Αδυνάτισμα: Οι μύθοι που δεν ισχύουν και… τελικά σε παχαίνουν

Όσο ο καιρός ανοίγει και το καλοκαίρι πλησιάζει, τόσο η επιθυμία σου να διώξεις τα περιττά κιλά και να αδυνατίσεις αυξάνεται. Γιατί, ξέρεις ότι η στιγμή που θα φορέσεις το μπικίνι σου δεν αργεί και τόσο πολύ. Δίαιτα, τρικς, συμβουλές. Εσύ ποια μέθοδο ακολουθείς; Ποιον ρωτάς και τι εφαρμόζεις; Τι κόβεις μαχαίρι από τη διατροφή σου και τι κρατάς σε μεγάλη ποσότητα; Τι από όσα διαβάζεις γύρω από το αδυνάτισμα ισχύει και τι όχι; Πάμε να δούμε!

Light σημαίνει ότι τρως όσο θέλεις
Ο μύθος που εύκολα γίνεται συνήθεια και αποδεικνύεται λανθασμένος. Light χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα τα οποία έχουν χαμηλότερα λιπαρά ή λιγότερη ζάχαρη. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν θερμίδες! Όσο, λοιπόν, αυξάνεις την ποσότητα στο πιάτο, τόσο ανεβαίνει και ο αριθμός στη ζυγαριά. Και ας έχει το τυρί μόλις 10% λιπαρά.

Όποια γυμνάζεται μπορεί να φάει ό,τι θέλει
Πόσες φορές σου έχει συμβεί να ξεκινήσεις γυμναστική και μετά την πρώτη προπόνηση να απολαύσεις χωρίς τύψεις το παγωτάκι σου; Ξέχασέ το. Ναι μεν, καις περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τη φίλη σου που ακολουθεί καθιστική ζωή, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να φας τα πάντα και χωρίς μέτρο.

Πρωτεΐνη μόνο και ο αριθμός στη ζυγαριά πέφτει
Μπορεί να σε κρατάει χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως, δεν είναι σίγουρα πανάκεια. Αν και η πρωτεΐνη είναι σημαντική στην απώλεια βάρους, το να αποκλείεις άλλες διατροφικές ομάδες, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να σε οδηγήσουν αργότερα στο να κάνεις υπερβολική τους κατανάλωση. Επίσης, με αυτού του είδους τη διατροφή χάνεις τα θρεπτικά συστατικά από τις ίνες, τις βιταμίνες και και τα ιχνοστοιχεία, που βρίσκονται στους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Τα smoothies είναι πιο υγιεινά από τα απλά φρούτα
Πιο γευστικά, σίγουρα. Πιο υγιεινά, όχι και τόσο. Σκέψου το! Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει περίπτωση να προσθέσεις στο μπλέντερ απλά τα καθαρισμένα σου φρούτα, κάτι που σημαίνει ότι τα σάκχαρα θα είναι περισσότερα από τα φυσικά και άρα οι θερμίδες που θα προσθέσεις στη γραμμή σου περισσότερες από όσες πίστευες. Φρόντισε να τα εναλλάσσεις καθημερινά με φρούτα στη φυσική τους μορφή. Θα σε βοηθήσει! 

Όλες οι θερμίδες είναι ίδιες
Ναι, οι θερμίδες είναι ένας αριθμός. Ναι, δεν τις θέλεις στο μενού σου, όμως, δεν είναι όλες το ίδιο. Για παράδειγμα, μπορεί το αβοκάντο να έχει περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων με ένα μικρό γλυκάκι, όμως, το διατροφικό του προφίλ είναι αρκετά πιο ευεργετικό από κάθε γλυκό. Φρόντισε, λοιπόν, να διαβάζεις όλα τα στοιχεία της ετικέτας, για να έχεις μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Νηστεία σημαίνει επιτυχία στο αδυνάτισμα
Όχι. Η απάντηση των ειδικών είναι ξεκάθαρη. Από τη μία, αφαιρείς τα τρόφιμα ζωικής προελεύσεως από το πλάνο σου, από την άλλη είναι πολύ πιθανόν να αυξάνεις την ποσότητα των υπόλοιπων τροφών, προκειμένου να νικήσεις την πείνα που αισθάνεσαι. Γιατί, ο χαλβάς και το ταχίνι είναι νηστίσιμα, όμως, οι θερμίδες που “κρύβουν” μόνο λίγες δεν είναι.

Κομμένο το βραδινό
Το να τρως μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, δεν θα σε κάνει να παχύνεις, γιατί πολύ απλά οι θερμίδες είναι θερμίδες κάθε ώρα. Σημασία, έχει η ποσότητα και η ποιότητα. Εκείνο που έχει δώσει κακή φήμη στα βραδινά σνακ, είναι το γεγονός πως συνήθως πρόκειται για φαγητά όπως πατατάκια τα οποία έχουν πάρα πολλές θερμίδες και απλά προστίθενται σε αυτές που έχεις καταναλώσει όλη την ημέρα. Πάντως, μία αραβική την καταναλώνεις άφοβα. 

Read More

And More