Και τώρα που έφαγες λίγο πιο πολύ, τι; Οι συμβουλές της διαιτολόγου για να χάσεις τα κιλά των γιορτών

Δεν ξέρω πώς τα καταφέραμε, αλλά και τις φετινές (τόσο διαφορετικές) γιορτές φάγαμε λίγο παραπάνω. Ίσως, τελικά, ο συνδυασμός Χριστουγέννων και καραντίνας να είναι πιο εκρηκτικός, σίγουρα πιο πλούσιος σε θερμίδες. Μερικά μελομακάρονα για το καλό, ένα – δύο κομμάτια βασιλόπιτα για το νέο χρόνο, χοιρινό με πατάτες και λίγες πίτες για να δώσεις γεύση στην εορταστική περίοδο, ε, δεν θέλει και πολύ για να ανέβει ο αριθμός στη ζυγαριά. Και τώρα τι; Πάρε μία βαθιά ανάσα, μην αισθάνεσαι τύψεις που άφησες για λίγο τη δίαιτα σου και ακολούθησε τις συμβουλές της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, MSc., Γεωργία Καπώλη. Ο λόγος στην ίδια…

Όχι στις υπερβολές
Αποφύγετε τον πανικό: τα κιλά των εορτών είναι προσωρινά, δεν έχουν αφομοιωθεί στο σώμα σας και μπορείτε εύκολα και γρήγορα να απαλλαγείτε από αυτά. Επίσης, ξεχάστε τις υπερβολές και πείτε “όχι” στις δίαιτες μονοφαγίας, οι οποίες στερούνται θρεπτικών συστατικών, εξαντλούν τον οργανισμό μας και οδηγούν σε καταστάσεις υπερφαγίας.

Πρωινό, το θαυματουργό!
Το πρωινό διεγείρει τον μεταβολισμό και εφοδιάζει τον σώμα με ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες. Η αποκατάσταση της περιόδου νηστείας που αντιμετώπισε ο οργανισμός κατά την διάρκεια του ύπνου είναι το σημείο κλειδί στην τόνωση του μεταβολικού ρυθμού. Ακόμα, λοιπόν, και μετά από μία ημέρα γεμάτη από φαγητό, μην κάνετε το συχνό λάθος και παραλείψετε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Της εποχής!
Καταναλώστε άφθονα φρούτα και τα λαχανικά (5 μερίδες/ημέρα), που αποτελούν τροφές φτωχές σε θερμίδες αλλά πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες, χορταίνουν γρήγορα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.

Και η ολική άλεση στο παιχνίδι
Καταναλώστε τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο), τα οποία τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με ενέργεια και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

Μην αφήνεις καμία διατροφική ομάδα παραπονεμένη
Καταναλώστε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, άπαχα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο), προκειμένου να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά μου χρειάζεστε.

Πείτε “ναι” στο πράσινο τσάι
2 φορές την ημέρα για ακόμα καλύτερη αποτοξίνωση! Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κατεχίνες θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά ξανά και θα “καθαρίσει” το συκώτι σας από τις περιττές τοξίνες.

Ξεχάστε τα κλασικά γλυκά, αλλά μην προχωρήσετε σε στερήσεις
Αν και τα γλυκά “κρύβουν” πολλές θερμίδες, μία απότομη αποκοπή από το πρόγραμμα σας μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε. Μπορείτε να προτιμήσετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
  • Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)
  • Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
  • Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
  • Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
  • 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή 2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη

Αυξήστε την κατανάλωση υγρών!
Νερό, χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ροφήματα κρόκου Kοζάνης. Όλα ιδανικά, για να μειώσετε τις κατακρατήσεις που δημιουργεί η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και αλάτι.

Βγείτε έξω για περπάτημα
Ένα sms και ένα χαλαρό jogging για 30 λεπτά την ημέρα μπορούν να αλλάξουν την σιλουέτα και την διάθεση σας. Ειδικά, αυτή την περίοδο που πήραμε μερικά κιλάκια παραπάνω.

Αδειάστε την κουζίνα σας από θερμιδογόνα φαγητά και υιοθετήστε υγιεινά σνακ
Μερικές light προτάσεις είναι οι εξής:

Σνακ με λιγότερες από 100kcal

  • 1 ρυζογκοφρέτα με τυρί cottage & ντοματίνια
  • 1 μέτριο φρούτο
  • 1 βραστό αυγό

Σνακ με 100-150kcal:

  • Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά & 1κ.σ. ανάλατοι ξηροί καρποί ή μέλι
  • Στικ καρότου με 2 κουταλιές σούπας χούμους
  • 1 μικρή χούφτα σπιτικό ποπ – κορν
  • 1 φρούτο με 10 ανάλατους ξηρούς καρπούς

 

Read More

And More