Αδυνάτισμα: Μυστικά για να κάνεις τα γεύματα σου πιο υγιεινά

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που κάνεις Restart. New Year, New You & New Fitness Goals! Ο πρώτος μήνας του χρόνου είναι μήνας αποτοξίνωσης και αδυνατίσματος. Εσύ προσέχεις λίγο πιο πολύ τη διατροφή σου και αφήνεις στον παλιό το χρόνο τις περιττές θερμίδες και τα κιλά που ίσως πήρες. Εάν δεν θες να ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη δίαιτα, σήμερα σου έχουμε μερικά μυστικά για να κάνεις τα γεύματα σου πιο υγιεινά. Για δες – και εφάρμοσε – τα! 

Άλλαξε το συνοδευτικό
Ξέχνα τις πατάτες σε οποιαδήποτε τους μορφή για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Μπορεί να μαγειρεύεις το κυρίως σου με αγνά υλικά και στο φούρνο, όμως, ίσως δεν δίνεις την αντίστοιχη σημασία και στο συνοδευτικό. Κακώς, φίλη μου! Γιατί, πολλές φορές οι παραπανίσιες θερμίδες “κρύβονται” στο συνοδευτικό σου. Βάλε, λοιπόν, στη ζωή – και το πιάτο – σου τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά και το καστανό ή άγριο ρύζι εναλλάξ. Θα χορτάσεις και θα προσφέρεις στον οργανισμό σου τις απαραίτητες φυτικές ίνες.

Διάλεξε το φούρνο
Μπορεί το φαγητό στο τηγάνι να είναι πιο τραγανό και να ετοιμάζεται πιο σύντομα, όμως, το έξτρα ελαιόλαδο που χρησιμοποιείς αυξάνει αρκετά τις θερμίδες που προσλαμβάνεις. Υπάρχει λύση! Και βρίσκεται λίγο πιο κάτω. Στο φούρνο. Οι υψηλές θερμοκρασίες διαλύουν τα λίπη του φαγητού, ενώ αν προσθέσεις τα κατάλληλα μπαχαρικά δεν στερείσαι γεύσης.

Ετοίμασε σπιτικό dressing
Απολαμβάνεις τη σαλάτα σου και πολύ καλά κάνεις. Κάνε, όμως, δύο έξυπνες αλλαγές. Πρόσθεσε περισσότερα φρούτα εποχής ανάμεσα στα λαχανικά σου και ετοίμασε το δικό σου σπιτικό dressing. Ναι, με τα χεράκια σου. Ταχίνι, μέλι, ελαιόλαδο, γιαούρτι, καρύδια, ρίγανη και ξαφνικά άπειροι συνδυασμοί νοστιμίζουν το μυαλό και τη σαλάτα σου.

Ξέχνα το αλεύρι
Αν σου αρέσει να φτιάχνεις τα δικά σου μπισκότα ή ακόμα και υγιεινά κέικ, τότε το αλεύρι είναι σίγουρα ένα από τα βασικά συστατικά των συνταγών σου. Κάνε μία έξυπνη αντικατάσταση και στη θέση του βάλε βρώμη. Θα “δέσει” το μείγμα σου με την ίδια μαγεία και θα βελτιώσει το θερμιδικό του δείκτη με τον πιο εύκολο τρόπο. Άσε που βρώμη βρίσκεις παντού…

Βάλε στη ζωή σου τα όσπρια
Ρεβίθια στο φούρνο, φακές με κίτρινο τυρί, μαυρομάτικα φασόλια στη σαλάτα και κάπως εξαφανίζονται οι δεύτερες σκέψεις που έχεις για τη συγκεκριμένα ομάδα τροφών. Εκτός από την αίσθηση πληρότητας που γεννά στο στομάχι σου, τα όσπρια σου προσφέρουν την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης. Enjoy!

Δοκίμασε και το δρόμο της ολικής άλεσης
Μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικής άλεσης, εξασφαλίζει στον οργανισμό όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τα κλασικά μακαρόνια με ολικής ή από όσπρια και το πολύσπορο ψωμί. Θα με θυμηθείς!

Πρόσθεσε λίγο ξύσμα στο φαγητό σου
Μη χρησιμοποιείς μόνο το χυμό από τα αγαπημένα σου φρούτα. Πορτοκάλι και λεμόνι δίνουν γεύση και χρώμα, ενώ με τον τρόπο αυτό μειώνεις το αλάτι που χρησιμοποιείς στις συνταγές σου. 

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More