Γιατί το σωστό “snacking” αδυνατίζει…. Δες τις σωστές επιλογές του καλοκαιριού!

Μπάνιο και μετά για καφέ… Κι ύστερα βόλτα στην παραλία ή στο πάρκο και πάλι σπίτι για ένα γρήγορο ντους και έξω για ποτό. Αυτή η μονοτονία των διακοπών του καλοκαιριού είναι τόσο απολαυστική! Για να είναι όμως ευχάριστη και η “ανάβαση” στη ζυγαριά πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να έχεις τα κατάλληλα εφόδια. Σνακ του καλοκαιριού για να μην πεινάσεις ποτέ, χωρίς να σκεφτείς λεπτό πως επιβαρύνεις τη σιλουέτα σου.

Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς μας δίνει προτάσεις για έξυπνες και σωστές επιλογές. “Τρόφιμα τα οποία θα καλύψουν το κενό της πείνας σου και θα διατηρήσουν την ευμορφία του σώματός σου”:

1. Κουλούρι με σουσάμι
Διάλεξε ένα μικρού μεγέθους σουσαμένιο σκληρό κουλούρι ανάμεσα στο μπάνιο σου και το μεσημεριανό φαγητό, στο δρόμο για την παραλία ή ακόμη και μετά την πρώτη βουτιά από την καντίνα. Έτσι θα πεις και το μεγάλο ΟΧΙ σε παγωτά, γλυκά και τυρόπιτες. Είναι χορταστικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιδανικό για να καλύψει τις ενεργειακές σου ανάγκες, χωρίς να φορτίσει αρνητικά τον οργανισμό.

2. Μπάρα δημητριακών
Είναι φορές που αισθάνεσαι την ανάγκη να σε κυριεύει για κάτι γλυκό. Εντάξει, μια μπάρα δημητριακών δεν είναι το ίδιο με μια πάστα σοκολάτας, αλλά καλοκαίρι είναι! Η ζέστη δεν επιτρέπει πολλά λιπαρά… Σκέψου επίσης πως μια μπάρα δημητριακών μπορεί να βρίσκεται στην τσάντα της παραλίας για κάθε ώρα… και ότι δεν έχει παρά 70 θερμίδες!

Επίσης το μέλι και τα δημητριακά σου δίνουν ενέργεια να συνεχίσεις μετά από μια εξαντλητική μέρα… στην παραλία!

3. Ένα τοστάκι
Η Ιδανική πρόταση είναι με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα! Πολύ εύκολο να… συσκευαστεί και να γίνει σύντροφός σου στη θάλασσα μέσα στο φορητό ψυγειάκι με τα νερά! Το πιο πλούσιο σνακ, για να καλύψει τόσο τις ενεργειακές ανάγκες, αλλά και να προσφέρει ταχέως το αίσθημα κορεσμού. Πλούσιο σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, τόσο στην κάλυψη ενέργειας, τόνωση μυικής μάζας και αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

4. Σαλάτα του καίσαρα
“Προτείνω να την παρασκευάσετε εσείς από το σπίτι ή αν βρίσκεστε σε χώρο με salad bar. Αποφύγετε την προσθήκη διαφόρων sauces και στη θέση της εντάξτε 2 κ.σ. γιαούρτι ημίπαχο” συμβουλεύει ο διαιτολόγος. Είναι μια σαλάτα που και θα σε χορτάσει και θα σε κάνει να νιώσεις πως έφαγες σαν άνθρωπος. Πολλές φορές μπορεί να είναι η επιλογή σου για μεσημεριανό γεύμα – ιδίως τώρα που η ζέστη είναι έντονη – μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι και να φας κανονικό γεύμα.

“Θα τονώσετε την μυική σας μάζα, θα προφέρετε πλούσια κάλυψη και προστασία στο πεπτικό σας σύστημα και θα διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας σε υψηλό ρυθμό” εξηγεί ο κ. Κριαράς.

5. Αποξηραμένα σύκα
Τα αποξηραμένα σύκα είναι ένα υγιεινό σνακ. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και χοληστερόλη και ειναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα. Καλή πηγή Ασβεστιου. Βοηθούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση των οστών, καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης. Καλή πηγή μαγνησίου. Βοηθά στην ανακούφιση της κόπωσης, τη χαλάρωση των μυών, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, ημικρανίες, ένταση και πόνος στους μυς, κλπ.

Καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συμπαράγοντα σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, ειδικά στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και της αντιοξειδωτικης άμυνας.

Μπορούν λοιπόν να αντικαταστήσουν για εσένα ένα γλυκό, λιπαρό και γεμάτο θερμίδες σνακ, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο. Κι αυτό γιατί είναι πιο πλούσια σε θερμίδες από τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα.

Αν δεν τρελαίνεσαι για το σύκο, τα αποξηραμένα φρούτα γενικότερα – δαμάσκηνα ή σταφίδες κτλ – είναι πρώτα στην λίστα σε ό,τι αφορά στην αντιοξειδωτική τους δράση και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Διάλεξε το αγαπημένο σου και κράτησέ το μαζί σου για κάθε ώρα της ημέρας!

Read More

And More