Couch Potato: Η άγνωστη αιτία για να πάρεις κιλά το χειμώνα!

Αυτήν τη φορά αποφάσισα να εμβαθύνουμε και να αναλύσουμε (πόσο επιστημονικά τα λέω πανάθεμά με) έναν όρο που ίσως να έχεις ακούσει κι εσύ! Για την ακρίβεια, έναν ξενόφερτο όρο που μπορεί να χαρακτηρίσει τους χειμερινούς μήνες, τη διατροφική μας συμπεριφορά και τη διάθεση που έχουμε όταν η θερμοκρασία πέφτει. Ποιος είναι αυτός; Σου λέει τίποτα η φράση “couch potato”; Έλα, κάπου, κάποτε θα την έχει πάρει το αφτάκι σου…

Ο όρος “couch potato”, που λες, περιγράφει τον τύπο ανθρώπου που ουσιαστικά κάθεται στον καναπέ και βλέπει τηλεόραση. Αφορά στον άνθρωπο που δεν έχει καμία δραστηριότητα, βαριέται ή τεμπελιάζει και συνήθως καταναλώνει κάτι για να “απασχολεί” το στόμα του. Και φυσικά αυτό το κάτι δεν είναι φρούτα και λαχανικά, αλλά κύριοι πρωταγωνιστές είναι τα πατατάκια, οι πίτσες, τα ποπ-κορν. Μήπως αυτή η περιγραφή σου θυμίζει κάτι; Ακόμα κι αν δεν είσαι τεμπέλα, μήπως έχεις φτάσει σε αυτό το επίπεδο από κούραση ή από έλλειψη κινήτρου ή λόγω πεσμένης θερμοκρασίας;

Όλοι περνάμε από αυτή τη φάση σε διάφορες περιόδους της ζωή μας και κυρίως αυτό συνηθίζεται το χειμώνα. Ειδικά μετά την αλλαγή της ώρας, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι την ανάγκη, επιστρέφοντας από τις υποχρεώσεις της ημέρας, απλά να κάτσεις και να μην κάνεις τίποτα. Η “couch potato” φάση όμως, θα σε οδηγήσει σε πιθανή υπερφαγία και τελικά σε αύξηση του βάρους. Γιατί σου συμβαίνει αυτό;

ΤΑ ΑΙΤΙΑ
1. Από τη στιγμή που νυχτώνει νωρίτερα, το βιολογικό μας ρολόι μας κάνει να νυστάζουμε πιο νωρίς, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να μην έχουμε όρεξη και κουράγιο για δραστηριοποίηση.

2. Η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, μειώνει τη βιταμίνη D, με αποτέλεσμα να έχουμε πεσμένη διάθεση και ψυχολογία και το μόνο που αναζητούμε είναι η χαλάρωση στον καναπέ.

3. Η μείωση της θερμοκρασίας πολλές φορές μας κρατάει μέσα στο σπίτι, θέλοντας και μη! Οπότε, χαζεύουμε στην τηλεόραση για ώρες ολόκληρες και συνήθως έχουμε για συντροφιά κάποιο “αμαρτωλό σνακ”.


ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η μειωμένη δραστηριότητα και η αυξημένη ποσότητα φαγητού, μπορεί να καταστρέψει τη δίαιτα και την προσπάθεια για απώλεια βάρους. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή που δεν θα επηρεάσει τη σιλουέτα μας, αλλά θα μας αφήσει και λίγο περιθώριο να απολαύσουμε την αδράνεια και την ξεκούραση στον καναπέ μας.

ΙΔΑΝΙΚΑ ΣΝΑΚ
Πριν αποφασίσεις λοιπόν να “βουλιάξεις” στον καναπέ σου και να απολαύσεις αυτήν την τεμπελιά, είναι σημαντικό να έχεις καταναλώσει το βραδινό σου γεύμα ώστε να μην πεινάς. Πιθανότατα όμως θα θέλεις να τσιμπολογήσεις, οπότε τα σνακ SOS είναι:

  • Στικάκια λαχανικών
  • Ζεστά ροφήματα (πχ. τίλιο, χαμομήλι, λουίζα, ταραξάκο που είναι χαλαρωτικά και βοηθούν και στο αδυνάτισμα)
  • Ζεστό κακάο με υποκατάστατο ζάχαρης
  • Σούπα λαχανικών (ακόμα και αυτές της στιγμής)
  • 1-2 ρυζογκοφρέτες ή καλαμπογκοφρέτες
  • 1-2 φέτες γαλοπούλας
  • Αναψυκτικό light
  • 1 παξιμαδάκι με 1-2 ασπράδια αυγού
  • Λίγο γιαούρτι με 1 κουταλιά της σούπας βρώμη

“Έξυπνα τρικς” που θα σε βοηθήσεις να μην κατρακυλήσεις!
Αν τα σνακ δεν καταφέρουν να σου αλλάξουν γνώμη και να σε ικανοποιήσουν, τότε μπορείς:

  • Να πλύνεις τα δόντια σου
  • Να αλλάξεις κανάλι, ώστε να βρεις κάτι που θα σου τραβήξει την προσοχή
  • Να κλείσεις την τηλεόραση και να βάλεις μουσική ή να διαβάσεις ένα βιβλίο
  • Να απασχολήσεις τον εαυτό σου βάφοντας τα νύχια σου, βάζοντας μια μάσκα προσώπου

Πριν αρχίσεις να ψάχνεις λύσεις για το πώς θα γίνεις μια “couch potato” χωρίς αυτό να σου στοιχίσει σε κιλά, ίσως ήρθε η στιγμή να μην αποδεχτείς μοιρολατρικά το χειμώνα και την κλεισούρα και να βάλεις τα αθλητικά σου για να πας μια βόλτα ή στο γυμναστήριο!

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More