Γιατί δεν αδυνατίζω; Οι καθημερινές συνήθειες που σε “επιβαρύνουν” με έξτρα θερμίδες

Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει και κάπως έτσι οι εβδομάδες περνούν! Τους τελευταίους μήνες ακολουθούμε μια αυστηρή διατροφή (που σκαρφιστήκαμε εμείς φυσικά) και βάση όσων διαβάζουμε και γνωρίζουμε τα κάνουμε όλα σωστά. Αυτό που μας απασχολεί όμως, είναι ότι δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια μείωση στα κιλά ή έστω στους πόντους. Και αυτό είναι που μας νευριάζει ακόμα περισσότερο, αφού νιώθουμε ότι όλη προσπάθεια πάει χαμένη.

Και τώρα περνάμε στη φάση της αυτοκριτικής. Τα κάνουμε όλα σωστά; Είμαστε τόσο συνεπείς στη διατροφή όσο θέλουμε να πιστεύουμε; Ή μήπως κάνουμε -συνειδητά ή ασυνείδητα- κάποια μικρά καθημερινά λάθη που μας φορτώνουν με παραπανίσιες θερμίδες; Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, μας εξηγεί τα λάθη που κάνουμε καθημερινά και σαμποτάρουμε τη δίαιτά μας. Άραγε εσύ τα κάνεις; Εάν τα παρακάτω παραδείγματα χαρακτηρίζουν την τη διατροφική σου συμπεριφορά, τότε μόλις βρήκες τα αίτια που δεν αδυνατίζεις.

Ο καφές ή τα ροφήματα που περιέχουν καφέ και μπορεί συχνά να αντιστοιχεί θερμιδικά σε ένα γεύμα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ποσότητα της ζάχαρης, του γάλακτος (αν είναι με χαμηλά λιπαρά ή όχι) και κυρίως των πρόσθετων, για παράδειγμα της κρέμας, του σιροπιού και λοιπά.

Η σαλάτα και το τι θα περιέχει! Ένα μαρούλι ολόκληρο σου δίνει 17 kcal, ενώ μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σου δίνει 140 kcal. Σε πρώτη φάση λοιπόν, θα πρέπει να μετράς την ποσότητα του λαδιού που θα χρησιμοποιήσεις. Σε δεύτερη φάση, είναι σημαντικό να μη φορτώνεις τη σαλάτα σου με πολλά πρόσθετα όπως για παράδειγμα τυρί, ξηρούς καρπούς και ούτω καθεξής, εκτός αν έχεις σκοπό να την καταναλώσεις σαν κυρίως γεύμα.

Το τσιμπολόγημα. Καλό είναι να εκπαιδευτείς στο να τρως μικρά και συχνά γεύματα, αλλά αυτά να είναι συγκεκριμένα και καθορισμένα. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις το μέτρο, θα μπορούσες να κρατήσεις ένα ημερολόγιο καταγραφής των τροφών που καταναλώνεις, ώστε να δεις πραγματικά τι τρως μέσα σε μία ημέρα. Προσπάθησε να μην αδειάζεις τα πιάτα των παιδιών, όταν περισσεύει σε αυτά φαγητό και κάνε μία συνειδητή επιλογή, να τρως τα πάντα σερβιρισμένα κανονικά σε πιάτο και πάντα να κάθεσαι σε τραπέζι.

Η συνήθεια να μην αφήνεις στο πιάτο σου φαγητό. Έχεις μάθει από την οικογένειά σου, όπως και οι περισσότεροι από εμάς, να μην αφήνουμε φαγητό να πάει πεταμένο. Με αυτόν τον τρόπο όμως, διαταράσσεται το αίσθημα του κορεσμού και τις ποινές και κατά πάσα πιθανότητα τρως περισσότερο από αυτό που έχεις ανάγκη.

Το ότι κάτι είναι υγιεινό δεν πάει να πει ότι δεν έχει θερμίδες. Συχνά, η ποιότητα ενός τροφίμου σε μπερδεύει και πιθανώς το καταναλώνεις πιο συχνά και σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, σίγουρα το μέλι κάνει καλό, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν ανήκει στα απλά σάκχαρα. Αλλά τέτοια τρόφιμα – παγίδα είναι οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, η μαύρη σοκολάτα κι άλλα.

Μένεις πολλές ώρες νηστική και στη συνέχεια, όπως είναι λογικό, δεν μπορείς να ελέγξεις το τι θα φας και το πόσο θα φας. Με αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάς τον μεταβολισμό σου να λειτουργήσει όπως πρέπει και δεν μπορείς να βάλεις και ένα όριο στην πείνα σου.

Δε δίνεις σημασία στις υγρές θερμίδες. Χυμοί, αναψυκτικά και κυρίως αλκοόλ, είναι βασικοί ύποπτοι σε ό,τι αφορά το αδυνάτισμα.

Δεν κάνεις καμιά φυσική δραστηριότητα. Η καθιστική ζωή σημαίνει και μειωμένες καύσεις, άρα και λιγότερη ανάγκη για φαγητό. Βάλε στη ζωή σου έστω και λίγο περπάτημα και θα δεις μεγάλη διαφορά.

Πηγαίνεις γυμναστήριο για να φας στη συνέχεια. Είναι σύνηθες το να τρως περισσότερο, ακριβώς επειδή έκαψες κάποιες θερμίδες μέσα στην ημέρα. Στην καλύτερη περίπτωση όμως, κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα, να μην βλέπεις καμιά διαφορά στη ζυγαριά. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να αρχίσει να ανεβαίνει το βάρος σου, καθώς η επιβράβευση που θα δώσεις τον εαυτό σου μπορεί να είναι μεγαλύτερη από όσα έκαψες στο γυμναστήριο.

Ξεχνάς να πιεις νερό με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός σου και συχνά να μπερδεύεις τη δίψα σου με την πείνα σου.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More