιλογές.

 

2. Υπερκαταναλώνουμε light προϊόντα
Συνήθως, επειδή έχουμε την αίσθηση ότι το τρόφιμο που καταναλώνουμε έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες, χαρακτηρίζεται δηλαδή ως light, θεωρούμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα να καταναλώσουμε λίγο παραπάνω. Αυτό φυσικά αποτελεί μια λανθασμένη άποψη. Τα light προϊόντα αντικαθιστούν τα πλήρη σε λιπαρά, αλλά για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε η ποσότητα θα πρέπει να είναι η ίδια.
Μην παγιδεύεσαι λοιπόν. Η ένδειξη light δεν σου δίνει την ελευθερία να παρεκτραπείς, απλά σε βοηθάει να μην γεμίσεις με λιπαρά την κοιλίτσα σου. Το μέτρο χρειάζεται παντού.

3. Εγκαταλείπουμε γρήγορα την προσπάθεια
Είναι λογικό πως κάνοντας την προσπάθειά μας για απώλεια βάρους, υπάρχουν μέρες που θα παρασυρθούμε και ίσως να ξεφύγουμε. Δεν πρέπει όμως να θεωρούμε πως αυτό ήταν η καταστροφή και να παρατάμε την προσπάθειά μας. Μπορούμε να το διορθώσουμε τις επόμενες μέρες. Αφήνοντας την προσπάθεια το μόνο που καταφέρνουμε είναι να πολλαπλασιάζουμε το πρόβλημα. Το θέμα δεν είναι να ξεφύγεις, αλλά να καταφέρεις να επανέλθεις!
Οπότε, αν παρασύρθηκες σε μια διατροφική ατασθαλία μην απογοητεύεσαι. Συνέχισε την προσπάθειά σου. Έλα λάθος ήταν που θα διορθώσεις. Μην του δίνεις μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι του αναλογούν. Και σαφώς μην του επιτρέπεις να σταματήσει την πορεία σου προς το στόχο σου.

 

4. Δεν τρώμε σωστό πρωινό
Κόβουμε το πρωινό με την εντύπωση ότι με αυτόν τον τρόπο καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Άλλες τρώμε ένα πολύ ελαφρύ πρωινό ακριβώς με την ίδια αίσθηση. Και κάποιες άλλες καταναλώνουν λιπαρά προϊόντα γιατί θεωρούν πως είναι πρωί και μέχρι το βράδυ θα τα έχουν “κάψει”. Όλες αυτές οι συμπεριφορές δεν φέρνουν το αποτέλεσμα που θα θέλαμε. Όσο περίεργο και αν μας φαίνεται ένα πλούσιο ποιοτικά, και όχι ποσοτικά, πρωινό θα αυξήσει τον μεταβολισμό μας και θα μας κρατήσει χορτάτες έως το επόμενο σνακ.
Συμπέρασμα, μην αμελείς ποτέ το πρώτο γεύμα της ημέρας και πρόσεξε να έχει επιλεγεί σωστά.

5. Έχουμε άγχος
Οι περισσότερες έχουμε πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό μας. Θέλουμε ένα αποτέλεσμα και το θέλουμε αμέσως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ψυχολογική πίεση, η οποία έχει αντίκτυπο στο βάρος μας. Δεν πρέπει να αγχωνόμαστε ή να απογοητευόμαστε από το τι θα δείξει η ζυγαριά. Ας προσπαθήσουμε και το αποτέλεσμα θα έρθει αργά ή γρήγορα!
Δεν διανοείσαι πόσο κακό κάνει στη ζυγαριά το στρες. Και η βιασύνη σαφώς θα σε βοηθήσει να σκοντάψεις. Θέλει υπομονή και επιμονή το σωστό αποτέλεσμα. Οπότε ηρέμησε. Βάλε τη σωστή διατροφή στην καθημερινότητά σου, απόλαυσε τις υγιεινές επιλογές και θα δεις επιτέλους τον αριθμό που θέλεις στη ζυγαριά. Μην βιάζεσαι. Η βιασύνη φέρνει απογοήτευση και συνήθως περισσότερα κιλά.

Κλείνοντας θα σου υπενθυμίσω το τόσο σημαντικό νερό. Μην ξεχνάς να πίνεις νερό. Είναι ίσως ο μεγαλύτερός σου σύμμαχος στο αδυνάτισμα. Έχε ένα μπουκαλάκι μαζί σου. Έχε το στο οπτικό σου πεδίο. Βάλε υπενθύμιση στο κινητό σου. Κάνε κάτι. Είναι σημαντικό να πίνεις νερό.

 

Read More

And More