Διατροφή στη δουλειά: Τα πιο συχνά λάθη που “καταστρέφουν” τη δίαιτά μας

Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ειρήνη Καλαμπούκα και μέλος της ομάδας Λόγω Διατροφής, μπαίνει στην παρέα του Tlife και μας εξηγεί τα πιο συχνά διατροφικά λάθη που κάνουμε στη δουλειά και “καταστρέφουν” τη δίαιτά μας. Οι ώρες που δουλεύουμε είναι αρκετές και αρκούν για να κάνουμε ατασθαλίες χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτές οι ατασθαλίες ίσως είναι και η αιτία που δεν βλέπουμε τα κιλά μας να μειώνονται. Δίνουμε τον λόγο στη ειδικό, μας λέει αυτά τα σημαντικά λάθη και healthy επιλογές που μπορούμε να κάνουμε…

“Στις σημερινές ημέρες, ο τρόπος ζωής και η καθημερινότητα του ανθρώπου έχουν αλλάξει ραγδαία επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής. Εν μέσω οικονομικών δυσχερειών, αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε πολλές περισσότερες ώρες, για την ακρίβεια, παραπάνω από το σύνηθες οκτάωρο, με αποτέλεσμα να παραμελούμε βασικές ανάγκες για τον οργανισμό μας όπως η διατροφή.

Πλέον, δεν υπάρχει η ευκαιρία να γευματίζουμε με την οικογένεια μας στο τραπέζι το μεσημέρι γιατί απουσιάζουμε ενώ πολλές φορές το πρωί «απορρίπτουμε» το πρωινό είτε λόγω βιασύνης είτε λόγω υπέρμετρου άγχους που έχουμε για κάποιο δικό μας προσωπικό/επαγγελματικό ζήτημα είτε για κάποιο άλλο λόγο.

Όμως γιατί αναφέρονται όλα αυτά; Πόσο σημαντικό ρόλο κατέχει η σωστή κατανομή των γευμάτων για τη διατήρηση του βάρους μας και την επίτευξη του ευ ζην; Ας το διαπιστώσουμε..”

Λάθος #1: Δεν τρώμε πρωινό
Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον οργανισμό ώστε να επιτελέσει τις σωματικές και νοητικές του λειτουργίες. Σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχει αποδειχθεί ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό, τείνουν να καταναλώνουν φαγητά πλούσια σε λίπος και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Άρα εν μέρει, επηρεάζει το προφίλ του σωματικού μας βάρους.

Λάθος #2: Αφαγία ή μικρά τσιμπολογήματα
Ο οργανισμός μας είναι μια καλορυθμισμένη «μηχανή» με κύριο σύμμαχο τον μεταβολισμό. Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργεί ομαλά και φυσιολογικά ο μεταβολισμός είναι να τρεφόμαστε με μικρά και τακτικά γεύματα.

Λάθος #3: Ο αυτόματος πωλητής
Όπως έχετε ακούσει από πολλούς επαγγελματίες υγείας όπως ιατρούς, διαιτολόγους κ.α., το φαγητό που παρασκευάζεται εκτός σπιτικού χώρου τείνει να είναι αυτό που λεμέ πιο «ανθυγιεινό». Πιο συγκεκριμένα, τείνει να εμπεριέχει κορεσμένο λίπος, πρόσθετα σάκχαρα, περισσότερες θερμίδες, ακόμη και trans λιπαρά. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον Ιούνιο και δημοσιεύτηκε στο American Society Of Nutrition, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που έπαιρναν φαγητό από τον εργασιακό τους χώρο κατανάλωναν περίπου 1300 θερμίδες επιπλέον την εβδομάδα ενώ προσλάμβαναν κορεσμένο λίπος, πρόσθετα σάκχαρα και περισσότερα λευκά υδατανθρακούχα τρόφιμα έναντι προϊόντων ολικής άλεσης. Απώτερος στόχος μέσω της διατροφής δεν αποτελεί αποκλειστικά η διατήρηση του σωματικού βάρους μας αλλά και η διατήρηση της υγείας μας αποφεύγοντας κλινικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης κ.α.).

Σε περίπτωση που έχουμε συνεχώς meetings…
Οι επιλογές που μπορεί να έχουμε στον εργασιακό μας χώρο μπορούν να αποτελούν την πιο εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Αν έχετε προγραμματισμένα ραντεβού ή είστε μέλος μια εταιρείας που πραγματοποιεί συνεχώς meetings, τότε δεν έχετε παρά να οργανώσετε την ώρα των γευμάτων σας. Θέστε στόχους! Για παράδειγμα λέτε «μου βγήκε αυτή τη στιγμή ένα έκτακτο ραντεβού και εγώ είχα προγραμματίσει να φάω. Τώρα τι να κάνω; Nα το παραλείψω;» Η απάντηση είναι όχι! Εφόσον το γεύμα/σνακ δεν μπορεί να αποτελεί τη δεδομένη στιγμή την προτεραιότητα σας, προγραμματίστε το για αμέσως μετά. Σε καμία περίπτωση μην το παραβλέψετε ή το αγνοήσετε.

Διατροφικές επιλογές για σνακ στο γραφείο:

 • Μπάρες δημητριακών
 • Φρούτα φρέσκα
 • Φρούτα αποξηραμένα
 • Ξηροί καρποί
 • Κράκερ/κριτσίνια
 • Κουλουράκια
 • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
 • Αγγουράκια/Καροτάκια σε λωρίδες, κ.α.

Διατροφικές επιλογές για κύριο γεύμα στο γραφείο:

 • Οτιδήποτε έχετε μαγειρέψει και επιθυμείτε να το πάρετε σε ένα τάπερ
 • Τοστ/Σάντουιτς/Μπακέτα με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, τυρί χαμηλών λιπαρών, μουστάρδα, τομάτα.
 • Διάφορες σαλάτες ή βραστά λαχανικά (με τόνο ή κοτόπουλο)
 • Ζυμαρικά μαγειρεμένα κατά προτίμηση με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο ή κρέμα γάλακτος
 • Ομελέτα/Αυγά βραστά
 • Σπιτικές πίτες, κ.α.

Υ.Γ.:Όπως βλέπετε δεν υπάρχει η δικαιολογία «δεν μπορώ να τρέφομαι υγιεινά γιατί εργάζομαι πολλές ώρες» ούτε η πολυσύχναστα ακουγόμενη «ξέχασα να φάω». Αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας πρόγραμμα και τους δικούς μας «κανόνες» τηρώντας βασικές αρχές διατροφής ώστε να εντάξουμε στην ζωή μας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο τόσο στο σπίτι όσο και στον επαγγελματικό μας χώρο.

Το ευ ζην και η καλή υγεία είναι στο δικό μας χέρι και αν δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε τις συνήθειες και τα «θέλω» μας, κανένας άλλος δεν μπορεί να το πετύχει. Να θυμάστε πάντα… «Είμαστε ό,τι τρώμε!».

Read More

And More