7+1 λάθη που κάνεις στη γυμναστική και δεν βλέπεις αποτελέσματα!

Το γυμναστήριο είναι πλέον ρουτίνα για εμάς. Και όχι απαραίτητα με την αρνητική έννοια! Οι πιο πορωμένες της παρέας είμαι σίγουρη ότι διασχίζουν την πόρτα του γυμναστηρίου τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, ενώ οι πιο cool επιλέγουν δύο με τρεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν ορισμένες που δεν βλέπουν τα αποτελέσματα που θα ήθελαν και για να διαβάζεις αυτό το κείμενο, μπορώ να πω ότι ανήκεις σε αυτές. Όχι δεν είμαι μάντης!

Ενώ λοιπόν είσαι άκρως τυπική με το πρόγραμμα του γυμναστηρίου, για κάποιο λόγο το σώμα σου δεν λέει να αλλάξει. Το λίπος στην κοιλιά έχει μείνει εκεί ακάθεκτο, ο αριθμός στη ζυγαριά δεν πέφτει με τίποτα και η χαλάρωση στα πόδια μάλλον χρειάζεται ένα μαγικό ραβδάκι για να αποκτήσει γράμμωση. Για ποιο λόγο όμως γίνεται αυτό, αφού δηλώνεις παρόν σε κάθε μάθημα; Δες εδώ τα 8 λάθη που πιθανότατα κάνεις και δεν βλέπεις την αλλαγή!


Λάθος #1: Μονότονο… τρέξιμο

Ανεβαίνεις στο διάδρομο, ρυθμίζεις την ταχύτητα στο 6 και ξεκινάς να τρέχεις και να τρέχεις σε μια συνεχόμενη ευθεία. Διατηρείς τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση για 20, 30 ή 40 λεπτά, μέχρι δηλαδή να κατέβεις από το διάδρομο. Κι όμως αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε οι περισσότερες στο γυμναστήριο και ο λόγος που δεν βλέπουμε αποτελέσματα.

Το ιδανικό θα ήταν να ξεκινήσεις με ένα χαλαρό περπάτημα και σταδιακά να αυξήσεις την ταχύτητα. Για 10 λεπτά τρέξε σε υψηλή ένταση και μετά χαλάρωσε με ένα ήρεμο περπάτημα. Επανέλαβε αυτήν τη διαδικασία ξανά και ξανά. Έτσι θα καταφέρεις να ξεκουράσεις το σώμα σου, να αυξήσεις τις αντοχές σου και να κάψεις περισσότερες θερμίδες. Επιπλέον και για μεγαλύτερη δυσκολία, μπορείς να ρυθμίσεις το διάδρομο να έχει ανηφορική θέση για να αυξήσεις τις καύσεις.

Λάθος #2: Τα βάρη είναι για ανδρικά χέρια
Βλέπεις τα βάρη και βγάζεις καντίλες. Πιστεύεις ότι η ενασχόληση μαζί τους θα σε μεταμορφώσει στον Rocky Balboa, θα διογκώσει τα μπράτσα σου και θα φουσκώσει τους μηρούς σου. Μέγα λάθος αγαπητή μου αναγνώστρια.

Οι μύες του γυναικείου σώματος δεν είναι τόσο εύκολο να διογκωθούν, όπως γίνεται με το ανδρικό σώμα δηλαδή. Προσθέτοντας λίγα μόνο βάρη στις ασκήσεις σου και αυξάνοντας τις επαναλήψεις, τονώνεις τις μυικές σου ομάδες, με αποτέλεσμα να διπλασιάζεις την καύση λίπους και θερμίδων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μέσα στην ημέρα σου γενικά. Οπότε σκέψου ξανά το ενδεχόμενο να αφιερώσεις μια προπόνηση μέσα στην εβδομάδα που να σχετίζεται με τα βάρη και να είσαι σίγουρη πως σύντομα θα αποκτήσεις την ιδανική γράμμωση.


Λάθος #3: Άδειο στομάχι

Έχεις φορέσει το αγαπημένο σου κολάν, έχεις μαζέψει τα μαλλιά σου και η τσάντα για το γυμναστήριο είναι ήδη έτοιμη. Κάτι ξέχασες όμως! Να γεμίσεις με “καύσιμα” το σώμα σου. Οι περισσότερες από εμάς πιστεύουμε ότι αν δεν φάμε τίποτα πριν το γυμναστήριο, πρώτον δεν θα έχουμε βαρύ στομάχι και δεύτερον θα αδυνατίσουμε πιο γρήγορα. Είναι μάταιο όμως αγαπητή μου αναγνώστρια να παρακολουθήσεις οποιαδήποτε προπόνηση χωρίς να έχεις δώσει στον οργανισμό σου το κατάλληλο boost.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, όταν λέω να φας κάτι πριν το γυμναστήριο δεν εννοώ ένα κοτόπουλο στην καθισιά σου. Μόνο αυτού του είδους τα γεύματα θα σου προκαλέσουν βαρύ στομάχι. Επιπλέον, ένα μικρό σνακ να είσαι σίγουρη πως θα διπλασιάσει τις καύσεις που πρόκειται να κάνεις, καθώς θα έχεις ενέργεια στο full και θα ολοκληρώσεις την προπόνηση με μεγαλύτερη ενέργεια και αντοχές. Οπότε επέλεξε να έχεις φάει τουλάχιστον μισή ώρα πριν ένα φρούτο, μια μπάρα δημητριακών ή δύο φρυγανιές με τυρί. Ό,τι βολεύει εσένα!

Λάθος #4: Γίνεσαι ο προπονητής του εαυτού σου
Μπαίνεις μέσα στο γυμναστήριο, αφήνεις τα πράγματά σου στο ντουλαπάκι και πιάνεις ένα – ένα τα όργανα με τη σειρά και κάνεις τα δικά σου, χωρίς καμία συμβουλή από τους ειδικούς. Ναι, μπορεί να ασχολείσαι με το γυμναστήριο άπειρα χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι ο ιδανικός άνθρωπος για να προπονήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Καταρχήν, αν δεν ζητήσεις από κάποιον να σε συμβουλέψει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τραυματιστείς, να μείνεις μακριά από το γυμναστήριο για μέρες (αναγκαστικά), οπότε και να ξεφύγεις από το στόχο σου. Δεύτερον, μπορεί να κάνεις λάθος τις ασκήσεις, με αποτέλεσμα να μην δουλεύεις σωστά τις μυικές ομάδες και να μην βλέπεις την αλλαγή στο σώμα σου. Και τρίτον, καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια του γυμναστή, με σκοπό να σου δείξει τις ιδανικές ασκήσεις για τη δική σου σιλουέτα και για το πως θα καλυτερεύσεις τις ατέλειές σου. Όπως και να το κάνουμε, δεν γίνεται να είμαστε παντογνώστες!


Λάθος #5: Πηδάς τις ασκήσεις
stretch

Τι είναι αυτό που κάνεις συνήθως; Πας στο γυμναστήριο, ανεβαίνεις πάνω στο διάδρομο, τελειώνεις, φεύγεις. Μήπως ξέχασες κάτι; Το πιο σημαντικό! Μετά από κάθε άσκηση, το σώμα χρειάζεται ξεκούραση και χαλάρωση και σίγουρα αυτό δεν προέρχεται από το να κάθεσαι στην καρέκλα της ρεσεψιόν. Οι ασκήσεις stretch είναι απαραίτητες μετά από καθετί που κάνεις στο γυμναστήριο, ώστε να αποφύγεις τον τραυματισμό και το ενοχλητικό πιάσιμο.

Λάθος #6: Στόχος σου είναι να γίνεις σαν τη Ζιζέλ
Ντάξει, μπορεί όχι συγκεκριμένα σαν τη Ζιζέλ, αλλά σίγουρα έχεις κάποια διάσημη κατά νου που θα ήθελες να αποκτήσεις το σώμα της. Για αυτό λοιπόν το λόγο πηγαίνεις όλο και πιο συχνά στο γυμναστήριο, ξοδεύεις όλο και περισσότερες ώρες εκεί και δίνεις όλη σου την ενέργεια για έναν όχι και τόσο ρεαλιστικό στόχο. Οκ, μπορεί αυτό να το κάνεις για ένα, δύο μήνες ή ένα χρόνο αλλά κάποια στιγμή το σώμα σου θα κουραστεί. Και όταν κουραστεί ξέρεις τι θα γίνει; Το σώμα σου θα αρνείται να διαβεί τις πόρτες του γυμναστηρίου, θα πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό γιατί θα αναζητάς “καύσιμα” για να ανταπεξέλθεις και σταδιακά θα αυξάνεται το βάρος σου. Να θυμάσαι πάντα πως παν μέτρον άριστον. Οι υπερβολές δεν έχουν καλά αποτελέσματα.


Λάθος #7: Βάζεις τον αυτόματο πιλότο

Εάν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που κάθε βδομάδα παρακολουθούν την ίδια προπόνηση, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα. Καταλαβαίνω ότι η yoga ή το cross fit είναι η αγαπημένη σου γυμναστική, αλλά όσο πιο πολύ το σώμα “μαθαίνει” μια συγκεκριμένη άσκηση, τόσο επαναπαύεται και δεν κάνει καύσεις θερμίδων και λίπους. Οπότε, προσπάθησε να αλλάζεις λίγο τις προπονήσεις σου μέσα στην εβδομάδα και να παρακολουθείς μαθήματα που δεν είχες δοκιμάσει ξανά.

Λάθος #8: Ας κάνω ένα ακόμα διάλειμμα
Εντάξει, όλες με το παραμικρό κάνουμε ένα διάλειμμα, αλλά μήπως δεν θα έπρεπε; Το μυστικό για να καταλάβεις ότι γίνεται “δουλίτσα” είναι να ιδρώσεις και να ζοριστείς. Και σίγουρα με τα συχνά διαλείμματα δεν ζορίζεσαι! Η γυμναστική δεν πρέπει να σου φαίνεται εύκολη. Αντιθέτως θα πρέπει να σε φτάνει στα όριά σου και να κάνει τα πόδια σου να τρέμουν. Τότε μπορείς να είσαι περήφανη για τη γυμναστική σου και σύντονα θα δεις το σώμα σου να αλλάζει.

Read More

And More