Γυμνάζεσαι, ιδρώνεις, καις θερμίδες αλλά δεν αδυνατίζεις; Η ειδικός αναλύει τα έξι πιθανά αίτια

Για να αδυνατίσεις θα πρέπει να γυμναστείς. Για να αδυνατίσεις θα πρέπει να ιδρώσεις, να νιώσεις τους παλμούς σου να ανεβαίνουν και να κάψεις θερμίδες! Όλα όσα προανέφερα είναι στοιχεία που γνωρίζεις και για αυτό αποφάσισες να “συστηθείς” με την αερόβια γυμναστική και να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Το θέμα είναι ότι προσπαθείς, δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, δεν παραλείπεις τις προπονήσεις σου (παρόλο που βαριέσαι), κουράζεσαι αρκετά και αποτελέσματα δεν βλέπεις. Κι εκεί είναι που σε πιάνει αγανάκτηση, στεναχωριέσαι και αναρωτιέσαι τι φταίει, αλλά φυσικά δεν μπορείς να δώσεις απάντηση σε όλο αυτό.

Σε πρώτη φάση, δεν χρειάζεται να σε καταβάλει ψυχολογικά όλο αυτό. Κανείς δεν γεννήθηκε παντογνώστης και αλάνθαστος. Σε δεύτερη φάση, θέλω να σου πω πως θα δώσω τα σκήπτρα στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου για να αναλύσει τα έξι πιθανά αίτια που σου συμβαίνει αυτό, ώστε μετά να ξέρεις τι πρέπει να αλλάξεις και να διορθώσεις για να δεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Ο λόγος στην ειδικό…

1.Η απώλεια βάρους βασίζεται στο ισοζύγιο ενέργειας. Ακόμα λοιπόν, και αν κάνεις αερόβια γυμναστική αλλά καταναλώνεις αρκετές θερμίδες ώστε να καλύπτεις όσες έκαψες, τότε είναι πολύ πιθανό το βάρος να παραμένει σταθερό. Δεν είναι απίθανο αν το παρακάνεις να αρχίσεις και να βάζεις βάρος.

2.Σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικής άσκησης και ενδεχομένως και υπερβολικής μείωσης της πρόσληψης τροφής, είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός να αντιστέκεται και να μη βλέπεις διαφορά στη ζυγαριά σου.

3.Σε περίπτωση που συνδυάζεις το αερόβιο πλάνο με ασκήσεις ενδυνάμωσης, δεν αποκλείεται να κάνεις αντικατάσταση λιπώδους ιστού με μυικό και με αυτό τον τρόπο η ζυγαριά να παραμένει σταθερή.

4.Η απώλεια βάρους σχετίζεται και με διάφορους άλλους παράγοντες όπως οι ορμόνες, η επαρκής ενυδάτωση, το στρες, η ποιότητα του ύπνου και άλλα. Σίγουρα η γυμναστική είναι πολύ βοηθητική, αλλά αν κάποια άλλα στοιχεία δεν είναι ρυθμισμένα, τότε δεν θα βλέπεις και το αποτέλεσμα που περιμένεις

5.Αν υποσυνείδητα καταναλώνεις πολύ περισσότερο φαγητό από αυτό που συνήθιζες, επειδή έκανες γυμναστική τότε και πάλι δεν θα μπορέσεις να χάσεις βάρος. Συχνά υπερεκτιμούμε τόσο την προσπάθεια που κάναμε όσο και τις θερμίδες που κάψαμε κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος γυμναστικής.

6.Μήπως δεν κάνεις τελικά αερόβιο πρόγραμμα; Μήπως οι παλμοί σου δεν ανεβαίνουν αρκετά ώστε να αδυνατίσεις;

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More