Φρούτα και λαχανικά: Πώς θα τα διατηρήσεις φρέσκα για περισσότερες ημέρες

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν – ή έστω πρέπει να αποτελούν – τη βάση της διατροφής σου. Είναι νόστιμα, πλούσια σε βιταμίνες, καλά θρεπτικά συστατικά και το σημαντικότερο: μπορείς να τα αξιοποιήσεις με πολλούς τρόπους στο καθημερινό σου μενού. Έχουν, όμως, ένα μειονέκτημα. Μπορούν να “χαλάσουν” σε σύντομο χρονικό διάστημα και τελικά ένα μέρος από την ποσότητα που αγόρασες να καταλήξει στον κάδο απορριμμάτων. Don’t Worry! Υπάρχει λύση. Για δες…

Φυλλώδη λαχανικά και χαρτί κουζίνας πάνε μαζί
Είναι η βάση της σαλάτας σου και ο λόγος που ο μεταβολισμός σου λειτουργεί όλη την ημέρα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, εντός δύο ημερών μετά την αγορά τους, προκειμένου να διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Αν θες να τα κρατήσεις λίγο παραπάνω υπάρχει τρόπος. Δοκίμασε να τα τυλίξεις σε χαρτί κουζίνας, χωρίς να τα πλύνεις προηγουμένως, ούτως ώστε το χαρτί να απορροφήσει την υγρασία των λαχανικών σου και να τα διατηρήσει ολόφρεσκα. Μόλις τα τυλίξεις, τοποθέτησε τα σε μία ειδική πλαστική συσκευασία και από εκεί στο ψυγείο,

Μην ξεχάσεις των μούρων το… μπάνιο
Τα μούρα αποτελούν βασικό συστατικό της σαλάτας σου, αλλά και εξαιρετικό σνακ για το γραφείο ή την απογευματινή λιγούρα. Η αλήθεια είναι ότι τα μύρτιλλα μπορούν να μουλιάσουν αρκετά εύκολα, κάτι που δεν το θες, γιατί έτσι, μεταξύ άλλων, θα χάσουν την πλούσια γεύση που χαρίζουν στον ουρανίσκο σου. Ένας τρόπος για να τα διατηρήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι να τα βυθίσεις σε ένα μπολ με ζεστό νερό και να τα αφήσεις για 10 λεπτά. Έτσι, θα σκοτώσεις τους παθογόνους μικροοργανισμούς και θα τα κρατήσεις… σαν καινούρια.

Πλύνε το μαρούλι σε κρύο νερό
Αν ανοίξεις τη βρύση σου αυτές τις ημέρες, το πιο πιθανόν είναι να κρυώσεις. Αντί για τα χέρια σου, λοιπόν, τοποθέτησε ένα μπολάκι και άφησε το να γεμίσει. Στη συνέχεια, ρίξε μέσα τα φύλλα μαρουλιού, κούνησε τα με τα χέρια σου και μετά από 1-2 λεπτά τοποθέτησε τα στο πιάτο της σαλάτας. Θα είναι σαν να τα αγόρασες μόλις!

Μην βάζεις τις ντομάτες στο ψυγείο
Δεν είναι στην εποχή τους, είναι, όμως, στα πιάτα σου. Για το λυκοπένιο και τη ζουμερή τους σάρκα που βοηθά στην καύση λίπους. Επειδή, λοιπόν, οι ντομάτες που θα αγοράσεις αυτή την εποχή από το σούπερ μάρκετ είναι πιθανόν να μην έχουν ωριμάσει ακόμα, άφησε τες στον πάγκο της κουζίνας ή σε ένα σημείο που ούτε κρύο κάνει ούτε ο ήλιος τις χτυπάει. Μην σκεφτείς να τις τοποθετήσεις στα ράφια του ψυγείου. Η χαμηλή θερμοκρασία θα χαλάσει τη σάρκα τους και θα καταστρέψει το άρωμα τους. 

Η εναλλακτική λύση
Κρεμμύδι, σκόρδο, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη σου σαν καινούρια αρκεί πρώτα να τα ψιλοκόψεις, στη συνέχεια να τα ζεματίσεις, να τα βουτήξεις σε κρύο νερό και τέλος να τα τοποθετήσεις ομοιόμορφα στην κατάψυξη σου. Yummy!

 

Read More

And More