Αδυνάτισμα: 10 συμβουλές για να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά

Θερμίδες! Μικρή λέξη, μεγάλο το πρόβλημα που δημιουργούν στη σιλουέτα και την ψυχολογία σου. Γιατί, θέλουμε η κοιλιά μας να είναι επίπεδη, η μέση μας να είναι λεπτή, και το τζιν στο φερμουάρ να κλείνει με την άνεση σου. Για αυτό, ζητήσαμε από την, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc., Γεωργία Καπώλη, να μοιραστεί μερικές πρακτικές συμβουλές για να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε ημερησίως, χωρίς να πεινάμε. Ο λόγος στην ίδια…

Υπάρχει η γενική άποψη πως ακολουθώ χρόνια κάποιες διατροφές/δίαιτες και ως εκ τούτου γνωρίζω πολύ καλά τι πρέπει να κάνω. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες πια στο διαδίκτυο, οι οποίες πρέπει φυσικά να φιλτράρονται πριν υιοθετηθούν. Πολλές φορές όμως, καταφεύγουμε σε λανθασμένες συμπεριφορές που έχουν το άκρως αντίθετο αποτέλεσμα. Ωστόσο, η ασφαλής και μακροπρόθεσμη απώλεια κιλών μπορεί να επέλθει ακολουθώντας τις παρακάτω χρήσιμες διατροφικές οδηγίες:

1. Εφαρμόζουμε το «χρυσό» κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων: Σίγουρα το έχουμε κάνει όλες, αλλά ποιο το όφελος; Λιμοκτονείς μέχρι το βράδυ και μετά τρως τεράστιες ποσότητες φαγητού που αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους. Τρώγοντας, όμως, συχνά και μικρά γεύματα (κάθε 3-4 ώρες) διατηρούμε τη γλυκόζη στο αίμα μας σε φυσιολογικά επίπεδα, κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση, έχουμε τον έλεγχο της ποσότητας της μερίδας μας και αποτρέπουμε τον οργανισμό μας από την αποθήκευση λίπους.

2. Σωστή ενυδάτωση: Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό του οργανισμού μας, το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργιά του μεταβολισμού και σε διεργασίες όπως η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Επιπλέον, βοηθά στην καλύτερη διαχείριση της πείνας κι έτσι μπορούμε και ελέγχουμε καλύτερα τις μερίδες φαγητού που καταναλώνουμε. Γι’ αυτό προσπαθήστε να καταναλώνετε 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως (νερό, γάλα χαμηλών λιπαρών, ροφήματα χωρίς ζάχαρη κλπ).

3. Παραμένουμε δραστήριοι: Αυτές τις μέρες σίγουρα θα βγείτε από το καθημερινό σας πρόγραμμα, προσπαθήστε όμως να μην παραλείψετε την άσκησή σας. Δε χρειάζεται να πάτε γυμναστήριο κάθε μέρα, μπορείτε όμως να βγείτε για έναν περίπατο με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή να περπατήσετε για να κάνετε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας αντί να πάρετε το αυτοκίνητο, να ανεβείτε με τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ και να χορέψετε στις εξόδους σας. Βρείτε χρόνο να γίνεται πιο δραστήριοι στην καθημερινότητα σας, ό,τι κι αν κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε το μεταβολισμό σας ενώ θα βελτιώσετε και τη διάθεσή σας!

4. Απομακρύνουμε τα ανθυγιεινά σνακ (junk food) στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά αστεία με τη φράση «see-food diet», δηλαδή βλέπω φαγητό και το τρώω. Ισχύει όμως και το αντίθετο. Αν δεν έχουμε φαγητό στο οπτικό μας πεδίο, δεν θα μας ξυπνήσει η επιθυμία να το καταναλώσουμε. Γι ‘αυτό αποφεύγουμε την αποθήκευση junk food στο σπίτι.

5. Έχετε παρατηρήσει πως παρακολουθώντας τηλεόραση αυξάνεται η επιθυμία για να «τσιμπολογήσετε» οτιδήποτε; Αυτός ο τύπος ασυνείδητης κατανάλωσης φαγητού μπορεί να σας επιβαρύνει με πολλές ανεπιθύμητες θερμίδες. Η λύση είναι απλή. Προσπαθήστε να μην «τσιμπολογάτε» ενώ κάνετε κάτι άλλο ταυτόχρονα, όπως σερφάροντας στο ίντερνετ, βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας στο γραφείο σας. Αντ ‘αυτού, σταματήστε αυτό που κάνετε για λίγα λεπτά και δώστε προσοχή στο σνακ σας. Ένα κομμάτι σοκολάτας μπορεί να είναι πιο ικανοποιητικό απ’το να «καταβροχθίσετε» μία ολόκληρη συσκευασία σοκολάτας.

6. Ξεκινάμε τη μέρα μας πάντα με πρωινό. Μας γεμίζει με ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας και βοηθάει στη μείωση του βάρους.

7. Καταναλώνουμε 5-7 μερίδες καθημερινά φρούτων και λαχανικών: Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερη του εποχή, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, με καθαρά προ-οξειδωτικό χαρακτήρα όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.

8. Επιλέγουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, άπαχα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο), προκειμένου να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά μου χρειάζεστε.

9. Αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού. Αντιθέτως, ενισχύουμε τη γεύση και την αποτοξινωτική δράση των τροφίμων προσθέτοντας λεμόνι και μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και το σέλινο.

10. Μειώνουμε την κατανάλωση τροφίμων όπως: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σας να χάσουμε κιλά. Αν θέλουμε να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας, μπορούμε να ρίξουμε χυμό λεμονιού. 

Read More

And More