“Ενδιάμεσες” μέρες: Οι καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση μέχρι την Πρωτοχρονιά

Τα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς “κρύβουν” ένα βάρος. Ναι, στη σιλουέτα σου αναφέρομαι, αφού εκτός από τη διάθεση σου μπορούν να οδηγήσουν και τον αριθμό της ζυγαριάς στα ύψη. Υπάρχει, όμως, ένα καλό. Η μικρή, αλλά για αποτοξίνωση θαυματουργή, χρονική απόσταση που έχουν μεταξύ τους. Σήμερα, λοιπόν, μοιραζόμαστε μαζί σου εκείνες τις μαγικές τροφές που, αν προσθέσεις στη διατροφή σου, μέχρι και την Παρασκευή, θα αποτοξινωθείς

Μήλα
Είναι το φρούτο του χειμώνα και, αν κρίνω από τη δράση του, κατέχει αυτόν τον τίτλο δικαιωματικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μήλα καθαρίζουν το αίμα και αυξάνουν τη δράση του λεμφικού συστήματος. Η πηκτίνη, μια ίνα που περιέχεται στα μήλα, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει και να βοηθά στην αποβολή των τοξικών, βαρέων μετάλλων και των ραδιονουκλειδιων από τον οργανισμό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C βοηθάει στην περαιτέρω αποτοξίνωση του οργανισμού.

Λεμόνια
Πάνε με όλα και δίνουν γεύση ακόμα και στο πιο αδιάφορο smoothie! Παράλληλα, βοηθούν στη πέψη μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου και στην τόνωση της ηπατικής λειτουργίας. Δεσμεύουν και διαλύουν το ουρικό οξύ και άλλες τοξίνες του σώματος και προωθούν την απέκκριση τους, ενώ, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, καθαρίζουν και αλκαλοποιούν το αίμα μιας και έχουν καθαρκτικές και διουρητικές ιδιότητες. Τι άλλο θέλεις;

Ραπανάκια
Το πιο θρεπτικό και πολύχρωμο συστατικό που μπορείς να προσθέσεις στη σαλάτα σου! Τα ραπανάκια καθαρίζουν το αίμα και το συκώτι και τονώνουν την λεμφική δραστηριότητα. Βοηθούν στην διαδικασία της πέψης και στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα. Πρόκειται για ένα ελιξίριο και ένα πολύ δραστικό αποτοξινωτικό παράγοντα.

Πικραλίδα
Άλλο ένα συστατικό που μπορείς να προσθέσεις στη σαλάτα σου ή ακόμα και να ψήσεις στο φούρνο ως το πιο εναλλακτικό – και βιταμινούχο – πατατάκι λαχανικών. Παράλληλα, αποτελεί σημαντικότατη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C και πολλών ανόργανων στοιχείων. Η χλωροφύλλη, ένα ζωτικής σημασίας συστατικό της πικραλίδας καθώς και όλων των πράσινων με πολλά φύλλα λαχανικών, είναι ίσως το καλύτερο συστατικό για αποτοξίνωση.

Γκρέιπφρουτ
Ένας χυμός γκρέιπφρουτ το πρωί και… καθάρισες. Τον οργανισμό, το σώμα, τις τοξίνες και όχι μόνο. Το πορτοκαλοκόκκινο γκρέιπφρουτ δροσίζει και αναζωογονεί τον ανθρώπινο οργανισμό. Καθαρίζει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, ενώ μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια και βλαβερή βλέννα μέσω των απεκκριτικών οργάνων. Και δεν στα λέω εγώ! Οι ειδικοί διατροφολόγοι που έχουν σπουδάσει το πώς θα κάνουν το ανθρώπινο σώμα πιο υγιές. 

Τζίντζερ
Καυτερό και συγχρόνως αναζωογονητικό! Το θαυματουργό τζίντζερ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, προωθώντας έτσι την αποβολή των τοξινών μέσω του δέρματος, των εντέρων και των νεφρών. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, οι οποίες σε γυροφέρνουν περισσότερο το χειμώνα. 

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More