ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ: Οι 10 παγίδες που μπορούν να αυξήσουν τα κιλά μας!

Καλοκαίρι, διακοπές, παραλίες, χαλαρές στιγμές. Όλα αυτά που περίμενες πώς και πώς από το χειμώνα, βρίσκονται ένα μόνο βήμα μακριά από το να πραγματοποιηθούν. Για όλα αυτά φαντάζομαι πως έχεις κάνει και την απαραίτητη προετοιμασία, όπως προσεκτική διατροφή ή δίαιτα, full πρόγραμμα γυμναστικής και πολλές στερήσεις που έκαναν το στομάχι σου να γουργουρίζει. Και όλα αυτά γιατί; Για να εμφανιστείς με ένα τέλειο σώμα στην παραλία, χωρίς περιττά κιλά, λίπος και κυτταρίτιδα.

Ας περάσουμε όμως στο θέμα που θα ασχοληθούμε. Οι καλοκαιρινές διακοπές, αγαπητή μου αναγνώστρια, κρύβουν πολλές παγίδες που μπορούν να αυξήσουν το βάρος σου, χωρίς καν να καταλάβεις πως έγινε αυτό το λάθος. Το αποτέλεσμα; Γυρνώντας στο σπίτι από το καλοκαιρινό μέρος που επέλεξες και ανεβαίνοντας στη ζυγαριά, τα αποτελέσματα και τα παραπανίσια κιλά που προστέθηκαν, χωρίς τη θέλησή σου, να σου προκαλέσουν κρίση πανικού. Επειδή λοιπόν θέλω να αποφύγεις αυτό το σοκ, αποφάσισα να συνεργαστώ με την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βαλασία Τοκμακίδου και να σε ενημερώσουμε για κάθε σφάλμα των διακοπών που μπορεί να σε “χαλάσει” σωματικά και ψυχολογικά. Ποιες είναι όμως αυτές οι παγίδες; Ας περάσουμε να τις δούμε μια – μια!


1. ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που το καλοκαίρι προκειμένου να ξεδιψάσουν καταφεύγουν σε κρύα ροφήματα, τύπου milkshake, κρύους καφέδες με σαντιγύ, σιρόπι ή ακόμη και με την προσθήκη παγωτού. Ωστόσο αυτές οι επιλογές αποτελούν βόμβα θερμίδων καθώς μπορεί να μας φορτώσουν με 500-600 θερμίδες. Για αυτό το λόγο, προτίμησε να ξεδιψάσεις και να αντεπεξέλθεις στη ζέστη με νερό, 100% φυσικούς χυμούς φρούτων, smoothies ή καφέ χωρίς ζάχαρη.


2.
COCKTAIL

Τα περισσότερα κοκτέιλ αποδίδουν αρκετές θερμίδες που μπορεί να επιβαρύνουν τη σιλουέτα μας, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ και ζάχαρη. Μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να απολαύσεις χωρίς τύψεις στο μπαράκι αποτελεί το κρασί, καθώς περιέχει μόνο 80-100 θερμίδες ανά ποτήρι. Σημαντικό θα ήταν με κάθε ποτήρι αλκοόλ να καταναλώνεις 1-2 ποτήρια νερό, να αποφεύγεις τα πατατάκια, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και τα ποπ κορν και να προτιμήσεις τα sticks αγγουριού ή καρότου.


3. ΤΑΒΕΡΝΑ

Ευτυχώς ή δυστυχώς, το καλοκαίρι έχουμε ποικιλία μεζέδων όπως κεφτεδάκια, πατάτες, ψάρια, κολοκυθάκια, διάφορα ήδη λιπαρών τυριών, πιπεριές και άλλα, τα οποία τις περισσότερες φορές σερβίρονται τηγανητά, γεγονός που τα “φορτώνει” με πολλές θερμίδες. Τις περισσότερες φορές αυτά τα λαχταριστά εδέσματα συνοδεύονται από αλοιφές, τύπου μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή, ρώσικη, που έχουν ακόμα περισσότερο λίπος και θερμίδες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο αγαπημένο μας ελληνικό τζατζίκι, το οποίο δεν είναι τόσο αθώο όσο πίστευες, καθώς παρασκευάζεται με πολύ λάδι και φτιάχνεται από στραγγιστό γιαούρτι που έχει 10% λιπαρά. Τέλος, προσπάθησε να αποφύγεις τις τηγανητές πατάτες και προτιμήστε σαλάτες ωμών ή βραστών λαχανικών.


4. ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Πας στο ταβερνάκι και αποφασίζεις να φας κάτι ελαφρύ… Έτσι λοιπόν παραγγέλνεις μια χωριάτικη σαλάτα, χωρίς όμως να υπολογίσεις σωστά τις θερμίδες που περιέχει. Η χωριάτικη σαλάτα είναι μεν πολύ υγιεινή, αλλά δεν παύει να έχει και πολλές θερμίδες, καθώς περιέχει αρκετό ελαιόλαδο και τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από ένα μεγάλο κομμάτι φέτα. Το αποτέλεσμα; Η “αθώα” κατά τα άλλα σαλατούλα μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 800 θερμίδες.


5. ΠΑΓΩΤΑ

Δεν απαγορεύεται, αλλά θέλει προσοχή στην κατανάλωσή του. Όταν τρώμε συνετά ένα παγωτό, φυσικά και δεν κινδυνεύουμε να αυξήσουμε το βάρος μας, εκτός και αν γεμίσουμε ένα μπολ με τρεις μπάλες, που τότε σίγουρα οι θερμίδες είναι πολλές. Καλό θα ήταν να προτιμήσεις τα παγωτά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, αλλά με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, τις γρανίτες ή το παγωμένο γιαούρτι, χωρίς να το εμπλουτίσεις με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και σιρόπι.


6. ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Το καλοκαίρι προσλαμβάνουμε πολλές “υγρές” θερμίδες που παχαίνουν, χωρίς παράλληλα να μας χορταίνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουμε πολύ έντονα το αίσθημα της δίψας με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση αναψυκτικών και κρύων τσαγιών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 6-7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, που όχι απλά δεν μας ξεδιψάει, αλλά αντίθετα εντείνει την αφυδάτωση.


7. ΦΡΟΥΤΑ

Σίγουρα τα φρούτα είναι μία πηγή βιταμινών και πολύτιμων συστατικών, που ωστόσο περιέχουν αρκετά σάκχαρα. Τα 100γρ. καρπούζι αποδίδουν μόλις 20 θερμίδες αλλά και 5,3γρ. υδατάνθρακες. Δηλαδή, η συγκεκριμένη ποσότητα καρπουζιού αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Ομοίως και το πεπόνι, με τη διαφορά όμως ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό. Άρα, θα πρέπει να τα καταναλώνεις σε συγκεκριμένη ποσότητα και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και καλό είναι να μην ξεφεύγεις από τα 2-3 φρούτα ημερησίως.

Διάβασε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να ξέρεις τα για το καρπούζι και το πεπόνι.


8. ΑΣΤΑΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Mε τα σταθερά γεύματα, κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, μπορείς να ελέγξεις καλύτερα την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού, την πείνα και τις θερμίδες που λαμβάνεις. Να ξέρεις ότι όταν παραλείπεις γεύματα, πέφτεις στην παγίδα της μετέπειτα υπερφαγίας.


9. ΠΑΡΑΛΙΑ

Για τις περισσότερες της παρέας, η παραλία δεν σημαίνει μόνο ηλιοθεραπεία, αλλά και διάφορα σνακ ή αλκοόλ με πολλές θερμίδες. Σήκω λοιπόν από τη ξαπλώστρα, κολύμπησε, παίξε διάφορα σπορ, περπάτησε, κάνε ποδήλατο, χόρεψε. Όλες αυτές είναι δραστηριότητες που θα σε διασκεδάσουν, θα σε γυμνάσουν και θα κάνουν το μεταβολισμό σου να δουλέψει γρηγορότερα.


10. ΥΠΝΟΣ

Το καλοκαίρι το έχουμε συνδυάσει με ξεγνοιασιά, ανέμελες βόλτες και ξενύχτι. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως όταν ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται λόγω έλλειψης ύπνου, μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός. Επιπλέον η έλλειψη ύπνου αυξάνει την έκκριση κορτιζόλης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Read More

And More