Φρούτα και λαχανικά της εποχής: Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι τόσο πιο έντονα σκέφτεσαι τα περιττά κιλά που πρέπει να χάσεις μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. Η άνοιξη είναι η καλύτερη ευκαιρία να ξεκινήσεις δίαιτα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μιας και μπορείς να εντάξεις στο διατροφικό σου πλάνο τα φρούτα και λαχανικά εποχής. Η αγαπημένη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη, αποκαλύπτει ποια ακριβώς είναι καθώς και τις ιδιότητες τους. 

Η Άνοιξη έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της και τα πιο ανάλαφρα ρούχα μας αποκαλύπτουν τα κιλά που μας άφησαν οι χειμωνιάτικες διατροφικές ατασθαλίες. Έτσι, είναι σημαντικό να εντάξουμε στη διατροφή μας τα ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά, που μπορούν με τις χαμηλές θερμίδες και προάγουν φυσικά την απώλεια βάρους.

Φράουλες: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 8 επιπλέον γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες την ημέρα έχασαν περίπου 4 ½ κιλά. Αντίθετα, γυναίκες που μείωσαν την πρόσληψη φυτικών ινών αύξησαν τα κιλά τους. Ένα φλιτζάνι φράουλες έχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας μιας και βελτιώνει τα επίπεδα του κολλαγόνου & ελαστίνης.

Βατόμουρα: Είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα όπως C, K και μαγγάνιο, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου. Έχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών και φυτικών ινών και χαμηλές ποσότητες θερμίδων. Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, ελέγχουν τον διαβήτη και επιταχύνουν τον μεταβολισμό.

Μανιτάρια: έχουν ισάξια διατροφική αξία με το κρέας, χωρίς να περιέχουν πολλές θερμίδες κια με μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η ταυτόχρονη παρουσία φυτικών ινών και πρωτεΐνης, γεγονός που μας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα, μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε την υπόλοιπη μέρα.

Παντζάρια: έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα οποία είναι ευεργετικά στη διαδικασία απώλειας βάρους, μιας και καταπολεμούν την δυσκολιότητα, ελέγχουν την όρεξη και τονώνουν τον οργανισμό. Τα παντζάρια μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή βραστά σε σαλάτες, σε χυμό ή ψητά σε φούρνο. Προσθέτουμε πάντα ελαιόλαδο όταν τα καταναλώνουμε, ώστε να ενεργοποιήσουμε τα αντιοξειδωτικά τους.

Ραπανάκια: είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό, το χαμηλό αριθμό θερμίδων και είναι εξαιρετικά χορταστικά. Μπορούμε να τα φάτε ωμά σε σαλάτες, να τα προσθέσουμε στο σάντουιτς ή ακόμα και να τα ψήσουμε στο φούρνο, φτιάχνοντας σπιτικό χούμους. Μισό φλιτζάνι ραπανάκι περιέχει 1 γραμμάριο φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους. Βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Το κόκκινο ραπανάκι βοηθά στη θεραπεία του ίκτερου και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Photos: iStock

 

Read More

And More