10 σημεία που πρέπει να προσέξουν όλα τα κορίτσια που θέλουν να χάσουν κιλά!

Είσαι σε φάση που προσπαθείς να οργανώσεις τη διατροφή σου και να ξεκινήσεις επιτέλους αυτή τη δίαιτα που τόσο καιρό βρίσκεται στη wish list σου. Έχεις στα χέρια σου λοιπόν το διατροφικό μενού, την κατάλληλη διάθεση να πετύχεις το στόχο σου και την απαραίτητη δύναμη να πεις αντίο στα λαχταριστά burgers και στις πατάτες τηγανιτές. Μέχρι εδώ όλα καλά!

Επειδή θέλω όμως όλα να τα κάνεις σωστά και βασισμένα στη γνώση των ειδικών, ρώτησα για σένα την επιστημονική ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη τις 10 πιο βασικές απορίες που όλες έχουμε πάνω – κάτω όταν ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια. Για παράδειγμα: “Πως ακριβώς βοηθούν τα μικρά και συχνά γεύματα;”, “ Όταν νιώθω ότι δεν χορταίνω τι μπορώ να κάνω;”, “Αν προσέχω τη διατροφή μου, αλλά ξεχνάω να πιώ νερό, επηρεάζει τα αποτελέσματα;”. Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου απαντάει σε αυτές και ακόμα περισσότερες απορίες και μας παρουσιάζει τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουμε και δεν αδυνατίζουμε.


1. Πως ακριβώς βοηθούν τα μικρά και συχνά γεύματα; Υπάρχει περίπτωση να παχύνω; Πρέπει να τρώω ανά δύο ή ανά τρεις ώρες;

Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν 1-2 γεύματα ημερησίως δεν πετυχαίνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα απώλειας βάρους. Τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα ενεργοποιούμε το μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα να κάνει περισσότερες καύσεις. Στην ουσία “εκπαιδεύουμε” τον οργανισμό μας να “κάψει” αυτά που καταναλώνουμε, αφού “γνωρίζει” ότι μετά από λίγες ώρες θα γίνει ξανά πρόσληψη τροφής. Στην περίπτωση της αφαγίας, ο οργανισμός αποθηκεύει κάθε τροφή σε λίπος για να έχει απόθεμα ενέργειας.

Τα διαστήματα κατανάλωσης γευμάτων εξαρτώνται από το πρόγραμμα του κάθε ατόμου. Μπορεί να είναι ανά 2 ώρες, μπορεί και ανά 4, ανάλογα με τις ανάγκες της καθημερινότητας του καθενός.

2. Γιατί πριν από το κυρίως γεύμα πρέπει να τρώω σαλάτα; Βοηθάει κάπως στο μεταβολισμό;
Για τις ανάγκες της δίαιτας, προτείνουμε να καταναλώνουμε πρώτα τη σαλάτα και μετά το βασικό πιάτο. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε να έρθει το πρώτο αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να χορταίνουμε με τη σαλάτα και να καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα. Επίσης είναι ένας τρόπος να μειώσουμε την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.


3. Λένε ότι η κατανάλωση νερού μετά το μεσημεριανό γεύμα μειώνει πιο γρήγορα το αίσθημα κορεσμού. Ισχύει;

Δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο επιστημονικά. Η κατανάλωση νερού μπορεί να γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Να σημειώσουμε μόνο ότι, μισή ώρα πριν το γεύμα, ένα ποτήρι νερό μπορεί να βοηθήσει στη πέψη του φαγητού.

4. Γιατί το πράσινο τσάι πρέπει να το πίνω κυρίως πριν και μετά το μεσημεριανό;
Είναι καλό να καταναλώνουμε το πράσινο τσάι μεταξύ των γευμάτων για να μην επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του γεύματος.


5. Γιατί αν παραλείψω ένα γεύμα θεωρείται “καταστροφικό”;

Αν τυχαίνει σπάνια αυτό δεν επηρεάζει πουθενά. Αν όμως γίνεται συστηματικά σημαίνει ότι τα διαστήματα κατανάλωσης ανάμεσα στα γεύματα είναι μεγάλα, με αποτέλεσμα να μη γίνονται σωστές καύσεις στον οργανισμό μας.

6. Όταν νιώθω ότι δεν χορταίνω τι μπορώ να κάνω; Που οφείλεται αυτό;
Ένας καλός τρόπος είναι να καταναλώνεις πρώτα τη σαλάτα σου κι έπειτα το βασικό σου γεύμα, έτσι ώστε να έρχεται πιο νωρίς το πρώτο αίσθημα κορεσμού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αν νιώθουμε ότι πεινάμε μπορούμε να καταναλώσουμε διάφορα σνακ που δεν επιβαρύνουν θερμιδικά το διαιτολόγιό μας, όπως μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως, 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, 1-2 cream crackers σικάλεως, γιαούρτι, γάλα ή φρούτο.

Το γεγονός ότι δεν χορταίνουμε μπορεί να οφείλεται απλά και μόνο στις συνήθειές μας να καταναλώνουμε διαρκώς κάτι μέσα στην ημέρα, ίσως φταίει η δύσκολη καθημερινότητα ή διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες. Σε κάθε άτομο είναι πολύ διαφορετικές οι αντιδράσεις του οργανισμού.


7. Πως μπορώ να καταλάβω πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω καθημερινά;

Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε, αν δηλαδή αθλούμαστε συστηματικά, αν κάνουμε καθιστική ζωή ή αν έχουμε ιστορικό άξιο προσοχής. Μια καλή λύση είναι να απευθυνθείς σε έναν διαιτολόγο για τη μέτρηση μεταβολισμού σε κατάσταση ηρεμίας, για να σου δείξει πόσες θερμίδες μπορείς να καταναλώνεις ημερησίως.

8. Αν κολλήσει η ζυγαριά σημαίνει ότι πρέπει να μειώσω τα γεύματα ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Είναι σχετική η φράση “κόλλησε” η ζυγαριά. Κατά τη διάρκεια μιας απώλειας βάρους, μπορεί η ζυγαριά να δείχνει το ίδιο. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι “μπλόκαρε” ο μεταβολισμός. Αρχικά ελέγχουμε αν έχουμε χάσει λίπος ή όχι, έπειτα εξετάζουμε το ενδεχόμενο της κατακράτησης υγρών, δυσκοιλιότητας ή οτιδήποτε άλλο ανάλογα με το ατομικό ιστορικό.


9. Αν προσέχω τη διατροφή μου, αλλά ξεχνάω να πιώ νερό, επηρεάζει τα αποτελέσματα;

Επηρεάζει αρνητικά η έλλειψη νερού από τη καθημερινότητά μας. Η σωστή ενυδάτωση φέρνει ενέργεια στον οργανισμό και συμβάλλει στη καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, η λήψη νερού μειώνει τη πιθανότητα κατακράτησης υγρών στον οργανισμό και συμβάλλει σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους. Αξίζει λοιπόν να το εντάξουμε κι αυτό στην καθημερινότητα μας, καθώς αποτελεί σύμμαχος στη προσπάθεια απώλειας βάρους!

10. Αν το βασικό μου γεύμα είναι το βραδινό και όχι το μεσημεριανό, επηρεάζει τη δίαιτα;
Αν είναι έτσι δομημένο το καθημερινό μας πρόγραμμα, που να μας επιτρέπει να καταναλώνουμε το βασικό γεύμα μόνο τις βραδινές ώρες, τότε μπορούμε να οργανώσουμε έτσι τη διατροφή μας, με αποτέλεσμα να μη μας επηρεάζει στη μείωση των κιλών. Αρκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να μη μένουμε νηστικοί και να τηρούμε τα μικρά και συχνά γεύματα.


11. Ποια είναι τ
α 10 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη δίαιτα και δεν χάνουμε κιλά;

  1. Δεν τηρούμε τα συχνά γεύματα.
  2. Δεν τρώμε γαλακτοκομικά.
  3. Πίνουμε ελάχιστο νερό.
  4. Καταναλώνουμε περισσότερα σνακ μέσα στην ημέρα.
  5. Επιλέγουμε στερητικές δίαιτες.
  6. Παραλείπουμε το πρωινό γεύμα.
  7. Πίνουμε ποτά με πολλές θερμίδες.
  8. Ανεβαίνουμε κάθε μέρα στη ζυγαριά.
  9. Κοιμόμαστε λίγες ώρες.
  10. Αποφεύγουμε την άσκηση.

Read More

And More