5 μυστικά για να κάνεις υγιεινή διατροφή χωρίς να ξοδεύεις πολλά χρήματα

Διατροφή υγιεινή και οικονομική. Ναι, μπορεί να πιστεύεις ότι αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί – γιατί οι τιμές των υγιεινών προϊόντων είναι λίγο τσιμπημένες -, όμως, για όλα υπάρχει λύση. Μην ξεχνάς ότι κάθε σου προσπάθεια εκτός από κόπο θέλει και τρόπο. Σήμερα, λοιπόν, σου έχω συγκεντρώσει μερικές πρακτικές συμβουλές για να υιοθετήσεις ένα πιο healthy τρόπο διατροφής, χωρίς να αδειάσεις την τσέπη σου!

Γράψε από την αρχή τη Shopping List
Αφήνεις και εσύ ένα χαρτί στην άκρη της κουζίνας και κάθε φορά που περνά από το μυαλό σου κάτι που λείπει το καταγράφεις; Αν κάνεις υγιεινή διατροφή, αυτό σου είναι κάπως περιττό. Οι υγιεινές τροφές είναι πασπαρτού. Μπορείς, δηλαδή, να τις χρησιμοποιήσεις σε αρκετές συνταγές, σύνθετες ή απλές. Και, φυσικά, να τις αποκτήσεις σε ποσότητες λίγο μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες. Μπρόκολο, λάχανο, πατάτα, σέσκουλα, μαρούλι, μπανάνα, πεπόνι, πορτοκάλι, ταχίνι, όσπρια, ζυµαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, τόνος σε κονσέρβα και αβγά είναι αυτά τα must-have που δεν πρέπει να λείπουν από το καλάθι και την… κουζίνα σου. 

Το ψυγείο… σύμμαχος σου
Ναι, σαν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν έχει, όμως, πόσες φορές έχει συμβεί να χαλάσουν, με αποτέλεσμα να τα πετάξεις; Ρητορική η ερώτηση. Για να μείνουν περισσότερο καιρό φρέσκες οι ντομάτες που βρίσκονται πάντα στη σαλάτα σου και τα φρούτα σου, άφησε τα στην αρχή εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν και μετά αποθήκευσε τα στο ψυγείο. Έτσι, παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους και “σώζεις” την τσέπη σου.

Δώσε μία δεύτερη ευκαιρία σε παλιά τρόφιμα
Τι κάνεις εκεί; Πας να πετάξεις τα φρούτα και λαχανικά που περίσσεψαν ή μήπως να ξεφορτωθείς τις μπαγιάτικες άκρες από ψωμί ολικής αλέσεως; Μέγα λάθος. Τα πρώτα μπορείς να τα καταψύξεις και να τα χρησιμοποιήσεις μελλοντικά στα smoothies σου, τα δεύτερα να τα προσθέσεις σαν κρουτόν στη σαλάτα σου με λίγη φρέσκια βινεγκρέτ. 

Μην πετάς τα… κοτσάνια
Κάθε κομμάτι από τις τροφές σου έχει τη δική του μοναδική αξία. Τα κοτσάνια, οι µίσχοι και τα φύλλα, όπως παραδείγματος χάρη, του παντζαριού, είναι γεµάτα µε βιταµίνες και µέταλλα και έχουν γεύση που κάνουν κάθε πιάτο ξεχωριστό και εύγευστο. Δοκίμασε να βράσεις τα φύλλα του παντζαριού και να τα αξιοποιήσεις ως έξτρα συστατικό στη σαλάτα σου.

Βάλε τα εναλλακτικά στη ζωή σου
Η φρέσκια σάλτσα ντομάτας είναι πολύ πιο οικονομική – και υγιεινή – από τον ντοματοχυμό και τον ντοματοπελτέ.  Επίσης, αντί να χρησιμοποιείς σε όλες τις μαγειρικές σου δημιουργίες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προτίμησε το απλά παρθένο που είναι πιο οικονομικό. 

Read More

And More