Διατροφή στον καύσωνα: Ένα πλήρες μενού με δροσιστικές συνταγές και λίγες θερμίδες

Ζέστη, υψηλές θερμοκρασίες, δροσιστικό φαγητό. Κάπως έτσι μπορείς να περιγράψεις το φετινό καλοκαίρι που είναι πραγματικά καυτό. Αλήθεια, τι σκοπεύεις να φας τις επόμενες ημέρες; Ξέρεις αυτές που ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς και η υπομονή σου θα δοκιμαστεί. Μην αγχώνεσαι! Σου ετοιμάσαμε ένα άκρως δροσιστικό μενού με πιάτα που ο ουρανίσκος σου θα λατρέψει!

Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο

Υλικά:

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 200 περίπου γραμμάρια αλεύρι
  • 1 κουτ. της σούπας δυόσμο
  • 5 αβγά
  • 1/2 κιλό παρμεζάνα, τριμμένη
  • 150 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο
  • αλάτι και πιπέρι (για γεύση)

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, πλένεις πολύ καλά τα κολοκυθάκια και τα περνάς από τον τρίφτη που τρίβεις γενικά κρεμμύδι, σκόρδο κτλ.
  • Στο ίδιο μπολ με το τριμμένο κολοκύθι προσθέτεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
  • Προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από αλεύρι) στο ίδιο μπολ και ανακατεύεις πολύ καλά.
  • Μόλις ανακατέψεις, πρόσθεσε το αλεύρι και άρχισε να ζυμώνεις, ώστε να πάρουν το σχήμα από μικρά μπαλάκια.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 25 – 30 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
  • Σε μία πιατέλα με χαρτί κουζίνας τοποθετείς τους κολοκυθοκεφτέδες και αφήνεις το χαρτί να απορροφήσει το λάδι.

Καλοκαιρινή σαλάτα με προσούτο, πεπόνι και μοτσαρέλα

Υλικά:

  • 1 μέτριο πεπόνι
  • 6 φέτες προσούτο
  • 2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
  • 4 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μοτσαρέλα (6 μικρά μπαλάκια)
  • 60 γρ. ρόκα
  • Μερικά φύλλα βασιλικού
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για γεύση)

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, κόβεις το πεπόνι στα δύο κομμάτια και το καθαρίζεις, για να φύγουν τα κουκούτσια του. Το κόβεις σε φέτες και τις αφήνεις στην άκρη για λίγο.
  • Παράλληλα, ανακατεύεις σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με το λεμόνι.
  • Καθαρίζεις πολύ καλά τη ρόκα και την τοποθετείς στη βάση ενός μπολ.
  • Παίρνεις τις φέτες προσούτο και τις τοποθετείς κυματιστά στο ίδιο μπολ. Προσθέτεις το κομμένο πεπόνι και τις μπαλίτσες μοτσαρέλα.
  • Ραντίζεις με το dressing ελαιόλαδου και λεμονιού.
  • Αλατοπιπερώνεις και απολαμβάνεις!

Κρύα ντοματόσουπα

Υλικά:

  • 4 μεγάλες φρέσκιες ντομάτες, καθαρισμένες και κομμένες
  • 1/2 αγγούρι, κομμένο σε ροδέλες
  • 1/2 φλιτζανιού κόκκινη (όχι καυτερή) πιπεριά
  • 1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι, λιωμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού κύμινο
  • 1 σκελίδα ρίγανη
  • 1 σκελίδα μαύρο πιπέρι (για γεύση)
  • 470 ml ντοματοπολτός
  • 1/4 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμός από ένα lime
  • 1 κουτ. της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 2 κουτ. της σούπας βασιλικός
  • αλάτι (για γεύση)

Εκτέλεση: 

  • Σε ένα μπλέντερ, αναμειγνύεις όλα σου τα συστατικά εκτός από τον ντοματοπολτό και τα ελαιόλαδα. Χτυπάς σε μέτρια ένταση, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Αδειάζεις το παραπάνω μείγμα και στο ίδιο μπλέντερ, τοποθετείς τον ντοματοπολτό, το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο και το χυμό από lime. Χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μόλις “δέσει” το μείγμα σου, αρχίζεις και προσθέτεις σταδιακά το πρώτο μείγμα που είχες χτυπήσει. Κρατάς την μέτρια ένταση και σιγά – σιγά αυξάνεις την ποσότητα που ρίχνεις.
  • Μόλις αποκτήσει βελούδινη υφή, αδειάζεις το μείγμα σε ένα πολύ μεγάλο μπολ, το οποίο σκεπάζεις με μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο, για να κρυώσει, περίπου για δύο ώρες.

Μακαρονάδα Cacio e Pepe

Υλικά:

  • 1 συσκευασία σπαγγέτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 6 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι, ακόμα καλύτερο αν έχεις μύλο
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο πεκορίνο

Εκτέλεση:

  • Σε μία κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό, βράζεις τα ζυμαρικά σου ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας ή για περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζεις και αφήνεις στην άκρη.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρεις αρχικά το σκόρδο και το πιπέρι για 2 λεπτά. Προσθέτεις τα ζυμαρικά σου και το τριμμένο πεκορίνο. Σιγοβράζεις με μισή κούπα νερό και ανακατεύεις για 1 λεπτό ακόμη. Χαμηλώνεις την ένταση και αφήνεις τα ζυμαρικά σου για ακόμα 2 λεπτά.
  • Μοιράζεις σε μερίδες και σερβίρεις με λίγο πιπέρι από πάνω.

Σορμπέ καρπούζι

Υλικά:

  • 3 1/2 φλιτζάνια καρπούζι κομμένο σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσια
  • 2 κουτ. της  σούπας χυμό λάιμ
  • 1/4 του φλιτζανιού νερό
  • 1 κουτ. του γλυκού μέλι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, καθαρίζεις πολύ καλά το καρπούζι και αφαιρείς τους σπόρους του.
  • Στρώνεις σε ένα πυρέξ το καρπούζι σου, το σκεπάζεις και το αφήνεις στην κατάψυξη για 6 ώρες.
  • Μόλις περάσει η ώρα, χτυπάς σε ένα μπλέντερ το παγωμένο καρπούζι με το χυμό από λάιμ, το νερό και το μέλι.
  • Τοποθετείς το μείγμα σου στην κατάψυξη για 30 λεπτά και απολαμβάνεις!

Read More

And More