10 τροφές που περιέχουν γλουτένη, αλλά ούτε που σου περνούν από το μυαλό!

Γλουτένη. Μία λέξη, που είτε είσαι Fitness-Girl, είτε όχι, ακούς, τελευταία, πολύ συχνά. Για την ακρίβεια, ίσως και να έχει γίνει η νούμερο ένα ερώτηση, όταν η συζήτηση γίνεται διατροφική και οι απορίες γύρω από το φαγητό αυξάνονται και πληθύνονται. Δίπλα στη λέξη αυτή, ακούς συχνά μερικές φράσεις, που σου προκαλούν ανησυχία (και απορία): δυσανεξία στη γλουτένη, μήπως η γλουτένη είναι αυτή που ευθύνεται για το φούσκωμα στην κοιλιά, η γλουτένη με παχαίνει και άλλα παρεμφερή.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά: Τι είναι η γλουτένη; Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μία πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικές τροφές, όπως τα δημητριακά ή το ψωμί. Υπάρχουν άτομα που έχουν εντεροπάθεια από δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη.

 

Όμως, ξέρεις, στην πράξη, ποιες τροφές περιέχουν γλουτένη; Σήμερα, σου έχω καταγράψει δέκα, για τις οποίες δεν πάει το μυαλό σου ότι δεν είναι Gluten Free. (Για σένα, δουλεύω, δηλαδή).

 

– Μπάρες δημητριακών. Το πιο αγαπημένο σνακ για το δεκατιανό σου μπορεί να περιέχει υδατάνθρακες, βρώμη, αλλά και εκχυλίσματα βανίλιας ή αμυγδάλου. Στο τελευταίο συστατικό, κάνει την εμφάνιση της και η γλουτένη. Για αυτό, διάβασε καλύτερα τον πίνακα θρεπτικών στοιχείων στη συσκευασία ή απλά περιόρισε την ποσότητα τους, αν είσαι χρυσοχέρα και τις ετοιμάζεις μόνη σου.

– Λευκό Ψωμί. Και όλα τα παρεμφερή σφολιατοειδή που αυτή τη στιγμή “περνούν” από το μυαλό σου και επιθυμείς να καταλήξουν στο στομάχι σου.

– Κάθε είδους δημητριακών. Υπερβολικό άμυλο σημαίνει ένα πράγμα: αυξημένες πιθανότητες γλουτένης στην τροφή. Για αυτό, προτίμησε προϊόντα με αλεύρι Ζέας ή ολικής αλέσεως.

– Γλυκά. Μπορεί η σοκολάτα και τα γλυκίσματα να είναι τα αγαπημένα σου, όμως, πέρα από ζάχαρη, ένα συγκεκριμένο συστατικό τους, προσδίδει στον οργανισμό σου, γλουτένη. Και δεν τη θες…

– Συσκευασμένες σούπες. Pause! Είναι το πιο γευστικό και θρεπτικό πιάτο που μπορείς να καταναλώσεις, όταν έξω έχει κρύο και οι θερμοκρασίες σε κρατάνε εντός σπιτιού. Όταν, όμως, την έχεις μαγειρέψει εσύ η ίδια και ξέρεις τα υλικά που χρησιμοποίησες από το α έως και ω. Βασικό συστατικό μίας σούπας σε συσκευασία είναι το κριθάρι. Θες να σου πω περισσότερα;

Μπύρα. Το ποτό που θεωρείται ελαφρύ και άκρως γευστικό. Και είναι. Όπως επίσης, και πλούσια σε γλουτένη. Συγκεκριμένα, η (αγαπημένη) τύπου Lager, η μαύρη μπίρα, καθώς και τα αναψυκτικά που περιέχουν μικρή ποσότητας μπύρας μόνο gluten-free δεν τα λες. Άτιμο κριθάρι…

– Sauces. Κάνουν το φαγητό γευστικό και δίνουν την πινελιά που ο ουρανίσκος σου επιθυμεί, για να απογειωθεί. Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι οι τύπου sour & cream και η σος που βάζεις στο mac & cheese είναι πρώτες στη λίστα της… γλουτένης.

– Αυγά στραπατσάδα. Και τώρα; Η πρώτη σου επιλογή για γευστικό Brunch θα γίνει η τελευταία; Αυτό που τα καταστρέφει στη στραπατσάδα είναι ότι αρκετοί, για να γίνουν πιο γευστικά, προσθέτουν υλικά που ταιριάζουν σε… pancakes. Oops! Βρήκαμε του φιδιού το… αυγό.

– Dressings για σαλάτα. Γλυκό ξύδι βαλσάμικο στο dressing σου; Καλώς ήρθες, γλουτένη στη ζωή σου!

– Πατατάκια με γεύση. Barbeque, για να δεις την αγαπημένη σου ταινία; Μμμμ…. Θες και το τυράκι, για να συνοδεύσεις τα nachos; Τότε, ξέρεις τι θα προστεθεί στον οργανισμό σου.

Read More

And More