Εσύ τρως σωστό πρωινό;

Μήπως το πρωινό σου είναι σκέτος καφές και τσιγάρο με τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο χέρι; Όσο πιεστικό και να είναι το πρόγραμμα της ημέρας σου, φρόντισε να βρεις λίγο χρόνο για ένα πλούσιο πρωινό. Είναι ίσως το σημαντικότερα γεύμα της ημέρας. Μην το αμελείς.

Γιατί;
-Έχεις ενέργεια.

-Αν το παραλείψεις πολύ σύντομα θα νιώσεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν. Κι όπως διευκρινίζει ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευάγγελος Ζουμπανέας “αυτό που συνήθως ακολουθεί είναι μια ακράτητη υπνηλία, έπειτα από 3-4 ώρες, καθώς και μια αυξανόμενη εξάντληση των πνευματικών και σωματικών σου δυνάμεων με το πέρασμα της ώρας”.

-Το υπόλοιπο της ημέρας θα φας λιγότερο. Έχοντας την ενέργεια που χρειάζεται, δεν θα πεινάς στο γραφείο και θα αποφύγεις ευκολότερα όλους τους πειρασμούς του delivery και των ανθυγιεινών σνακ, με ευεργετική επίδραση για τη γραμμή σου.

-Γιατί δεν θα είσαι όλη μέρα νηστική και το βράδυ θα φας λιγότερο.

-Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπανέα “αν συνηθίσεις να τρώς ένα καλό πρωινό και μεσημεριανό που θα σε προετοιμάσει ώστε να αποκαταστήσει ο οργανισμός τις φθορές που προκαλούνται στα κύτταρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα είσαι σε μία διαρκή καλή φυσική κατάσταση και πάντοτε στην καλύτερη φόρμα“.

Το σωστό πρωινό
“Το μυστικό δεν βρίσκεται απλά και μόνο στο γεμάτο στομάχι αλλά και στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνονται” επιμένει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας. Δεν αρκεί να ετοιμάσεις μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα. Πρέπει το πρωινό σου να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα.
– Μόλις ξυπνήσεις φρόντισε πριν από όλα να πιεις ένα ποτήρι φυσικό χυμό.
Ο καλύτερος συνδυασμός που σου προτείνουμε είναι από πορτοκάλι, μήλο, καρότο και ακτινίδιο. Έχεις εξασφαλίσει ήδη μια καλή ποσότητα βιταμίνης C (που μας προστατεύει και από το νέφος), βιταμίνης Α, πεπτίνης και αρκετών μετάλλων όπως κάλιο, φώσφορος και άλλα, σε μικρότερες ποσότητες.
– Στη συνέχεια, περίπου 5 με 10 λεπτά αργότερα, φάε ένα μπολ με δημητριακά, όπως στάρι ή κουάκερ ή μούσλι ή άλλα δημητριακά όπως νιφάδες καλαμποκιού ή σταριού (όχι αυτά που είναι κρυμμένα κάτω από στρώσεις σοκολάτας και ζάχαρης).
– Πρέπει να υπάρχει ακόμα και μία καλή πηγή ασβεστίου όπως ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
Αν δεν καταναλώσεις κάποια ποσότητα δημητριακών φάε τουλάχιστον δύο λεπτές φέτες ψωμί ολικής άλεσης.
Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας είναι σίγουρος: “Αν ακολουθήσεις αυτό το πρωινό θα εφοδιάσεις, αναμφισβήτητα, τον οργανισμό σου με όλα αυτά που χρειάζεται για να νιώθεις ευεξία και ζωντάνια και να έχεις καθαρό μυαλό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, θα εξασφαλίσεις από το πρωί τα πρώτα εφόδια και την αποθήκευση δυνάμεων για να μπορέσεις να βγάλεις με άνεση όλες τις εργασίες της ημέρας”.

Read More

And More