Διατροφή: Μύθοι και αλήθειες από τους ειδικούς που θα σε βοηθήσουν να ξεδιαλύνεις τα πράγματα

Σε καφέ και ζάχαρη βάζεις αποκλειστικά και μόνο καστανή ζάχαρη. Αποφεύγεις το βραδινό γεύμα και κοιτάς πάντα στις συσκευασίες τα λιπαρά που περιέχουν. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνήθειες και συμβουλές που ακολουθείς τα τελευταία χρόνια μιας και γνωρίζεις ότι είναι ο σωστός δρόμος για να μην πάρεις βάρος. 

Και σε αυτό το σημείο, με μουσική υπόκρουση στο βάθος, σου αποκαλύπτω ότι πρόκειται για μύθους. Οι ειδικοί μίλησαν κι εσύ απλά θα κρατήσεις σημειώσεις.

Μύθοι και αλήθειες λοιπόν…

– Οι τροφές με χαμηλά λιπαρά θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις. Ναι, αν κόψεις τα “βλαβερά” λίπη καλό θα σου κάνει. Πρόσεξε, όμως, μήπως, εν τέλει, αυτό που αφαιρέσεις από τη διατροφή σου είναι τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά. Τα ωφέλιμα λιπαρά, και ειδικά τα μονοακόρεστα (τα οποία θα βρεις στις ελιές, στα καρύδια, στα αμύγδαλα και στα φιστίκια) και τα ω3 (κύρια πηγή πρόσληψης ο σολομός) θα σου χαρίσουν δυνατή καρδιά.

– Αν φας λιγότερο, θα χάσεις κιλά. Πέρα από την ποσότητα, δώσε έμφαση και στην ποιότητα. Άλλο να φας μισό πιάτο junk food και άλλο μισό μπολ από φρούτα και λαχανικά.

– Τα αβγά θα εκτοξεύσουν τη χοληστερίνη σου. Πάντως, σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές έρευνες, ο κρόκος του αβγού, ναι μεν δημιουργεί τη λεγόμενη “κακή” χοληστερίνη, αλλά σε τόσο μικρή ποσότητα που δεν μπορεί να σου κάνει κακό.

– To βραδινό φαγητό παχαίνει. Κατά περίπτωση, ναι. Αν έχεις φάει μέσα στην ημέρα, κανονικά τα γεύματα σου, τότε απέφυγε το βραδινό. Αν, όμως, όλη τη μέρα τρέχεις, τότε ένα πλούσιο βραδινό γεύμα σου αξίζει. Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες, σου είχαμε παρουσιάσει μία δίαιτα, στην οποία το κυρίως πιάτο της ημέρας ήταν το βραδινό.

– Μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα κάνουν καλό στα κόκαλα. Σχεδόν όλοι μας έχουμε ταυτίσει το γάλα και τα κίτρινα τυριά ως τις αποκλειστικές τροφές που μας προσφέρουν ασβέστιο. Όμως, οι επιλογές τελικά είναι πολύ περισσότερες. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί και αμύγδαλα θα σου εξασφαλίσουν το ασβέστιο που χρειάζεσαι, αλλά και τη βιταμίνη Κ που δε θα βρεις στο γάλα.

– Η μαύρη ζάχαρη είναι πιο υγιεινή από την λευκή. Νομίζω ότι μόλις το διατροφικό σου σύμπαν γκρεμίστηκε. Στην πραγματικότητα, η βασική τους σύνθεση είναι ακριβώς ίδια και απαιτεί από τον οργανισμό σου την ίδια διεργασία για να διασπαστεί. Το μόνο που θα κερδίσεις είναι κάτι ελάχιστες θερμίδες.

– Συγκεκριμένες τροφές προκαλούν κυτταρίτιδα. Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχεις απολαύσει το αναψυκτικό σου, επειδή φοβάσαι ότι θα δεις το φλοιό πορτοκαλιού να κάνει την εμφάνιση του; Πάντως, η επιστήμη αναφέρει ότι οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι η διατροφή συνολικά και οι ασκήσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή. Και ο τύπος του δέρματος φυσικά.

Photos: iStock

 

Read More

And More