Xmas Crash Test

Γαλοπούλα ή χοιρινό: Ποιο έχει λιγότερες θερμίδες και είναι πιο θρεπτικό; Όσα πρέπει να γνωρίζεις…

Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να είναι όλα διαφορετικά, όμως, υπάρχει ένα στοιχείο που παραμένει ίδιο. Γαλοπούλα ή χοιρινό; Η παράδοση θέλει χοιρινό, όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικο γεύμα που να μην περιλαμβάνει γαλοπούλα! Εσύ ποιο από τα δύο προτιμάς; Πριν βιαστείς να απαντήσεις, σκέψου ότι εδώ δεν θα κρίνουμε βάσει γεύσης, αλλά βάσει άλλων στοιχείων που αφορούν τη σιλουέτα και τη γραμμή σου. Δες, λοιπόν, όσα έχει να σου πει η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη.

Το χοιρινό και τα συνοδευτικά του
Η επιλογή για το γιορτινό τραπέζι άπαχου χοιρινού κρέατος δεν είναι καθόλου κακή. Βλέπεις “το άπαχο χοιρινό κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο. Το υψηλό περιεχόμενό του σε πρωτεΐνες σε χορταίνει γρήγορα, καθυστερώντας το αίσθημα της πείνας. Επίσης, είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ αποτελεί μία από τις λίγες πηγές βιταμίνης Β12 και προσφέρει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο και σελήνιο”. Με λίγα λόγια… το πιάτο σου θα σε χορτάσει και δεν θα πεινάσεις στο εγγύς μέλλον! Επίσης, το χοιρινό σερβίρεται αυτές τις μέρες με μια σειρά από φρέσκα υλικά, που το κάνουν ακόμη πιο κατάλληλο για τη διατροφή σου. Ο μαϊντανός, το σέλινο και το κρεμμύδι είναι συστατικά που περιλαμβάνονται στην συνταγή του άπαχου χοιρινού, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. 

Το σέλινο είναι ένα λαχανικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή δράση κατά των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Ο μαϊντανός από την άλλη, είναι ένα εξαιρετικό μυρωδικό το οποίο επίσης παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητά σε αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνη Α και C. Τέλος, το κρεμμύδι είναι λαχανικό με πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, διουρητικό, αντιβακτηριδιακό αλλά και χωνευτικό.

Η γαλοπούλα και η γεμιστή παρέα της
Το κρέας της γαλοπούλας συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία. Αποτελείται από πλούσια θρεπτικά συστατικά, όπως τρυπτοφάνη και αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό. Και η γαλοπούλα συνοδεύεται από πάρα πολλά λαχταριστά υλικά και κυρίως όσα επιλέγεις να βάλεις στη γέμιση (που μεταξύ μας, πολλές φορές είναι το πιο νόστιμο).

Τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση. Τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ,χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φημισμένα για τον προστατευτικό τους ρόλο στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τέλος, το ρύζι προσδίδει σε αυτό το εορταστικό γεύμα, τους απαραίτητους υδατάνθρακες για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ώρα να μιλήσουμε για θερμίδες
Το χοιρινό με σέλινο αποδίδει περίπου 521 θερμίδες, ενώ η γεμιστή γαλοπούλα αποδίδει περίπου 1190 θερμίδες. Μπορεί λοιπόν η γαλοπούλα να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχει και πολλές παραπάνω θερμίδες συγκριτικά με το χοιρινό στην κατσαρόλα.

Και το σωτήριο tip!
Αν παρόλα αυτά λατρεύεις τη γαλοπούλα και δεν θέλεις να την αποχωριστείς, η διαιτολόγος σου έχει τη λύση. “Η μικρή ποσότητα σε συνδυασμό με μια πλούσια σαλάτα χωρίς σάλτσες και λιπαρά, αλλά κατά κύριο λόγο μόνο με λαχανικά, μόνο καλό μπορεί να επιφέρει στην υγεία μας”.

 

Read More

And More