Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές: Οι συμβουλές της διαιτολόγου που θα σε βοηθήσουν να διώξεις τις τοξίνες

Η αλήθεια είναι πως το παράκανες τις γιορτές και η δίαιτα μπήκε για λίγο στην άκρη.Οι υπέροχες συνταγές της μητέρας σου, το αλκοόλ και τα γλυκά ήταν μεγάλοι πειρασμοί αλλά δεν μπορούσες να αποφύγεις κανένα τους. Και τώρα που επανέρχεσαι στους παλιούς, καλούς και γνώριμους ρυθμούς ήρθε η στιγμή να απομακρύνεις τις τοξίνες από τον οργανισμό σου. Κι αν αναρωτιέσαι τι ακριβώς πρέπει να κάνεις, τι να αποφύγεις και ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν, η αγαπημένη Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος είναι και πάλι εδώ με όλες τις απαραίτητες συμβουλές. 

Η εφαρμογή μίας μεσογειακού τύπου διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά περιέχει όλα τα τρόφιμα συνδυασμένα έτσι ώστε να φτάσεις στο βάρος που επιθυμείς χωρίς να στερηθείς τίποτα! Ακολούθησε τα σημεία κλειδιά που ακολουθούν για ασφαλές αδυνάτισμα και πέτυχε τον στόχο σου πριν τις γιορτές!

Πες όχι στη ζάχαρη

Είναι παντού! Οι μεγαλύτεροι ένοχοι περιλαμβάνονται συχνά στους τυποποιημένους χυμούς, στα αναψυκτικά, στα αρτοσκευάσματα, στα αθλητικά ποτά, στις έτοιμες σάλτσες. Έτσι ποια είναι η μεγάλη διαπραγμάτευση; Τα πρόσθετα σάκχαρα θεωρούνται πλέον περισσότερο επιβλαβή από ό, τι το διατροφικό λίπος στο βάρος μας και γενικά στην υγεία μας.
Η λύση: Διαβάζουμε τις ετικέτες και αποφεύγουμε τα προϊόντα με υψηλές ποσότητες προσθήκης ζάχαρης. Μπορεί να αναφέρονται ως σιρόπι καλαμποκιού, σακχαρόζη, βύνη, γλυκόζη, μελάσα, φρουκτόζη.

Ενυδατώσου & Αδυνάτισε

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών (8-12 ποτήρια καθημερινά), τα οποία ενισχύουν τις καύσεις και συμμετέχουν στην αποβολή τοξινών μέσω της διούρησης και της εφίδρωσης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%, ενώ η κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες. Ωστόσο, το νερό δεν αποτελεί το μόνο υγρό για την ενυδάτωση του οργανισμού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα. Μία εναλλακτική πρόταση του νερού αποτελούν οι χυμοί, ο ελληνικός ή ο στιγμιαίος καφές, το ημίπαχο γάλα, οι σούπες, το ρόφημα κρόκου Κοζάνης και το τσάι.

Κατανάλωνε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Γιατί μειώνουν την απορρόφηση λίπους, χορταίνουν εύκολα, με αποτέλεσμα να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα φαγητού. Για να εξασφαλίσεις τη μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών (δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, καστανό ρύζι) καλό είναι να επιλέγεις τρόφιμα ολικής αλέσεως και να τρως τα φρούτα με τη φλούδα.
• Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και προτιμήστε ψάρι, αυγά, και πηγές φυτικής πρωτεΐνης όπως κινόα, όσπρια, φασόλια, καρύδια και σπόρους.
• Πίνετε 3 ποτήρια πράσινο τσάι καθημερινά. Η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού πλούσιο σε κατεχίνες συμβάλλει στην αυξημένη καύση θερμίδων και συνεπώς στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους.

Άσκηση

Προσπάθησε να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα με απλές καθημερινές δουλειές. Για παράδειγμα, προτίμησε τις σκάλες από το
ασανσέρ, άφησε λίγο πιο μακριά το αμάξι από τον τόπο προορισμού σου ώστε να περπατήσεις, κάνε τις δουλειές του σπιτιού πιο συχνά.

Photos: iStock

Read More

And More